Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta

Czy wiesz, że klasyk polskiej kuchni może smakować jeszcze lepiej? Dodaj do mielonych smaczną niespodziankę w postaci kremowego farszu z pieczarkami, a cała rodzina z pewnością zaniemówi z wrażenia. Ba, już nigdy więcej nie będzie chciała jeść tradycyjnych kotletów. Jak je przygotować? Obejrzyj nasze wideo, gdzie czeka na ciebie instrukcja krok po kroku. Pełną listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki na farsz:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 mała cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 60 g serka śmietankowego,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Składniki na kotlety mielone:

  • 800 g mielonej łopatki,
  • 60 g bułki pszennej namoczonej w mleku,
  • 1 posiekana cebula podsmażona na oleju,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Panierka:

  • 1 szklanka bułki tartej.

O czym warto pamiętać:

  1. Podsmażoną na oleju cebulę połącz z posiekanymi drobno grzybami. Mieszankę smaż tak długo, aż z patelni wyparuje woda z grzybów.
  2. Po ostudzeniu zawartość patelni wymieszaj z pozostałymi składnikami na farsz.
  3. Do przygotowania kotletów mielonych możesz użyć zarówno łopatki, jak i szynki wieprzowej.
  4. Zmielone mięso połącz z namoczoną w mleku bułką. Pamiętaj, aby wcześniej dokładnie ją odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj zawartość naczynia.
  5. Powstałą mieszankę podziel na 6 równych części. Z każdego kawałka uformuj kotlety. Nie zapomnij dodać do środka trochę farszu, po czym obtocz każdy element w bułce tartej.
  6. Czas na obróbkę cieplną. Do tego przepisu polecamy najpierw obsmażyć mielone na rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony. Następnie przełożyć je do formy do pieczenia i wstawić na 10-15 minut do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  7. Czas pieczenia dostosuj do wielkości mielonych. Im są większe, tym więcej czasu w piekarniku będą potrzebować.
  8. Gotowe mielone podawaj z ulubionymi dodatkami. My tym razem postawiliśmy na klasykę — ziemniaki i surówkę.
Więcej wideo
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
To zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurkaTo zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurka
Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego