Do świątecznego obiadu zawszę podaję tę surówkę. Jest szybka, a pięknie wygląda i smakuje obłędnie

Jeśli zastanawiasz się, co podać do świątecznej kaczki lub innego pieczonego mięsa w pierwszy dzień świąt, śpieszę z podpowiedzią. To mój klasyk na specjalne okazje, a do przygotowania wystarczą dwa warzywa i kilka dodatków.

Surówka z czerwonej kapusty z jogurtowym dressingiemSurówka z czerwonej kapusty z jogurtowym dressingiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Czerwona kapusta to warzywo, które zimą regularnie pojawia się w polskich kuchniach jako alternatywa dla białej odmiany, szczególnie w formie surówek. Chrupiąca kapusta, słodka marchewka i pyszny, banalny dressing jogurtowy to moja propozycja, do której składniki kupię z wyprzedzeniem. Szczególnie, że to w okresie bez dobrych pomidorów i ogórków, jedno z najzdrowszych warzyw.

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Warto zwrócić uwagę na dobroczynne właściwości czerwonej kapusty. Jest bogata w witaminy A, C, E oraz z grupy B, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają kondycję skóry. Antocyjany, naturalne barwniki, działają jako silne antyoksydanty, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zmniejszając ryzyko chorób serca. Właściwości te sprawiają, że czerwona kapusta to doskonały wybór dla osób dbających o zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Przepis na świąteczną surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1/3 główki średniej kapusty czerwonej,
  • 1 marchewka,
  • 220 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich, brzydszych liści. Drobno poszatkuj.
  2. Przełóż do miski i skrop z cytryną. Możesz delikatnie "pognieść" kapustę ręką, aby zmiękła.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Wymieszaj w miseczce jogurt z majonezem, dopraw do smaku.
  5. Połącz kapustę z marchewką i dressingiem, dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw na ok. 30 minut, żeby smaki "przegryzły się".

Inne inspiracja na surówkę z czerwonej kapusty

Różnorodność przepisów na surówki z czerwonej kapusty pozwala na jej szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją z powodzeniem łączyć z mandarynkami, orzechami nerkowca czy nawet pomarańczą, czyli wszystkimi składnikami, które kojarzą się z grudniowym menu. Taka kreatywność w przyrządzaniu warzyw pozwala na cieszenie się smakiem i korzyściami zdrowotnymi płynącymi z czerwonej kapusty, czyniąc ją nieodłącznym elementem zdrowej diety.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi