Jak prawidłowo mrozić chleb? Jeden błąd i wyschnie na wiór, mało kto ma tego świadomość

Pieczywo należy do produktów, które odznaczają się krótkim terminem przydatności do spożycia. W związku z tym niekiedy, aby przedłużyć jego trwałość - mrozimy go. Jak mrozić chleb?  Czy uprzednio zapakować go w folię? Czy jednak owinąć go w papier? Dzisiaj rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

ObrazekJak mrozić chleb Chleb mrozimy w folii, czy na papierze - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Mrożenie to jeden z najlepszych i sposobów na przechowywanie żywności. Jak mrozić chleb, żeby po rozmrożeniu dalej był smaczny?

Podstawowy produkt spożywczy

Obrazek
Pieczywo - Pyszności

Chleb to podstawowy produkt spożywczy, który prawie każdy z nas ma w swojej kuchni. Nie zawsze udaje się nam go zjeść w przeciągu dwóch dni. Niestety często po dłuższym czasie traci on na smaku i konsystencji. Mało kto jest fanem czerstwego pieczywa.

W związku z tym niekiedy, aby przedłużyć trwałość chleba, postanawiamy go zamrozić. W takim razie kiedy najlepiej to zrobić i jak odpowiednio zapakować chleb?

Jak mrozić chleb?

Chleb najlepiej zamrozić, gdy jest świeży. Oznacza to, że tuż po zakupie pieczywa, odstawiamy go do zamrażarki. Jednak pamiętajmy, aby produkt nie był gorący. W przeciwnym razie wpłynie to negatywnie zarówno na sam produkt, jak i na zamrażarkę.

Poza tym chleb należy odpowiednio zapakować. Najlepiej użyć w tej sytuacji plastikowych woreczków. Dzięki temu produkt się nie wysuszy. Pieczywo zawijamy szczelnie w opakowanie, a następnie wkładamy do zamrażarki.

Pieczywo możemy zamrozić zarówno w całości, jak i w kromkach. W przypadku kromek najlepiej pakować je oddzielnie. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą i szybciej je rozmrozisz.

Jak długo można przechowywać chleb w zamrażarce?

Obrazek
Zamrożony chleb - Pyszności; Foto: Canva.com

Chleb najlepiej przechowywać w zamrażarce maksymalnie 3 miesiące. Nie polecamy trzymać go dłużej w takich warunkach. W efekcie może to negatywnie wpłynąć na smak oraz konsystencje produktu. Pamiętaj, aby rozmrożonego chleba nie zamrażać ponownie. 

Pieczywo możesz w prosty sposób rozmrozić zarówno w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej. Po paru godzinach produkt będzie gotowy do spożycia. Nie polecamy używać mikrofalówki do rozmrażania chleba. W przeciwnym razie nasze pieczywo straci na smaku i konsystencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowy chleb na drożdżach krok po kroku. Pieczywo wychodzi idealnie. Wspaniale sprawdzi się na śniadanie i kolacje!

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom