PrzepisDodaj do naleśników zamiast zwykłego mleka. Wyjdą puszyste i elastyczne

Dodaj do naleśników zamiast zwykłego mleka. Wyjdą puszyste i elastyczne

Puszyste i elastyczne naleśniki zrobisz dzięki temu dodatkowi - Pyszności; foto: Canva
Puszyste i elastyczne naleśniki zrobisz dzięki temu dodatkowi - Pyszności; foto: Canva
22.06.2023 15:15

Odłóż zwykłe mleko i chwyć za inny produkt, a twoje naleśniki wyjdą jeszcze lepsze niż kiedykolwiek. To prosta, a jednocześnie duża zmiana — zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Satysfakcja kubków smakowych gwarantowana!

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Chociaż przyjmują różne formy i kształty, a farsze w poszczególnych rejonach świata znacznie się od siebie różnią, to dalej jest to jedna, wielka, kulinarna rodzina. Dzisiaj jednak chcemy cię zaprosić do wyjścia poza standardowy schemat przygotowywania klasycznego ciasta naleśnikowego i dodanie do jednego z kluczowych składników — zwykłego mleka — jeszcze czegoś innego. Powiemy to w dwóch słowach: OPŁACA SIĘ.

Naleśniki z tym dodatkiem smakują najlepiej na słodko - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki z tym dodatkiem smakują najlepiej na słodko - Pyszności; foto: Canva

Cały "myk" polega na skorzystaniu z dobrodziejstw... mleka skondensowanego. Ten słodszy i gęstszy odpowiednik zwykłego mleka ma sporo zalet. Dzięki temu, że sam proces kondensacji polega na usunięciu z produktu wody, naleśniki wychodzą bardziej puszyste. Dodatek cukru doskonale sprawdzi się natomiast w przypadku serwowania tego dania na słodko. A skoro owoce sezonowe są akurat na czasie... Sam połącz te kropki!

Naleśniki z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 180 g mąki,
  • 250 ml wody,
  • 120 ml mleka
  • 120 ml mleka skondensowanego,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.
Naleśniki z mlekiem skondensowanym to prawdziwy hit! - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki z mlekiem skondensowanym to prawdziwy hit! - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mleko skondensowane przelej do miski. Dodaj do niego 250 ml gorącej wody, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Mąkę przesiej.
  2. Do mieszanki wody i mleka skondensowanego wbij 2 jajka, wlej zwykłe mleko, dodaj szczyptę soli i przesianą mąkę. Całość zmiksuj, uważając, by w cieście nie pozostały żadne grudy.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Pamiętaj, że jego wysoka temperatura to niezbędny element przygotowania dobrych placków.
  4. Następnie usmaż naleśniki z obu stron, do zarumienienia. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
  5. Tak przygotowane naleśniki rewelacyjnie współgrają zarówno z serem, jak i dżemem. Polecamy również podawać je z wydrylowanymi czereśniami. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także