Zamiast zwykłych mielonych na obiad robię duńskie frykadelki. Rodzina zachwycona
Frykadelki tylko pozornie podobne są od mielonych serwowanych na polskich stołach, bo dzięki kilku niuansom wyróżniają się konsystencją i smakiem. Przygotowanie duńskich klopsików nie jest wymagające, za to efekt przerasta oczekiwania.
24.06.2024 13:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety mielone cieszą się wśród moich bliskich szczególną sympatią, jednak od kiedy na stół podaję duńskie frykadelki, coraz rzadziej słyszę prośby o klasyczne mielone. Skandynawia lubuje się w klopsikach, a w tej wersji, czyli maksymalnie chrupiącej, podbiją najbardziej wymagające podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klopsiki frykadelki – szybki obiad dla zapracowanych
Historia klopsików, pulpetów jest niejasna. Najpewniej ich pierwowzory pojawiały się jednocześnie w wielu krajach na całym świecie, dlatego też żaden z nich nie może rościć sobie do nich praw. Niemniej klopsiki pozostają klasyczną potrawą w całej Skandynawii, choć nie bez różnic.
W Danii smażoną na patelni kulkę mięsną nazywa się frikadelle. Klopsik ten ma chropowatą konsystencję i podaje się go z sosem curry lub innym gęstym sosem, chlebem żytnim czy sałatką ziemniaczaną. W porównaniu do duńskich frykadelek szwedzkie klopsiki są często mniejsze, mają bardziej gładką, równą konsystencję i zaokrąglony kształt. W szwedzkim klopsiku nie powinno być widać poszczególnych składników, takich jak pokrojona w kostkę cebula, a dodatkowo jest on spożywany z konfiturą z borówek. W Norwegii klopsiki są większe i bardziej płaskie, przypominają pasztecik mięsny, podaje się je z brązowym sosem.
Duńskie frykadelki. Przepis na klopsiki
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- pół łyżki mąki uniwersalnej,
- 1 łyżka płatków owsianych,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i płatki owsiane, a następnie cebulę i czosnek. Wymieszaj składniki, po czym na koniec dodaj jajko i mleko.
- Mięsną masę dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą lekko natłuszczonej łyżki formuj frykadelki i smaż, aż uzyskają chrupiącą brązową skórkę.
- Frykadelki podawaj na gorąco z sałatką ziemniaczaną.