Kontrowersyjny dodatek w obiadach Duńczyków. Sprawdź, czy pasuje do pieczeni

Kuchnia skandynawska słynie z prostych i jakościowych potraw. Na duńskim stole pojawiają się mięsa lub ryby, wybierane ze szczególną starannością. Niektóre z nich są przygotowywane nawet przez kilka godzin, aby każdy kęs rozpływał się w ustach. Do pieczonych mięs Duńczycy podają kapustę i ziemniaki, ale przygotowane nieco inaczej niż w Polsce. Są słodkie i nie są to bataty.

Duńczycy podają do pieczeni ziemniaki na słodkoDuńczycy podają do pieczeni ziemniaki na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Danii popularna jest pieczona wieprzowina o nazwie flæskesteg. Jest to kawałek schabu ze skórą, która zapieczona w piekarniku nie tylko przyjemnie chrupie, ale też sprawia, że mięso nabiera wyjątkowego smaku. Do obiadu podawane są ziemniaki w karmelu, co u obcokrajowców wywołuje mieszane uczucia. Ten dodatek nawiązuje do popularnych dawniej pieczonych kasztanów, które przygotowywano na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Najlepsze potrawy duńskiej kuchni

Wśród dań, które są dumą duńskiej kuchni, na szczególną uwagę zasługuje smørrebrød. To rodzaj otwartej kanapki, którą spożywa się przy pomocy noża i widelca. Smørrebrød można przygotować z różnymi dodatkami, takimi jak śledź, jajka, wędliny czy świeże warzywa. Podstawą jest kromka pełnoziarnistego, razowego chleba.

Kolejną popularną potrawą są duńskie klopsiki, przyrządzane z mieszanki wieprzowego i wołowego mięsa, z dodatkiem ziół i przypraw. Klopsiki mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno, stanowiąc doskonałe uzupełnienie pieczonych mięs.

Nieodłącznym elementem duńskiego obiadu jest rosół o nazwie hønsekødssuppe. Wywar bazuje na drobiu i sezonowych warzywach, wpisując się w duńską tradycję gotowania na produktach z własnego gospodarstwa.

Przepis na duńskie ziemniaki w karmelu

Do obtoczenia w karmelu najlepiej sprawdzają się niewielkie ziemniaki równej wielkości. Jeśli masz dostęp do młodych ziemniaczków, ich wybór będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże łyżki masła,
  • pół szklanki cukru.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obierz je ze skórek.
  2. Na suchą i zimną patelnię wysyp cukier w taki sposób, aby przykryć całą jej powierzchnię. Włącz kuchenkę na średnią moc i podgrzewaj cukier aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie mieszaj go w trakcie podgrzewania.
  3. Dopiero gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i wymieszaj.
  4. Następnie przełóż na patelnię ugotowane i obrane ziemniaki. Obtocz je w karmelu i podaj do pieczeni.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy