Dodaj do mizerii i odstaw na chwilę. Będzie idealna na upalne dni

Mizeria, czyli chrupiący ogórek połączony ze śmietaną lub jogurtem to idealny dodatek do obiadu na lato. Schłodzona, orzeźwiająca sałatka świetnie sprawdzi się w towarzystwie mięs, ale niemniej apetyczne są dania, gdzie występuje tylko obok młodych ziemniaczków. Zdarza się jednak, że rozmiękczone ogórki pływają w rozwodnionej mizerii. Jak temu zapobiec? 

ObrazekSmaczna i chrupiąca mizeria - jest na to patent - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Chrupiąca i świeża, aromatyczna, lekko kwaśna, zaciągnięta gęstą śmietaną. Mizeria to klasyk wśród klasyków. Teraz kiedy możemy cieszyć się świeżymi plonami, a ogórki smakują najlepiej, sałatka ta nie schodzi ze stołów. I bardzo dobrze. Nie dość, że wspaniale komponuje się z wieloma dania, to ma niemałe znaczenie dla organizmu w upalne dni.

Chrupiąca i smaczna mizeria. Idealna na upały

Rozmoczone ogórki pływające w misce wypełnionej wodą połączoną ze śmietaną nie wyglądają apetycznie. Wiele osób, szykując mizerię, popełnia jeden błąd, który właśnie daje takie efekty. Wystarczy zastosować znaną od wieków i banalną metodę na pozbycie się nadmiaru wody z ogórków. Wystarczy, że zanim wymieszasz składniki na mizerię, posolisz ogórki. Pamiętaj, by zrobić to tuż po pokrojeniu ich.

Pokrojone i posolone ogórki pomieszaj i odstaw na góra 10 minut. W tym czasie warzywa wypuszczą wodę. Teraz więc wystarczy, że odcedzisz ogórki z nadmiaru wody i dodasz resztę składników mizerii: śmietanę bądź jogurt, pieprz i zioła. Warto wiedzieć też, że im grubsze plastry ogórków, tym mniej wody wypuszczą i tym bardziej chrupiące będą. 

Świeży ogórek idealnie nadaje się do jedzenia w upalne dni, ponieważ aż w 97 procentach składa się z wody. Ma też silnie alkaliczny odczyn. To zaś pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, a ta jest punktem wyjścia do zdrowia w każdym aspekcie. Śmietana czy jogurt to produkty nabiałowe, które potrafią dłużej utrzymać wodę w organizmie, co może okazać się pomocne w walce z odwodnieniem.

Obrazek
Mizeria to nie tylko smak, ale i wiele właściwości - Pyszności; Foto Canva.com

Jak zrobić mizerię bez śmietany?

Mizeria świetnie będzie smakować również bez dodatku śmietany czy jogurtu. Zamiast tego możesz zrobić smaczny sos stworzony z octu jabłkowego bądź soku z cytryny, odrobiny cukru, czarnuszki i świeżych ziół, najlepiej kolendry. Odświeżający smak takiej sałatce zapewnić też może mięta (tak jak to jest w mizerii po turecku). Sałatkę warto podkręcić też startym czosnkiem, posiekaną cebulą białą czy czerwoną lub plastrami rzodkiewki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej