Dodaj do naleśników zamiast zwykłego mleka. Wyjdą puszyste i elastyczne

Odłóż zwykłe mleko i chwyć za inny produkt, a twoje naleśniki wyjdą jeszcze lepsze niż kiedykolwiek. To prosta, a jednocześnie duża zmiana — zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Satysfakcja kubków smakowych gwarantowana!

ObrazekPuszyste i elastyczne naleśniki zrobisz dzięki temu dodatkowi - Pyszności; foto: Canva

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Chociaż przyjmują różne formy i kształty, a farsze w poszczególnych rejonach świata znacznie się od siebie różnią, to dalej jest to jedna, wielka, kulinarna rodzina. Dzisiaj jednak chcemy cię zaprosić do wyjścia poza standardowy schemat przygotowywania klasycznego ciasta naleśnikowego i dodanie do jednego z kluczowych składników — zwykłego mleka — jeszcze czegoś innego. Powiemy to w dwóch słowach: OPŁACA SIĘ.

Obrazek
Naleśniki z tym dodatkiem smakują najlepiej na słodko - Pyszności; foto: Canva

Cały "myk" polega na skorzystaniu z dobrodziejstw... mleka skondensowanego. Ten słodszy i gęstszy odpowiednik zwykłego mleka ma sporo zalet. Dzięki temu, że sam proces kondensacji polega na usunięciu z produktu wody, naleśniki wychodzą bardziej puszyste. Dodatek cukru doskonale sprawdzi się natomiast w przypadku serwowania tego dania na słodko. A skoro owoce sezonowe są akurat na czasie... Sam połącz te kropki!

Naleśniki z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 180 g mąki,
  • 250 ml wody,
  • 120 ml mleka
  • 120 ml mleka skondensowanego,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.
Obrazek
Naleśniki z mlekiem skondensowanym to prawdziwy hit! - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mleko skondensowane przelej do miski. Dodaj do niego 250 ml gorącej wody, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Mąkę przesiej.
  2. Do mieszanki wody i mleka skondensowanego wbij 2 jajka, wlej zwykłe mleko, dodaj szczyptę soli i przesianą mąkę. Całość zmiksuj, uważając, by w cieście nie pozostały żadne grudy.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Pamiętaj, że jego wysoka temperatura to niezbędny element przygotowania dobrych placków.
  4. Następnie usmaż naleśniki z obu stron, do zarumienienia. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
  5. Tak przygotowane naleśniki rewelacyjnie współgrają zarówno z serem, jak i dżemem. Polecamy również podawać je z wydrylowanymi czereśniami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯