PoradyPod koniec gotowania dodaj nieco sody do pomidorówki, odmieni jej smak

Pod koniec gotowania dodaj nieco sody do pomidorówki, odmieni jej smak

Dodatek sody oczyszczonej do pomidorówki? Dla niektórych ten pomysł może wydawać się trochę szalony. Jednak okazuje się, że czasami ten prosty składnik może uratować smak naszej potrawy. W jaki sposób? Poniżej zdradzamy szczegóły.

Dlaczego warto dodać nieco sody do pomidorówki Nietypowy dodatek może uratować jej smak - Pyszności; Foto: Canva.com
Dlaczego warto dodać nieco sody do pomidorówki Nietypowy dodatek może uratować jej smak - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

16.07.2022 13:00

Popularna zupa na obiad

Zupa pomidorowa - Pyszności
Zupa pomidorowa - Pyszności

Pomidorówka to pyszna zupa, która często powstaje na bazie ugotowanego wcześniej rosołu. Jej smak zna każdy z nas. Danie świetnie współgra z ryżem bądź makaronem. Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach podczas rodzinnego obiadu.

Niestety czasami zdarza się, że zupa wyjdzie wyjątkowo kwaśna. Zazwyczaj winowajcą są pomidory, bądź użycie składników w złych proporcjach np. za mało bulionu. Jak w takim razie złagodzić smak dania?

Dodaj sodę oczyszczoną do pomidorówki

Sodę oczyszczoną zazwyczaj używamy podczas przygotowywania ciast. Jest ona odpowiedzialna m.in. za spulchnienie wypieków. Jednak okazuje się, że może mieć także inne zastosowanie.

Jeśli twoja zupa pomidorowa odznacza się wyjątkowo kwaśnym smakiem, dodaj do niej sodę. Składnik ten dzięki swojemu zasadowemu odczynowi, złagodzi smak kwaśnego dania. Wystarczy, że na jeden duży garnek zupy przeznaczysz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie wymieszasz wszystko i jeszcze chwilę pogotujesz zupę.

Pamiętaj jednak, aby nie dodawać za dużo sody oczyszczonej do pomidorówki. W przeciwnym wypadku może to negatywnie wpłynąć na smak potrawy.

Co oprócz sody oczyszczonej?

Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak jeszcze możemy poprawić smak naszego dania? Oprócz sody oczyszczonej, możesz zastosować jeszcze kilka prostych składników. Okazuje się, że niektórzy do kwaśnej zupy dodają kilka łyżek zwykłego cukru. Składnik ten świetnie zbalansuje smak twojej pomidorówki. Najlepiej dodawać go stopniowo. Polecamy za każdym razem po dodaniu cukru, mieszać zupę i co jakiś czas sprawdzać smak naszej potrawy. Dzięki temu nie przesadzimy z ilością tego słodkiego składnika.

Oprócz tego, zamiast kwaśnej śmietany, do zabielenia zupy, możesz dodać również tę słodką. Dzięki temu złagodzisz smak swojej pomidorówki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę pomidorową w formie kremu krok po kroku. Zupa jest wyjątkowo delikatna w smaku i konsystencji. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

poradyzupazupa pomidorowa
Wybrane dla Ciebie