Do mięsa mielonego dodaję 2 warzywa. Takie kotlety nawet dzieci chętnie jedzą

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ale czy muszą być nudne? Mała zmiana w przepisie może sprawić, że te popularne kotlety zyskają zupełnie nowy wymiar. Dziś podzielę się z tobą moim ulubionym trikiem, który sprawia, że kotlety mielone stają się jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.

Ten dodatek sprawi, że dzieci pokochają kotlety mieloneTen dodatek sprawi, że dzieci pokochają kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Kotlety mielone od lat cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Ich przygotowanie jest proste, a możliwości modyfikacji niemal nieograniczone. Klasyczny przepis znamy wszyscy, ale warto czasem sięgnąć po odrobinę innowacji, aby uzyskać jeszcze smaczniejszy efekt. Jednym z moich sprawdzonych sposobów jest dodanie dwóch warzyw, które sprawiają, że kotlety stają się bardziej soczyste i delikatne. Nawet dzieci, które często kręcą nosem na warzywa, chętnie sięgają po tę wersję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Tajemnica soczystości kotletów mielonych

Podstawą idealnych kotletów mielonych jest oczywiście dobrej jakości mięso mielone. Najlepiej sprawdza się wieprzowina, szczególnie z łopatki, która dzięki zawartości tłuszczu nadaje potrawie odpowiednią wilgotność i smak. Kluczowym dodatkiem w klasycznej wersji jest namoczona i odciśnięta bułka, która zwiększa puszystość i miękkość masy mięsnej.

Ale co zrobić, jeśli chcemy, by kotlety były jeszcze bardziej soczyste? Odpowiedzią są starte warzywa. Ja najczęściej sięgam po surowego ziemniaka oraz cebulę. Te dwa składniki nie tylko zwiększają wilgotność mięsnej masy, ale także wzbogacają jej smak. Ziemniak, dzięki zawartości skrobi, działa jak naturalny "spoiwo," które utrzymuje mięso w zwartej formie. Cebula zaś dodaje delikatnej słodyczy i aromatu, który idealnie komponuje się z przyprawami.

Jak przygotować kotlety mielone z warzywami?

Przygotowanie kotletów mielonych z dodatkiem warzyw nie różni się zbytnio od tradycyjnego przepisu. Wystarczy kilka prostych kroków:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego),
  • 1 średni ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka tartej bułki (plus dodatkowa porcja do panierowania),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie warzyw: Ziemniaka obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij nadmiar płynu. Cebulę możesz zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
  2. Tworzenie masy mięsnej: W dużej misce połącz mięso mielone, starte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, przyprawy oraz 2-3 łyżki tartej bułki. Dokładnie wyrób masę rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  3. Formowanie i smażenie: Zwilż dłonie wodą, aby masa nie przyklejała się do palców. Formuj kotlety, obtaczaj je w tartej bułce i smaż na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.

Kotlety mielone najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych dodatków. Gotowane ziemniaki, kasza gryczana czy ryż to doskonały wybór. Nie zapomnij o warzywach – buraczki na ciepło, marchewka z groszkiem czy surówka z kapusty kiszonej świetnie uzupełnią smak kotletów.

Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥