Dodaj do naleśników zamiast zwykłego mleka. Wyjdą puszyste i elastyczne

Odłóż zwykłe mleko i chwyć za inny produkt, a twoje naleśniki wyjdą jeszcze lepsze niż kiedykolwiek. To prosta, a jednocześnie duża zmiana — zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Satysfakcja kubków smakowych gwarantowana!

ObrazekPuszyste i elastyczne naleśniki zrobisz dzięki temu dodatkowi - Pyszności; foto: Canva

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Chociaż przyjmują różne formy i kształty, a farsze w poszczególnych rejonach świata znacznie się od siebie różnią, to dalej jest to jedna, wielka, kulinarna rodzina. Dzisiaj jednak chcemy cię zaprosić do wyjścia poza standardowy schemat przygotowywania klasycznego ciasta naleśnikowego i dodanie do jednego z kluczowych składników — zwykłego mleka — jeszcze czegoś innego. Powiemy to w dwóch słowach: OPŁACA SIĘ.

Obrazek
Naleśniki z tym dodatkiem smakują najlepiej na słodko - Pyszności; foto: Canva

Cały "myk" polega na skorzystaniu z dobrodziejstw... mleka skondensowanego. Ten słodszy i gęstszy odpowiednik zwykłego mleka ma sporo zalet. Dzięki temu, że sam proces kondensacji polega na usunięciu z produktu wody, naleśniki wychodzą bardziej puszyste. Dodatek cukru doskonale sprawdzi się natomiast w przypadku serwowania tego dania na słodko. A skoro owoce sezonowe są akurat na czasie... Sam połącz te kropki!

Naleśniki z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 180 g mąki,
  • 250 ml wody,
  • 120 ml mleka
  • 120 ml mleka skondensowanego,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.
Obrazek
Naleśniki z mlekiem skondensowanym to prawdziwy hit! - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mleko skondensowane przelej do miski. Dodaj do niego 250 ml gorącej wody, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Mąkę przesiej.
  2. Do mieszanki wody i mleka skondensowanego wbij 2 jajka, wlej zwykłe mleko, dodaj szczyptę soli i przesianą mąkę. Całość zmiksuj, uważając, by w cieście nie pozostały żadne grudy.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Pamiętaj, że jego wysoka temperatura to niezbędny element przygotowania dobrych placków.
  4. Następnie usmaż naleśniki z obu stron, do zarumienienia. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
  5. Tak przygotowane naleśniki rewelacyjnie współgrają zarówno z serem, jak i dżemem. Polecamy również podawać je z wydrylowanymi czereśniami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni