Jak prawidłowo mrozić chleb? Jeden błąd i wyschnie na wiór, mało kto ma tego świadomość

Pieczywo należy do produktów, które odznaczają się krótkim terminem przydatności do spożycia. W związku z tym niekiedy, aby przedłużyć jego trwałość - mrozimy go. Jak mrozić chleb?  Czy uprzednio zapakować go w folię? Czy jednak owinąć go w papier? Dzisiaj rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

ObrazekJak mrozić chleb Chleb mrozimy w folii, czy na papierze - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Mrożenie to jeden z najlepszych i sposobów na przechowywanie żywności. Jak mrozić chleb, żeby po rozmrożeniu dalej był smaczny?

Podstawowy produkt spożywczy

Obrazek
Pieczywo - Pyszności

Chleb to podstawowy produkt spożywczy, który prawie każdy z nas ma w swojej kuchni. Nie zawsze udaje się nam go zjeść w przeciągu dwóch dni. Niestety często po dłuższym czasie traci on na smaku i konsystencji. Mało kto jest fanem czerstwego pieczywa.

W związku z tym niekiedy, aby przedłużyć trwałość chleba, postanawiamy go zamrozić. W takim razie kiedy najlepiej to zrobić i jak odpowiednio zapakować chleb?

Jak mrozić chleb?

Chleb najlepiej zamrozić, gdy jest świeży. Oznacza to, że tuż po zakupie pieczywa, odstawiamy go do zamrażarki. Jednak pamiętajmy, aby produkt nie był gorący. W przeciwnym razie wpłynie to negatywnie zarówno na sam produkt, jak i na zamrażarkę.

Poza tym chleb należy odpowiednio zapakować. Najlepiej użyć w tej sytuacji plastikowych woreczków. Dzięki temu produkt się nie wysuszy. Pieczywo zawijamy szczelnie w opakowanie, a następnie wkładamy do zamrażarki.

Pieczywo możemy zamrozić zarówno w całości, jak i w kromkach. W przypadku kromek najlepiej pakować je oddzielnie. Dzięki temu nie posklejają się ze sobą i szybciej je rozmrozisz.

Jak długo można przechowywać chleb w zamrażarce?

Obrazek
Zamrożony chleb - Pyszności; Foto: Canva.com

Chleb najlepiej przechowywać w zamrażarce maksymalnie 3 miesiące. Nie polecamy trzymać go dłużej w takich warunkach. W efekcie może to negatywnie wpłynąć na smak oraz konsystencje produktu. Pamiętaj, aby rozmrożonego chleba nie zamrażać ponownie. 

Pieczywo możesz w prosty sposób rozmrozić zarówno w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej. Po paru godzinach produkt będzie gotowy do spożycia. Nie polecamy używać mikrofalówki do rozmrażania chleba. W przeciwnym razie nasze pieczywo straci na smaku i konsystencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowy chleb na drożdżach krok po kroku. Pieczywo wychodzi idealnie. Wspaniale sprawdzi się na śniadanie i kolacje!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇