Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Ziemniaki, chociaż są bardzo smaczne i wbrew powszechnej opinii, nie są pozbawione wartości odżywczych, zawierają dużą ilość skrobi, która jest łatwo trawiona w jelitach. Dzięki temu szybko przenika do krwi, znacznie podnosząc poziom cukru, co w efekcie może wzmagać apetyt. Przy odchudzaniu warto zamienić je na inne bulwy.
Topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Południowej i przybył do Europy już XVII wieku. Przed II wojną światową był popularny również w kuchni polskiej. Smakuje jak lekko słodki orzechowy ziemniak i jest absolutnie uniwersalny – można go jeść na surowo, po obróbce termicznej, a nawet jako kiszonkę.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Dlaczego warto zamienić ziemniaki na topinambur?
Topinambur, w odróżnieniu od ziemniaków, które w organizmie szybko są przerabiane na cukry proste, nie jest trawiony w jelicie cienkim — zawarta w nim inulina ulega fermentacji w jelicie grubym i dzięki temu działa jako naturalny prebiotyk. Spożywanie go może wspierać korzystną mikrobiotę jelitową i u wielu osób zwiększać uczucie sytości, co pomaga ograniczyć podjadanie między posiłkami.
Obydwa warzywa różnią się zawartością witamin i minerałów, ale jedne i drugie są korzystne dla zdrowia. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C i potasu, a także trochę witamin z grupy B. Topinambur również jest bogaty w potas, przy czym dostarcza więcej żelaza i magnezu. Podczas odchudzania pomaga uniknąć podjadania dzięki zawartości inuliny.
Zapomniana bulwa jest również lepszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 – indeks glikemiczny topinamburu wynosi ok. 15–20 jednostek, podczas gdy ziemniaki zawierają nawet do 90 jednostek.
Jak zrobić purée z topinamburu?
Poniżej przepis na zapiekane purée z dodatkiem parmezanu.
Składniki:
- 0,5 kg topinamburu,
- 2 łyżki masła,
- 50 g twardego sera, na przykład parmezanu,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa do polania.
Sposób przygotowania:
- Obierz topinambur ze skórki, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie (jak ziemniaki).
- Gdy warzywa będą miękkie, odlej wodę i odparuj nadmiar wilgoci, pozostawiając garnek na włączonym palniku na dosłownie krótką chwilę.
- Cały topinambur zblenduj na gładkie purée.
- Po zblendowaniu wymieszaj z masłem, startym serem i przyprawami.
- Przełóż purée do brytfanny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20–25 minut.
- Przed podaniem możesz polać odrobiną oliwy.