PoradyDodaj do mizerii i odstaw na chwilę. Będzie idealna na upalne dni

Dodaj do mizerii i odstaw na chwilę. Będzie idealna na upalne dni

Smaczna i chrupiąca mizeria - jest na to patent - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Smaczna i chrupiąca mizeria - jest na to patent - Pyszności; Fot. Adobe Stock

17.07.2023 18:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mizeria, czyli chrupiący ogórek połączony ze śmietaną lub jogurtem to idealny dodatek do obiadu na lato. Schłodzona, orzeźwiająca sałatka świetnie sprawdzi się w towarzystwie mięs, ale niemniej apetyczne są dania, gdzie występuje tylko obok młodych ziemniaczków. Zdarza się jednak, że rozmiękczone ogórki pływają w rozwodnionej mizerii. Jak temu zapobiec? 

Chrupiąca i świeża, aromatyczna, lekko kwaśna, zaciągnięta gęstą śmietaną. Mizeria to klasyk wśród klasyków. Teraz kiedy możemy cieszyć się świeżymi plonami, a ogórki smakują najlepiej, sałatka ta nie schodzi ze stołów. I bardzo dobrze. Nie dość, że wspaniale komponuje się z wieloma dania, to ma niemałe znaczenie dla organizmu w upalne dni.

Chrupiąca i smaczna mizeria. Idealna na upały

Rozmoczone ogórki pływające w misce wypełnionej wodą połączoną ze śmietaną nie wyglądają apetycznie. Wiele osób, szykując mizerię, popełnia jeden błąd, który właśnie daje takie efekty. Wystarczy zastosować znaną od wieków i banalną metodę na pozbycie się nadmiaru wody z ogórków. Wystarczy, że zanim wymieszasz składniki na mizerię, posolisz ogórki. Pamiętaj, by zrobić to tuż po pokrojeniu ich.

Pokrojone i posolone ogórki pomieszaj i odstaw na góra 10 minut. W tym czasie warzywa wypuszczą wodę. Teraz więc wystarczy, że odcedzisz ogórki z nadmiaru wody i dodasz resztę składników mizerii: śmietanę bądź jogurt, pieprz i zioła. Warto wiedzieć też, że im grubsze plastry ogórków, tym mniej wody wypuszczą i tym bardziej chrupiące będą. 

Świeży ogórek idealnie nadaje się do jedzenia w upalne dni, ponieważ aż w 97 procentach składa się z wody. Ma też silnie alkaliczny odczyn. To zaś pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, a ta jest punktem wyjścia do zdrowia w każdym aspekcie. Śmietana czy jogurt to produkty nabiałowe, które potrafią dłużej utrzymać wodę w organizmie, co może okazać się pomocne w walce z odwodnieniem.

Mizeria to nie tylko smak, ale i wiele właściwości - Pyszności; Foto Canva.com
Mizeria to nie tylko smak, ale i wiele właściwości - Pyszności; Foto Canva.com

Jak zrobić mizerię bez śmietany?

Mizeria świetnie będzie smakować również bez dodatku śmietany czy jogurtu. Zamiast tego możesz zrobić smaczny sos stworzony z octu jabłkowego bądź soku z cytryny, odrobiny cukru, czarnuszki i świeżych ziół, najlepiej kolendry. Odświeżający smak takiej sałatce zapewnić też może mięta (tak jak to jest w mizerii po turecku). Sałatkę warto podkręcić też startym czosnkiem, posiekaną cebulą białą czy czerwoną lub plastrami rzodkiewki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także