Genialne placki ziemniaczane od Ani Starmach. Bez ani grama mąki i jajek

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas, jakich składniki użyć i jak smażyć, żeby wyszły najlepsze? Oto przepis Anny Starmach. Autorka przepisu gwarantuje, że placki wychodzą mocno chrupiące.

Obrazek
Paulina

Tradycyjne placki ziemniaczane wykonujemy na bazie startych ziemniaków, z dodatkiem mąki, jajka i cebuli. Takie zasady stosowały nasze babcie i receptura zawsze się sprawdzała. Co wtedy, jeśli w domu nie mamy wszystkich tych składników? Na pomoc przychodzi Anna Stramach i proponuje placki bez tych dodatków. Wychodzą równie smaczne, jak te tradycyjne.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 1 łyżki koperku
  • 1 mała kwaśna śmietana
  • sól i pieprz

Sposób przygotowanie placków ziemniaczanych od Ani Starmach:

Ziemniaki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do większej miski. Następnie odciśnij z nadmiaru wody i posól.

Kolejnym krokiem będzie smażenie. Oleju nie powinno być ani zbyt mało (placki mogą przywierać do dna patelni), ani zbyt dużo. Ziemniaczana masa wchłonie nadmiar tłuszczu i po chrupiących plackach nie będzie śladu.Tutaj najlepszym wyborem będzie olej. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku.

Nakładaj jedną łyżkę ziemniaków i rozprowadź cienką warstwę. Smaż do momentu, aż placki się zarumienią. Czas smażenie placków to około 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy. Dzięki temu odsączysz je z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj ze śmietaną i koperkiem albo wędzonym łososiem co sugeruje autorka przepisu.

Obrazek

Jakie ziemniaki wybrać do zrobienia placków ziemniaczanych?

Najważniejsze są ziemniaki to główna baza tego dania, dlatego ich rodzaj ma duże znaczenia. Jeśli chcesz, aby placki wyszły smaczne, wybierz mączystą odmianę ziemniaków. Placki robi się z tak zwanych starychziemniaków – młode mają za dużo wody.

Jeśli macie ochotę przygotować placki w trochę zdrowszej wersji? Skorzystaj z naszego przepisu na placki ziemniaczane z piekarnika. W filmie znajdziesz instrukcje jak przygotować je krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"