PoradyDodaj do mizerii i odstaw na chwilę. Będzie idealna na upalne dni

Dodaj do mizerii i odstaw na chwilę. Będzie idealna na upalne dni

Smaczna i chrupiąca mizeria - jest na to patent - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Smaczna i chrupiąca mizeria - jest na to patent - Pyszności; Fot. Adobe Stock
17.07.2023 18:45

Mizeria, czyli chrupiący ogórek połączony ze śmietaną lub jogurtem to idealny dodatek do obiadu na lato. Schłodzona, orzeźwiająca sałatka świetnie sprawdzi się w towarzystwie mięs, ale niemniej apetyczne są dania, gdzie występuje tylko obok młodych ziemniaczków. Zdarza się jednak, że rozmiękczone ogórki pływają w rozwodnionej mizerii. Jak temu zapobiec? 

Chrupiąca i świeża, aromatyczna, lekko kwaśna, zaciągnięta gęstą śmietaną. Mizeria to klasyk wśród klasyków. Teraz kiedy możemy cieszyć się świeżymi plonami, a ogórki smakują najlepiej, sałatka ta nie schodzi ze stołów. I bardzo dobrze. Nie dość, że wspaniale komponuje się z wieloma dania, to ma niemałe znaczenie dla organizmu w upalne dni.

Chrupiąca i smaczna mizeria. Idealna na upały

Rozmoczone ogórki pływające w misce wypełnionej wodą połączoną ze śmietaną nie wyglądają apetycznie. Wiele osób, szykując mizerię, popełnia jeden błąd, który właśnie daje takie efekty. Wystarczy zastosować znaną od wieków i banalną metodę na pozbycie się nadmiaru wody z ogórków. Wystarczy, że zanim wymieszasz składniki na mizerię, posolisz ogórki. Pamiętaj, by zrobić to tuż po pokrojeniu ich.

Pokrojone i posolone ogórki pomieszaj i odstaw na góra 10 minut. W tym czasie warzywa wypuszczą wodę. Teraz więc wystarczy, że odcedzisz ogórki z nadmiaru wody i dodasz resztę składników mizerii: śmietanę bądź jogurt, pieprz i zioła. Warto wiedzieć też, że im grubsze plastry ogórków, tym mniej wody wypuszczą i tym bardziej chrupiące będą. 

Świeży ogórek idealnie nadaje się do jedzenia w upalne dni, ponieważ aż w 97 procentach składa się z wody. Ma też silnie alkaliczny odczyn. To zaś pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, a ta jest punktem wyjścia do zdrowia w każdym aspekcie. Śmietana czy jogurt to produkty nabiałowe, które potrafią dłużej utrzymać wodę w organizmie, co może okazać się pomocne w walce z odwodnieniem.

Mizeria to nie tylko smak, ale i wiele właściwości - Pyszności; Foto Canva.com
Mizeria to nie tylko smak, ale i wiele właściwości - Pyszności; Foto Canva.com

Jak zrobić mizerię bez śmietany?

Mizeria świetnie będzie smakować również bez dodatku śmietany czy jogurtu. Zamiast tego możesz zrobić smaczny sos stworzony z octu jabłkowego bądź soku z cytryny, odrobiny cukru, czarnuszki i świeżych ziół, najlepiej kolendry. Odświeżający smak takiej sałatce zapewnić też może mięta (tak jak to jest w mizerii po turecku). Sałatkę warto podkręcić też startym czosnkiem, posiekaną cebulą białą czy czerwoną lub plastrami rzodkiewki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także