Kontrowersyjny dodatek w obiadach Duńczyków. Sprawdź, czy pasuje do pieczeni

Kuchnia skandynawska słynie z prostych i jakościowych potraw. Na duńskim stole pojawiają się mięsa lub ryby, wybierane ze szczególną starannością. Niektóre z nich są przygotowywane nawet przez kilka godzin, aby każdy kęs rozpływał się w ustach. Do pieczonych mięs Duńczycy podają kapustę i ziemniaki, ale przygotowane nieco inaczej niż w Polsce. Są słodkie i nie są to bataty.

Duńczycy podają do pieczeni ziemniaki na słodkoDuńczycy podają do pieczeni ziemniaki na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Danii popularna jest pieczona wieprzowina o nazwie flæskesteg. Jest to kawałek schabu ze skórą, która zapieczona w piekarniku nie tylko przyjemnie chrupie, ale też sprawia, że mięso nabiera wyjątkowego smaku. Do obiadu podawane są ziemniaki w karmelu, co u obcokrajowców wywołuje mieszane uczucia. Ten dodatek nawiązuje do popularnych dawniej pieczonych kasztanów, które przygotowywano na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Najlepsze potrawy duńskiej kuchni

Wśród dań, które są dumą duńskiej kuchni, na szczególną uwagę zasługuje smørrebrød. To rodzaj otwartej kanapki, którą spożywa się przy pomocy noża i widelca. Smørrebrød można przygotować z różnymi dodatkami, takimi jak śledź, jajka, wędliny czy świeże warzywa. Podstawą jest kromka pełnoziarnistego, razowego chleba.

Kolejną popularną potrawą są duńskie klopsiki, przyrządzane z mieszanki wieprzowego i wołowego mięsa, z dodatkiem ziół i przypraw. Klopsiki mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno, stanowiąc doskonałe uzupełnienie pieczonych mięs.

Nieodłącznym elementem duńskiego obiadu jest rosół o nazwie hønsekødssuppe. Wywar bazuje na drobiu i sezonowych warzywach, wpisując się w duńską tradycję gotowania na produktach z własnego gospodarstwa.

Przepis na duńskie ziemniaki w karmelu

Do obtoczenia w karmelu najlepiej sprawdzają się niewielkie ziemniaki równej wielkości. Jeśli masz dostęp do młodych ziemniaczków, ich wybór będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże łyżki masła,
  • pół szklanki cukru.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obierz je ze skórek.
  2. Na suchą i zimną patelnię wysyp cukier w taki sposób, aby przykryć całą jej powierzchnię. Włącz kuchenkę na średnią moc i podgrzewaj cukier aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie mieszaj go w trakcie podgrzewania.
  3. Dopiero gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i wymieszaj.
  4. Następnie przełóż na patelnię ugotowane i obrane ziemniaki. Obtocz je w karmelu i podaj do pieczeni.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie