Dodaj do owsianki. Oczyści jelita jak odkurzacz, a kilogramy polecą jak szalone
Owsianka stała się w ostatnich latach synonimem zdrowego śniadania. Tymczasem wystarczy jeden składnik, żeby ta potrawa była jeszcze lepsza dla organizmu. Ten dodatek sprawi, że zmienisz swoje menu śniadaniowe i szybko zauważysz pozytywną zmianę w swoim ciele.
27.06.2023 | aktual.: 26.09.2023 13:51
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wielu dietetyków podkreśla jednak, że stosowanie się do tego powiedzenia nie powinno sprawić, byśmy zapomnieli o zdrowo skonstruowanym obiedzie i kolacji. Jedno jest pewne, pożywne śniadanie to energia na niewątpliwie najtrudniejszą część doby. Sprostanie wszystkim porannym wyzwaniom będzie z nim łatwiejsze, a przy okazji zapobiegniemy podjadaniu niezdrowych przekąsek.
Dla tych, którzy poważnie traktują rangę śniadań w codziennej diecie, nieobce są właściwości prozdrowotne owsianki. To danie króluje w menu dietetyków, sportowców, a także wszystkich osób przebywających na diecie odchudzającej. Czemu jest aż tak cenione? Oczywiście przez wszystkie zalety, które związane są z płatkami owsianymi. Przygotowując owsiankę, warto jednak dodać do niej jeszcze jeden składnik. Dzięki niemu powstanie wyjątkowy zdrowotny duet.
Owsianka, ale nie na mleku
W polskich domach owsianka najczęściej powstaje na mleku lub wodzie. My chcemy ci zaprezentować alternatywę, której pozytywne skutki poznasz bardzo szybko. Otóż najlepszym sposobem przyrządzenia owsianki jest zrobienie jej na... kefirze. Ta niewielka zmiana odbije się nie tylko na twoich kilogramach, ale i jelitach. Jak to działa?
O niesamowitych właściwościach płatków owsianych na pewno wiesz już sporo. Istnieje tylko jeden problem. Aminokwasy, witaminy i minerały, które są obecne w płatkach, nie są zbyt dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Dzieje się tak z powodu występowania w owsie kwasu fitynowego, który skutecznie blokuje podróż tych mikro- i makroelementów z płatków do ciała. Tymczasem namoczenie tego produktu w kefirze zniweluje to działanie, dzięki czemu owsianka stanie się zdrowsza, niż kiedykolwiek.
Owsianka z kefirem
Żeby przygotować owsiankę na kefirze, wsyp kilka łyżek płatków do miski i zalej je mlecznym napojem. Mieszankę wstaw teraz do lodówki przynajmniej na pół godziny. Kolejny etap to już tylko kwestia twojej wyobraźni i podejścia do zdrowia. My polecamy dodać do owsianki odrobiny miodu i owoców. Korzystając z sezonu, możesz postawić na truskawki i borówki, ale warto również dorzucić tam nieco suszonych śliwek czy daktyli.
Owsianka dobrze komponuje się również z orzechami. Prażone orzechy laskowe dostarczą twojemu śniadaniu nienasyconych kwasów tłuszczowych, a nerkowce — magnezu i potasu. Wspomniane elementy są też obecne w nasionach chia, czyli kolejnym dodatku do owsianki, który warto przemyśleć. Smacznego!