Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha

Ziemniaki, chociaż są bardzo smaczne i wbrew powszechnej opinii, nie są pozbawione wartości odżywczych, zawierają dużą ilość skrobi, która jest łatwo trawiona w jelitach. Dzięki temu szybko przenika do krwi, znacznie podnosząc poziom cukru, co w efekcie może wzmagać apetyt. Przy odchudzaniu warto zamienić je na inne bulwy.

Purée z topinamburu to wyjątkowo smaczny zamiennik ziemniakówPurée z topinamburu to wyjątkowo smaczny zamiennik ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Południowej i przybył do Europy już XVII wieku. Przed II wojną światową był popularny również w kuchni polskiej. Smakuje jak lekko słodki orzechowy ziemniak i jest absolutnie uniwersalny – można go jeść na surowo, po obróbce termicznej, a nawet jako kiszonkę.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dlaczego warto zamienić ziemniaki na topinambur?

Topinambur, w odróżnieniu od ziemniaków, które w organizmie szybko są przerabiane na cukry proste, nie jest trawiony w jelicie cienkim — zawarta w nim inulina ulega fermentacji w jelicie grubym i dzięki temu działa jako naturalny prebiotyk. Spożywanie go może wspierać korzystną mikrobiotę jelitową i u wielu osób zwiększać uczucie sytości, co pomaga ograniczyć podjadanie między posiłkami.

Obydwa warzywa różnią się zawartością witamin i minerałów, ale jedne i drugie są korzystne dla zdrowia. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C i potasu, a także trochę witamin z grupy B. Topinambur również jest bogaty w potas, przy czym dostarcza więcej żelaza i magnezu. Podczas odchudzania pomaga uniknąć podjadania dzięki zawartości inuliny.

Zapomniana bulwa jest również lepszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 – indeks glikemiczny topinamburu wynosi ok. 15–20 jednostek, podczas gdy ziemniaki zawierają nawet do 90 jednostek.

Jak zrobić purée z topinamburu?

Poniżej przepis na zapiekane purée z dodatkiem parmezanu.

Składniki:

  • 0,5 kg topinamburu,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g twardego sera, na przykład parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz topinambur ze skórki, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie (jak ziemniaki).
  2. Gdy warzywa będą miękkie, odlej wodę i odparuj nadmiar wilgoci, pozostawiając garnek na włączonym palniku na dosłownie krótką chwilę.
  3. Cały topinambur zblenduj na gładkie purée.
  4. Po zblendowaniu wymieszaj z masłem, startym serem i przyprawami.
  5. Przełóż purée do brytfanny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20–25 minut.
  6. Przed podaniem możesz polać odrobiną oliwy.

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach