Dodaj odrobinę do mielonych. Będą smaczniejsze i dużo zdrowsze
Ten przepis na kotlety mielone zachwyci każdego, kto szuka odrobiny odmiany w swoim menu. To jednocześnie pozostanie w klasyce gatunku i interesująca wariacja. Co więcej, to danie nie tylko nabierze wyjątkowego smaku, ale i właściwości prozdrowotnych. A wszystko za sprawą jednego, prostego dodatku.
12.07.2023 | aktual.: 12.07.2023 18:38
Kotlety mielone to już prawdziwy kanon polskiej kuchni. Wraz ze schabowymi są jednym z najczęściej serwowanych przez polskie gospodynie dań i — można założyć — potrzeba ich naprawdę wiele, by odczuć jakikolwiek przesyt. Zrezygnowanie z mielonych wprost nie wchodzi w grę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby od czasu do czasu nieco je "podrasować". I właśnie do tego chcemy cię dzisiaj zachęcić.
Tajemniczym dodatkiem, o którym tutaj mowa, jest chrzan. W mielonych może on pełnić formę nadzienia. Dzięki niemu kotlety będą smakowały zupełnie inaczej — ale wciąż doskonale — a jednocześnie zachowają swoją unikalną formę i konsystencję. Czy może być lepiej? Może! Chrzan to przecież także niebywale prozdrowotny składnik. Nazywany naturalnym antybiotykiem wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i wspierające odporność. Jego najcenniejszy składnik — synigryna — ma właściwości grzybobójcze i odkażające; wspiera też przemianę materii. I niech ktoś nam powie, że nie jest to idealny dodatek do mielonych!
Kotlety mielone z chrzanem
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- mleko do namoczenia,
- majeranek,
- 6 łyżek tartego chrzanu,
- bułka tarta,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku i rozdrobnij. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Oba składniki połącz w naczyniu z mięsem mielonym.
- Do mięsnej mieszanki wbij jeszcze jajko, dopraw solą, pieprzem i majerankiem i wymieszaj.
- Czas na bohatera tego odcinka: chrzan. Uformuj kotlety, zrób w nich wgłębienia i do każdego nałóż po łyżce chrzanu. Teraz postaraj się zamknąć ten składnik w środku masy mięsnej.
- Tak przygotowane mielone obtocz w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec przy pomocy ręcznika papierowego odsącz je z tłuszczu. Smacznego!