Dodaj do owsianki. Oczyści jelita jak odkurzacz, a kilogramy polecą jak szalone

Owsianka stała się w ostatnich latach synonimem zdrowego śniadania. Tymczasem wystarczy jeden składnik, żeby ta potrawa była jeszcze lepsza dla organizmu. Ten dodatek sprawi, że zmienisz swoje menu śniadaniowe i szybko zauważysz pozytywną zmianę w swoim ciele. 

ObrazekOwsianka to dobry pomysł na śniadanie - Pyszności; Foto Canva.com

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wielu dietetyków podkreśla jednak, że stosowanie się do tego powiedzenia nie powinno sprawić, byśmy zapomnieli o zdrowo skonstruowanym obiedzie i kolacji. Jedno jest pewne, pożywne śniadanie to energia na niewątpliwie najtrudniejszą część doby. Sprostanie wszystkim porannym wyzwaniom będzie z nim łatwiejsze, a przy okazji zapobiegniemy podjadaniu niezdrowych przekąsek.

Obrazek
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań - Pyszności; foto: Canva

Dla tych, którzy poważnie traktują rangę śniadań w codziennej diecie, nieobce są właściwości prozdrowotne owsianki. To danie króluje w menu dietetyków, sportowców, a także wszystkich osób przebywających na diecie odchudzającej. Czemu jest aż tak cenione? Oczywiście przez wszystkie zalety, które związane są z płatkami owsianymi. Przygotowując owsiankę, warto jednak dodać do niej jeszcze jeden składnik. Dzięki niemu powstanie wyjątkowy zdrowotny duet.

Owsianka, ale nie na mleku

W polskich domach owsianka najczęściej powstaje na mleku lub wodzie. My chcemy ci zaprezentować alternatywę, której pozytywne skutki poznasz bardzo szybko. Otóż najlepszym sposobem przyrządzenia owsianki jest zrobienie jej na... kefirze. Ta niewielka zmiana odbije się nie tylko na twoich kilogramach, ale i jelitach. Jak to działa?

O niesamowitych właściwościach płatków owsianych na pewno wiesz już sporo. Istnieje tylko jeden problem. Aminokwasy, witaminy i minerały, które są obecne w płatkach, nie są zbyt dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Dzieje się tak z powodu występowania w owsie kwasu fitynowego, który skutecznie blokuje podróż tych mikro- i makroelementów z płatków do ciała. Tymczasem namoczenie tego produktu w kefirze zniweluje to działanie, dzięki czemu owsianka stanie się zdrowsza, niż kiedykolwiek.

Obrazek
Kefir sprawi, że twoja owsianka będzie jeszcze zdrowsza - Pyszności; foto: Canva

Owsianka z kefirem

Żeby przygotować owsiankę na kefirze, wsyp kilka łyżek płatków do miski i zalej je mlecznym napojem. Mieszankę wstaw teraz do lodówki przynajmniej na pół godziny. Kolejny etap to już tylko kwestia twojej wyobraźni i podejścia do zdrowia. My polecamy dodać do owsianki odrobiny mioduowoców. Korzystając z sezonu, możesz postawić na truskawki i borówki, ale warto również dorzucić tam nieco suszonych śliwek czy daktyli. 

Owsianka dobrze komponuje się również z orzechami. Prażone orzechy laskowe dostarczą twojemu śniadaniu nienasyconych kwasów tłuszczowych, a nerkowce — magnezu i potasu. Wspomniane elementy są też obecne w nasionach chia, czyli kolejnym dodatku do owsianki, który warto przemyśleć. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej