Mizeria - z czym podać i dlaczego warto ją jeść? Najważniejsze porady

Nie ulega żadnej wątpliwości, że mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Przygotowuje się ją głównie, gdy trwa sezon na ogórki. Pomimo tego, że receptura w jej przypadku jest unikalna, to są sposoby, pozwalające wzbogacić jej smak. Dlaczego zaleca się jeść mizerię i z czym smakuje najlepiej?

ObrazekMizeria - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Połączenie ogórków, cebuli, śmietany i koperku to prawdziwy rarytas. To właśnie wszystkie te składniki tworzą mizerię. Jej podstawą są oczywiście świeże ogórki, które nadają jej odpowiedniego i wyjątkowego smaku. Receptur na ten dodatek do obiadu jest naprawdę wiele. Niektórzy lubią dodać cebulę do mizerii z ogórków, a także znana jest mizeria z ogórków i sałaty, a nawet z pomidorem. Dla niektórych, aby mizeria była kompletna, musi mieć olej, ocet lub sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku lub drobno poszatkowaną dymkę. Dla wielu osób ulubionym dodatkiem do mizerii jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana.

Mizeria - popularny dodatek do obiadu

W każdej wersji, mizerii z ogórków często towarzyszy koperek, szczypiorek i natka pietruszki. Sól, pieprz i cukier są popularnymi przyprawami używanymi do jej przygotowania. Istotne jest również przestrzeganie przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie oraz uwzględnienie regionalnych różnic. Na przykład, na Mazowszu mizeria często ma delikatny, słodkawy smak, ponieważ jest dosładzana, podczas gdy na Podlasiu najpopularniejsza jest mocno zakwaszona wersja z dodatkiem cebuli lub czosnku.

Obrazek
Podstawą najlepszej mizerii są świeże ogórki - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego warto jeść mizerię?

Mizeria z ogórków nie tylko doskonale smakuje, ale także odświeża. Oprócz tego posiada wiele korzyści dla zdrowia. Jest idealnym, lekkim wyborem na letni obiad. To wszystko dzięki obecności ogórków, które są bogate w wodę oraz pełne witaminy C, A, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, wapń, potas i magnez. Mają również wysoką zawartość błonnika, niewielką ilość kalorii oraz niski indeks glikemiczny.

Obrazek
Mizeria to nie tylko smak, ale i wiele właściwości - Pyszności; Foto Canva.com

Mizeria z ogórków — z czym ją podawać?

Mizeria z ogórków jest wszechstronna i pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs, zarówno w tradycyjnych potrawach, takich jak kotlety schabowe czy mielone, jak i w bardziej wyrafinowanych kompozycjach. Stanowi doskonały dodatek do pieczonego schabu, roladek schabowych, karkówki czy zrazów zawijanych. Jednak mizeria z ogórków ze śmietaną świetnie pasuje również do dań bezmięsnych, takich jak kotlety jajeczne czy burgery warzywne, na przykład z buraków czerwonych. Jest również doskonałą surówką na podwieczorek lub kolację. To również idealna propozycja do grillowanych dań.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej