PoradyDo niedawna był na każdym polskim stole. Dziś się go wstydzimy?

Do niedawna był na każdym polskim stole. Dziś się go wstydzimy?

Przed wiekami salceson gościł na stołach zarówno w chłopskich chatach, jak i królewskich komnatach. Ostatnio zaczęliśmy się go jednak trochę wstydzić. Czy słusznie? 

Pyszności - Fot. Canva
Pyszności - Fot. Canva
Paulina

24.04.2023 21:11

W sklepach produkt występuje pod różnymi nazwami handlowymi. Jeden z najpopularniejszych rodzajów salcesonu to włoski, wyrabiany z głowizny i skórek wieprzowych, rosołu, wzbogacany czosnkiem, pieprzem i kminkiem. W salcesonie czarnym znajdziemy tłuszcz pokrojony w kostkę, głowiznę, serca, mózgi, nerki, skóry i krew wieprzową, kaszę manną, bułkę tartą, rosół i przyprawy, natomiast w ozorkowym: peklowane ozorki wieprzowe, skórki wieprzowe, krew, rosół i przyprawy. Ostatnio dużą popularnością cieszy się salceson drobiowy.

Problem w tym, że wędliny oferowane w sklepach zawierają także sporo mniej korzystnych dodatków. Z uwagi na nietrwałość, spowodowaną m.in. wysoką zawartością wody (powyżej 60 proc.), salceson bywa "wzbogacany" licznymi konserwantami i stabilizatorami, na przykład kontrowersyjnym azotynem sodu (kryje się zwykle pod oznaczeniem E250), który przedłuża trwałość produktu, utrwala różową barwę, zapach i smak mięsa, a także hamuje rozwój bakterii gnilnych i chorobotwórczych. Przy okazji uchodzi jednak również za związek potencjalnie rakotwórczy, ponieważ w połączeniu z innymi substancjami w żołądku może tworzyć niebezpieczne nitrozaminy. W dużych stężeniach azotyn sodu powoduje zatrucie organizmu, czego konsekwencją bywa astma, bóle i zawroty głowy, zapalenie nerek i problemy behawioralne.

Obraz

Czy warto jeść salceson - Pyszności/ zdj. canva

Salceson a zdrowie

Ten rodzaj wędliny raczej nie będzie najlepszym wyborem pod kątem naszego zdrowia. Zdecydowanie chude wędliny z kurczaka czy indyka będą tu faworytem, jeśli już decydujemy się na taki rodzaj mięsa. Jeśli chcemy jeść salceson, to warto mieć na uwadze fakt, że może się on przyczynić do zwiększenia ryzyka chorób serca i cukrzycy. Jest to związane z wieloma czynnikami. Głównym z nich jest wysoka zawartość sodu. Zawartość sodu jest średnio o 400 proc. wyższa w wyrobach wędliniarskich niż w nieprzetworzonym mięsie.

Dodatkowo oprócz dużej ilości sodu znajdziemy w nim nasycone kwasy tłuszczowe. Maja one w dużej ilości negatywny wpływ na stan naszego serca i przyczyniają się do wielu chorób. Związane są również z podwyższonym ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej.

Czy całkowicie eliminować wędliny z diety?

Wędliny pomimo tego, że są bardzo popularne i ogólnodostępne, w dużych ilościach bardzo negatywnie wpłyną na nasze zdrowie. Nie musimy całkowicie eliminować, jednak powinniśmy uważać na spożywaną ilość. Nie powinny one stanowić podstawy naszej diety. Wybierając produkty mięsne, kierujmy się zawartością w nich mięsa, która często podana jest jako wartość procentowa. Im więcej mięsa, tym mniej miejsca na inne dodatki. Pamiętaj o tej zasadzie!

Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów:

zdrowiekiełbasawędlina
Wybrane dla Ciebie