Do tego ciasta nie potrzebujesz ani grama mąki. Koleżanki z pracy od razu zapytały mnie o przepis

Idealnie puszyste i pyszne ciasto bez mąki brzmi jak coś niemożliwego, ale w rzeczywistości jest całkiem łatwe do zrobienia. To wypiek idealny do popołudniowej kawy lub jako lekki deser po obiedzie.

Ciasto bananowe bez mąkiCiasto bananowe bez mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To coś pomiędzy ciastem a pysznym chlebkiem bananowym. Jeśli masz ochotę na zdrowy deser, ale nie chcesz używać mąki, to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę — jest proste w przygotowaniu, niezwykle wilgotne i pełne naturalnej słodyczy bananów. Każdy kęs rozpływa się w ustach, dając prawdziwą satysfakcję z domowego, zdrowego wypieku.

Placek Rzeszowiak. Trzy ciekawe warstwy smakowe upieczone na jednym kruchym spodzie

Ciasto bez mąki

Ciasto pozostaje wyjątkowo wilgotne przede wszystkim dzięki bananom, które zastępują mąkę i tłuszcz, zachowując miękkość i elastyczność wypieku. Im dojrzalsze banany wykorzystasz, tym lepszy efekt — bardzo miękkie, ciemniejące owoce łatwo się rozgniatają, a podczas pieczenia tworzą przyjemnie wilgotną, niemal kremową strukturę. Banany działają jak naturalne spoiwo, utrzymując ciasto zwarte, ale miękkie.

Takie ciasto jest świetnym wyborem, jeśli zależy ci na lekkim i zdrowym deserze –używamy w nim minimalną ilość miodu, ponieważ całą naturalną słodycz dostarczają bardzo dojrzałe banany. To sprawia, że jest idealne szczególnie dla osób, które zwracają uwagę na to, co trafia na ich talerz, a jednocześnie chcą cieszyć się pysznym, domowym wypiekiem.

Przepis na ciasto bez mąki

Składniki:

  • 2-3 dojrzałe banany,
  • 2 duże jajka,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 20 g miodu,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • odrobina oleju lub masła (do natłuszczenia formy).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  2. Posiekaj orzechy włoskie i odłóż na bok.
  3. Przygotuj formę, lekko ją natłuszczając.
  4. Obierz banany i rozgnieć je dokładnie widelcem, aż powstanie gładka, kremowa masa.
  5. Oddziel żółtka od białek.
  6. Żółtka wymieszaj z bananami, dodaj kakao, miód i proszek do pieczenia.
  7. mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. w osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną, puszystą pianę.
  9. Gotową pianę stopniowo dodawaj ją do masy bananowej partiami i delikatnie łącz szpatułką od dołu ku górze, aby ciasto pozostało napowietrzone.
  10. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Po tym czasie sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie mokry, zostaw ciasto w piekarniku na dodatkowe 5 minut.
  12. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie na kilka minut, a następnie wyjmij i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  13. Ciasto jest gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯