Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie i elastyczne

Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie i elastyczne

naleśniki
naleśniki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Alex Rodrigo Brondani
10.08.2023 07:05

Naleśniki to jedna z najprostszych potraw. Jednak naleśnik naleśnikowi nierówny. Twarde czy suche naleśniki nikomu przecież nie smakują. Chcecie, żeby wasze naleśniki dobrze wyrosły podczas smażenia? Zobaczcie, co warto dodać do naleśników, aby były lekkie i puszyste

Aby nasze naleśniki były smaczne i puszyste, trzeba użyć odpowiednich składników. Zdecydowanie najlepiej użyć mąki pszennej, którą można dodatkowo przesiać przez sito — wówczas naleśniki będą lekkie i lepiej wyrosną.

Żółtka jaj i mleko są źródłem tłuszczu, który nadaje naleśnikom miękkości. Można to zauważyć, robiąc ciasto na samej wodzie. Takie naleśniki są twarde i mało elastyczne. Różnią się też nieco smakiem.

Warto też nieco bardziej się wysilić i ubić białka, przed dodaniem ich do ciasta. Ubite białka nadają ciastu niesamowitej puszystości. Nie musimy wtedy dodawać do ciasta proszku do pieczenia ani sody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naszym sekretnym składnikiem jest jednak woda gazowana. Wiele osób miesza mleko z kranówką, jednak to bąbelki gazu zawarte w wodzie gazowanej sprawiają, że ciasto lepiej wyrasta, a naleśniki są lekkie i puszyste.

Przepis na puszyste naleśniki

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • ¼ szklanki cukru
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywno.
  2. Mąkę, cukier, mleko, wodę i żółtka jaj łączymy w osobnej misce i miksujemy na gładką masę.
  3. Używając szpatułki lub łyżki, stopniowo dodajemy białka do ciastka i bardzo wolno i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
  4. Na patelni teflonowej rozgrzewamy odrobinę oleju i czekamy i wlewamy ciasto porcjami. Smażymy przez chwilę z każdej strony.
  5. Naleśniki możemy podawać np. z dżemem, owocami, bitą śmietaną czy nutellą.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także