O tym składniku placków ziemniaczanych większość z nas zapomina. A to on nadaje idealnego aromatu

Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek? Wiele osób o nim zapomina, a to właśnie ten dodatek nadaje im wyjątkowy aromat.

Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek?- Pyszności/ źródło: CanvaDlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek?- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Placki ziemniaczane to jedna z tradycyjnych potraw, która często gości na naszych stołach. Są proste, tanie i pyszne, a podawać można je na wiele różnych sposób. Jedni stawiają na mięsny gulasz, inni wolą wersję ze śmietaną i cukrem, niektórzy z kolei łączą je z sosem pomidorowym. Jest jednak jeden składnik, który wielu z nas pomija podczas przygotowania.

Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek?

Tarte ziemniaki, jajko, cebulka, trochę soli, pieprzu- na tym najczęściej poprzestajemy. Warto jednak dodać do środka jeszcze ząbek czosnku. Świetnie podkręca smak i nadaje plackom wyjątkowy aromat. Tak przygotowane placki będą komponowały się z twarożkiem z przyprawami lub kwaśną śmietaną. Chętnie sięgają po nie nie tylko dorośli, ale również dzieci. Masę z tartych ziemniaków warto dorzucić jeszcze odrobinę majeranku lub tymianku. Dzięki temu będą smakowały jeszcze lepiej. Czasami nawet drobne rzeczy potrafią odmienić danie.

Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek- Pyszności źródło Canva(1)
Dlaczego warto dodać do placków ziemniaczanych czosnek- Pyszności źródło Canva

Placki ziemniaczane z czosnkiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • pół główki obranego czosnku
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach. Odciśnij nadmiar wody z ziemniaczanej masy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i starte na drobnych oczkach cebule. Oczywiście, ilość czosnku możesz zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od Twoich preferencji. Wsyp mąkę i dopraw całość solą oraz majerankiem i dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej lub smalec. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje masy, lekko ją spłaszczając. Po 2-3 minutach przewracaj placki na drugą stronę. Zrób to wtedy, kiedy się apetycznie zarumienią. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaj z ulubionymi dodatkami: kwaśną śmietaną, cukrem lub twarożkiem.

Smacznego!

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej