Dodaj 3 łyżki do gulaszu. Mięso będzie tak delikatne i miękkie, że wszystkich zaskoczysz
Gulasz to chyba jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Ustępuje miejsca jedynie schabowemu z ziemniaczkami i kotletom mielonym. Jednak, gdy dodasz do niego mięso wołowe, dosłownie zaniemówisz z zachwytu. A ten niepozorny dodatek, który na pierwszy rzut oka nie pasuje, dopełni całości.
Przygotowanie gulaszu, w którym mięso jest miękkie i delikatne, może być wyzwaniem. Często długie duszenie nie przynosi oczekiwanych efektów, a mięso pozostaje twarde. Istnieje jednak prosty trik, który odmieni twoje danie. Dodając odpowiedni składnik podczas smażenia, sprawisz, że mięso stanie się kruche i soczyste, a gulasz zyska głęboki smak
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych
Co zrobić, by mięso wołowe było miękkie?
Nie oszukujmy się, gulasz z twardym i żylastym mięsem jest okropny, wręcz nie da się go jeść. Jak więc to naprawić i sprawić, by wołowina była miękka i soczysta? Pewnie myślisz, że trzeba wykonać jakieś skomplikowane kroki lub gotować ją pół dnia. Otóż: nic bardziej mylnego. Po pierwsze, wybierz mięso wołowe pochodzące od młodych zwierząt. Te starsze są bardziej twarde. Ale z największą pomocą przyjdzie ci... alkohol. I to niekoniecznie musi być wódka albo wino. Do marynaty możesz wlać też ocet, sok z cytryny lub maślankę. Mięso zmiękczą także herbata lub soda oczyszczona. To od ciebie zależy, co wybierzesz i jakich składników użyjesz.
Jest jeszcze jeden trik, który poleciła mi moja babcia. Za jej czasów się tak robiło i to faktycznie działa. Jak już będziesz smażyć mięso, dolej do niego odrobinę wódki (wystarczy łyżeczka lub pół kieliszka). Alkohol rozbije włókna w mięsie i odparuje. Mięso wołowe stanie się delikatne, a ty będziesz mógł się cieszyć przepysznym gulaszem.
Gulasz z mięsem wołowym
Skoro już znasz podstawy, to pora na przygotowanie dania. Uzbrój się w cierpliwość i produkty.
Składniki:
- kilogram mięsa z łopatki wieprzowej lub wołowej,
- pół litra bulionu wołowego,
- 2 czerwone papryki,
- 3 cebule,
- 2 marchewki,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 łyżek smalcu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżeczka octu lub wódki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 szczypty chili.
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
- Przełóż do miski, dodaj przyprawy i starty czosnek, wymieszaj i odstaw.
- Rozgrzej smalec na patelni, wrzuć mięso i dolej wódkę lub ocet.
- Smaż przez 20 minut, regularnie mieszając.
- W międzyczasie posiekaj warzywa (cebulę, marchew i paprykę).
- Na osobnej patelni podsmaż warzywa na smalcu przez około 20 minut.
- Dodaj je do mięsa, wlej bulion i duś przez kolejne 20 minut.
- Na koniec wrzuć koncentrat pomidorowy, chwilę gotuj i dopraw do smaku. Gulasz jest już gotowy i możesz go podawać.