Do niedawna był na każdym polskim stole. Dziś się go wstydzimy?

Przed wiekami salceson gościł na stołach zarówno w chłopskich chatach, jak i królewskich komnatach. Ostatnio zaczęliśmy się go jednak trochę wstydzić. Czy słusznie? 

ObrazekPyszności - Fot. Canva
Paulina

W sklepach produkt występuje pod różnymi nazwami handlowymi. Jeden z najpopularniejszych rodzajów salcesonu to włoski, wyrabiany z głowizny i skórek wieprzowych, rosołu, wzbogacany czosnkiem, pieprzem i kminkiem. W salcesonie czarnym znajdziemy tłuszcz pokrojony w kostkę, głowiznę, serca, mózgi, nerki, skóry i krew wieprzową, kaszę manną, bułkę tartą, rosół i przyprawy, natomiast w ozorkowym: peklowane ozorki wieprzowe, skórki wieprzowe, krew, rosół i przyprawy. Ostatnio dużą popularnością cieszy się salceson drobiowy.

Problem w tym, że wędliny oferowane w sklepach zawierają także sporo mniej korzystnych dodatków. Z uwagi na nietrwałość, spowodowaną m.in. wysoką zawartością wody (powyżej 60 proc.), salceson bywa "wzbogacany" licznymi konserwantami i stabilizatorami, na przykład kontrowersyjnym azotynem sodu (kryje się zwykle pod oznaczeniem E250), który przedłuża trwałość produktu, utrwala różową barwę, zapach i smak mięsa, a także hamuje rozwój bakterii gnilnych i chorobotwórczych. Przy okazji uchodzi jednak również za związek potencjalnie rakotwórczy, ponieważ w połączeniu z innymi substancjami w żołądku może tworzyć niebezpieczne nitrozaminy. W dużych stężeniach azotyn sodu powoduje zatrucie organizmu, czego konsekwencją bywa astma, bóle i zawroty głowy, zapalenie nerek i problemy behawioralne.

Obrazek

Czy warto jeść salceson - Pyszności/ zdj. canva

Salceson a zdrowie

Ten rodzaj wędliny raczej nie będzie najlepszym wyborem pod kątem naszego zdrowia. Zdecydowanie chude wędliny z kurczaka czy indyka będą tu faworytem, jeśli już decydujemy się na taki rodzaj mięsa. Jeśli chcemy jeść salceson, to warto mieć na uwadze fakt, że może się on przyczynić do zwiększenia ryzyka chorób serca i cukrzycy. Jest to związane z wieloma czynnikami. Głównym z nich jest wysoka zawartość sodu. Zawartość sodu jest średnio o 400 proc. wyższa w wyrobach wędliniarskich niż w nieprzetworzonym mięsie.

Dodatkowo oprócz dużej ilości sodu znajdziemy w nim nasycone kwasy tłuszczowe. Maja one w dużej ilości negatywny wpływ na stan naszego serca i przyczyniają się do wielu chorób. Związane są również z podwyższonym ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej.

Czy całkowicie eliminować wędliny z diety?

Wędliny pomimo tego, że są bardzo popularne i ogólnodostępne, w dużych ilościach bardzo negatywnie wpłyną na nasze zdrowie. Nie musimy całkowicie eliminować, jednak powinniśmy uważać na spożywaną ilość. Nie powinny one stanowić podstawy naszej diety. Wybierając produkty mięsne, kierujmy się zawartością w nich mięsa, która często podana jest jako wartość procentowa. Im więcej mięsa, tym mniej miejsca na inne dodatki. Pamiętaj o tej zasadzie!

Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów:

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni