Do tego prostego przepisu wracam co Wielkanoc. Każdy zachwyca się tym farszem do jajek
Wielkanocne jajka z klasycznym farszem pieczarkowym to już klasyka. Podsmażone warzywa solidnie doprawiam solą i pieprzem, aby przekąska była wyrazista w smaku. Wśród wielkanocnych nowości warto pamiętać o tym sprawdzonym przepisie na jajka, które na pewno wszystkim będą smakować.
Pomysły na farsze do jajek ogranicza tylko wyobraźnia. Do łódeczek z białek możesz nałożyć zarówno kremowe nadzienie z dodatkiem awokado czy łososia, zmiksowane na gładko, jak również bogatszą w składniki sałatkę jarzynową. Świetnie sprawdzają się farsze z dodatkiem tuńczyka lub wędzonej makreli. Do ryby dodaj czarne oliwki, kapary bądź marynowane pieczarki, a zobaczysz, że takie jajka znikną jako pierwsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie
Jajka z pieczarkami, a może pieczarki z pastą jajeczną?
Ciekawą przekąską na Wielkanoc mogą być również faszerowane warzywa – nie tylko pieczarki, ale także papryka, cukinia, bakłażan lub ziemniaki. Do takich jadalnych miseczek możesz nałożyć farsz z dodatkiem ryżu lub mięsa zapiekany z żółtym serem, ale także klasyczną pastę jajeczną.
Jeśli zdecydujesz się na pieczarki, wybierz takie, które mają duże kapelusze. Oczyść je i oderwij nóżkę. Skrop odrobiną cytryny, aby nie ściemniały i oliwą, aby się przyrumieniły. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5-10 minut. Kiedy zrobią się miękkie, wyjmij i odstaw do przestygnięcia. Podawaj z pastą jajeczną lub inną ulubioną sałatką.
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Do posypania przekąski możesz wykorzystać nie tylko natkę pietruszki, ale również inne świeże zioła, na przykład szczypiorek, tymianek lub natkę kolendry.
Składniki:
- 6 jajek,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki majonezu,
- pół pęczka natki pietruszki.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, oskub ze skorupek i przekrój na połówki.
- Wydrąż żółtka i rozgnieć je widelcem.
- Posiekaj drobno cebulę.
- Umyj pieczarki, wysusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Podsmaż cebulę na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy zacznie pachnieć, dodaj starte pieczarki. Gdy będą miękkie, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do misku i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy pieczarki przestygną wymieszaj je z żółtkami. Dodaj garść posiekanej pietruszki, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Farsz nałóż do miseczek z białek przy pomocy małej łyżeczki. Udekoruj natką pietruszki.