Zamiast zwykłych mielonych na obiad robię duńskie frykadelki. Rodzina zachwycona
Frykadelki tylko pozornie podobne są od mielonych serwowanych na polskich stołach, bo dzięki kilku niuansom wyróżniają się konsystencją i smakiem. Przygotowanie duńskich klopsików nie jest wymagające, za to efekt przerasta oczekiwania.
24.06.2024 13:51
Kotlety mielone cieszą się wśród moich bliskich szczególną sympatią, jednak od kiedy na stół podaję duńskie frykadelki, coraz rzadziej słyszę prośby o klasyczne mielone. Skandynawia lubuje się w klopsikach, a w tej wersji, czyli maksymalnie chrupiącej, podbiją najbardziej wymagające podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klopsiki frykadelki – szybki obiad dla zapracowanych
Historia klopsików, pulpetów jest niejasna. Najpewniej ich pierwowzory pojawiały się jednocześnie w wielu krajach na całym świecie, dlatego też żaden z nich nie może rościć sobie do nich praw. Niemniej klopsiki pozostają klasyczną potrawą w całej Skandynawii, choć nie bez różnic.
W Danii smażoną na patelni kulkę mięsną nazywa się frikadelle. Klopsik ten ma chropowatą konsystencję i podaje się go z sosem curry lub innym gęstym sosem, chlebem żytnim czy sałatką ziemniaczaną. W porównaniu do duńskich frykadelek szwedzkie klopsiki są często mniejsze, mają bardziej gładką, równą konsystencję i zaokrąglony kształt. W szwedzkim klopsiku nie powinno być widać poszczególnych składników, takich jak pokrojona w kostkę cebula, a dodatkowo jest on spożywany z konfiturą z borówek. W Norwegii klopsiki są większe i bardziej płaskie, przypominają pasztecik mięsny, podaje się je z brązowym sosem.
Duńskie frykadelki. Przepis na klopsiki
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- pół łyżki mąki uniwersalnej,
- 1 łyżka płatków owsianych,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i płatki owsiane, a następnie cebulę i czosnek. Wymieszaj składniki, po czym na koniec dodaj jajko i mleko.
- Mięsną masę dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą lekko natłuszczonej łyżki formuj frykadelki i smaż, aż uzyskają chrupiącą brązową skórkę.
- Frykadelki podawaj na gorąco z sałatką ziemniaczaną.