PrzepisDodaj odrobinę do mielonych. Będą smaczniejsze i dużo zdrowsze

Dodaj odrobinę do mielonych. Będą smaczniejsze i dużo zdrowsze

Nietypowy dodatek sprawi, że mielone będą jeszcze lepsze - Pyszności; fot. Canva
Nietypowy dodatek sprawi, że mielone będą jeszcze lepsze - Pyszności; fot. Canva

12.07.2023 17:17, aktual.: 12.07.2023 18:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten przepis na kotlety mielone zachwyci każdego, kto szuka odrobiny odmiany w swoim menu. To jednocześnie pozostanie w klasyce gatunku i interesująca wariacja. Co więcej, to danie nie tylko nabierze wyjątkowego smaku, ale i właściwości prozdrowotnych. A wszystko za sprawą jednego, prostego dodatku. 

Kotlety mielone to już prawdziwy kanon polskiej kuchni. Wraz ze schabowymi są jednym z najczęściej serwowanych przez polskie gospodynie dań i — można założyć — potrzeba ich naprawdę wiele, by odczuć jakikolwiek przesyt. Zrezygnowanie z mielonych wprost nie wchodzi w grę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby od czasu do czasu nieco je "podrasować". I właśnie do tego chcemy cię dzisiaj zachęcić.

Mielone z chrzanem to prawdziwy strzał w dziesiątkę! - Pyszności; foto: Canva
Mielone z chrzanem to prawdziwy strzał w dziesiątkę! - Pyszności; foto: Canva

Tajemniczym dodatkiem, o którym tutaj mowa, jest chrzan. W mielonych może on pełnić formę nadzienia. Dzięki niemu kotlety będą smakowały zupełnie inaczej — ale wciąż doskonale — a jednocześnie zachowają swoją unikalną formę i konsystencję. Czy może być lepiej? Może! Chrzan to przecież także niebywale prozdrowotny składnik. Nazywany naturalnym antybiotykiem wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i wspierające odporność. Jego najcenniejszy składnik — synigryna — ma właściwości grzybobójcze i odkażające; wspiera też przemianę materii. I niech ktoś nam powie, że nie jest to idealny dodatek do mielonych!

Kotlety mielone z chrzanem

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • mleko do namoczenia,
  • majeranek,
  • 6 łyżek tartego chrzanu,
  • bułka tarta,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mielone - jak ich nie kochać? - Pyszności; foto: Canva
Mielone - jak ich nie kochać? - Pyszności; foto: Canva
  1. Bułkę namocz w mleku i rozdrobnij. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Oba składniki połącz w naczyniu z mięsem mielonym.
  2. Do mięsnej mieszanki wbij jeszcze jajko, dopraw solą, pieprzem i majerankiem i wymieszaj.
  3. Czas na bohatera tego odcinka: chrzan. Uformuj kotlety, zrób w nich wgłębienia i do każdego nałóż po łyżce chrzanu. Teraz postaraj się zamknąć ten składnik w środku masy mięsnej.
  4. Tak przygotowane mielone obtocz w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec przy pomocy ręcznika papierowego odsącz je z tłuszczu. Smacznego!