Dodaj 3 łyżki do gulaszu. Mięso będzie tak delikatne i miękkie, że wszystkich zaskoczysz

Gulasz to chyba jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Ustępuje miejsca jedynie schabowemu z ziemniaczkami i kotletom mielonym. Jednak, gdy dodasz do niego mięso wołowe, dosłownie zaniemówisz z zachwytu. A ten niepozorny dodatek, który na pierwszy rzut oka nie pasuje, dopełni całości.

Jak szybko zmiękczyć mięso w gulaszu?Jak szybko zmiękczyć mięso w gulaszu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przygotowanie gulaszu, w którym mięso jest miękkie i delikatne, może być wyzwaniem. Często długie duszenie nie przynosi oczekiwanych efektów, a mięso pozostaje twarde. Istnieje jednak prosty trik, który odmieni twoje danie. Dodając odpowiedni składnik podczas smażenia, sprawisz, że mięso stanie się kruche i soczyste, a gulasz zyska głęboki smak

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Co zrobić, by mięso wołowe było miękkie?

Nie oszukujmy się, gulasz z twardym i żylastym mięsem jest okropny, wręcz nie da się go jeść. Jak więc to naprawić i sprawić, by wołowina była miękka i soczysta? Pewnie myślisz, że trzeba wykonać jakieś skomplikowane kroki lub gotować ją pół dnia. Otóż: nic bardziej mylnego. Po pierwsze, wybierz mięso wołowe pochodzące od młodych zwierząt. Te starsze są bardziej twarde. Ale z największą pomocą przyjdzie ci... alkohol. I to niekoniecznie musi być wódka albo wino. Do marynaty możesz wlać też ocet, sok z cytryny lub maślankę. Mięso zmiękczą także herbata lub soda oczyszczona. To od ciebie zależy, co wybierzesz i jakich składników użyjesz.

Jest jeszcze jeden trik, który poleciła mi moja babcia. Za jej czasów się tak robiło i to faktycznie działa. Jak już będziesz smażyć mięso, dolej do niego odrobinę wódki (wystarczy łyżeczka lub pół kieliszka). Alkohol rozbije włókna w mięsie i  odparuje. Mięso wołowe stanie się delikatne, a ty będziesz mógł się cieszyć przepysznym gulaszem.

Gulasz z mięsem wołowym

Skoro już znasz podstawy, to pora na przygotowanie dania. Uzbrój się w cierpliwość i produkty.


Składniki:

  • kilogram mięsa z łopatki wieprzowej lub wołowej,
  • pół litra bulionu wołowego,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek smalcu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka octu lub wódki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 szczypty chili.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
  2. Przełóż do miski, dodaj przyprawy i starty czosnek, wymieszaj i odstaw.
  3. Rozgrzej smalec na patelni, wrzuć mięso i dolej wódkę lub ocet.
  4. Smaż przez 20 minut, regularnie mieszając.
  5. W międzyczasie posiekaj warzywa (cebulę, marchew i paprykę).
  6. Na osobnej patelni podsmaż warzywa na smalcu przez około 20 minut.
  7. Dodaj je do mięsa, wlej bulion i duś przez kolejne 20 minut.
  8. Na koniec wrzuć koncentrat pomidorowy, chwilę gotuj i dopraw do smaku. Gulasz jest już gotowy i możesz go podawać.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą