Do świątecznego obiadu zawszę podaję tę surówkę. Jest szybka, a pięknie wygląda i smakuje obłędnie
Jeśli zastanawiasz się, co podać do świątecznej kaczki lub innego pieczonego mięsa w pierwszy dzień świąt, śpieszę z podpowiedzią. To mój klasyk na specjalne okazje, a do przygotowania wystarczą dwa warzywa i kilka dodatków.
Czerwona kapusta to warzywo, które zimą regularnie pojawia się w polskich kuchniach jako alternatywa dla białej odmiany, szczególnie w formie surówek. Chrupiąca kapusta, słodka marchewka i pyszny, banalny dressing jogurtowy to moja propozycja, do której składniki kupię z wyprzedzeniem. Szczególnie, że to w okresie bez dobrych pomidorów i ogórków, jedno z najzdrowszych warzyw.
Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
Warto zwrócić uwagę na dobroczynne właściwości czerwonej kapusty. Jest bogata w witaminy A, C, E oraz z grupy B, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają kondycję skóry. Antocyjany, naturalne barwniki, działają jako silne antyoksydanty, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zmniejszając ryzyko chorób serca. Właściwości te sprawiają, że czerwona kapusta to doskonały wybór dla osób dbających o zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na świąteczną surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
- 1/3 główki średniej kapusty czerwonej,
- 1 marchewka,
- 220 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę obierz z wierzchnich, brzydszych liści. Drobno poszatkuj.
- Przełóż do miski i skrop z cytryną. Możesz delikatnie "pognieść" kapustę ręką, aby zmiękła.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszaj w miseczce jogurt z majonezem, dopraw do smaku.
- Połącz kapustę z marchewką i dressingiem, dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na ok. 30 minut, żeby smaki "przegryzły się".
Inne inspiracja na surówkę z czerwonej kapusty
Różnorodność przepisów na surówki z czerwonej kapusty pozwala na jej szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją z powodzeniem łączyć z mandarynkami, orzechami nerkowca czy nawet pomarańczą, czyli wszystkimi składnikami, które kojarzą się z grudniowym menu. Taka kreatywność w przyrządzaniu warzyw pozwala na cieszenie się smakiem i korzyściami zdrowotnymi płynącymi z czerwonej kapusty, czyniąc ją nieodłącznym elementem zdrowej diety.