Dodaj odrobinę do mielonych. Będą smaczniejsze i dużo zdrowsze

Ten przepis na kotlety mielone zachwyci każdego, kto szuka odrobiny odmiany w swoim menu. To jednocześnie pozostanie w klasyce gatunku i interesująca wariacja. Co więcej, to danie nie tylko nabierze wyjątkowego smaku, ale i właściwości prozdrowotnych. A wszystko za sprawą jednego, prostego dodatku. 

ObrazekNietypowy dodatek sprawi, że mielone będą jeszcze lepsze - Pyszności; fot. Canva

Kotlety mielone to już prawdziwy kanon polskiej kuchni. Wraz ze schabowymi są jednym z najczęściej serwowanych przez polskie gospodynie dań i — można założyć — potrzeba ich naprawdę wiele, by odczuć jakikolwiek przesyt. Zrezygnowanie z mielonych wprost nie wchodzi w grę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby od czasu do czasu nieco je "podrasować". I właśnie do tego chcemy cię dzisiaj zachęcić.

Obrazek
Mielone z chrzanem to prawdziwy strzał w dziesiątkę! - Pyszności; foto: Canva

Tajemniczym dodatkiem, o którym tutaj mowa, jest chrzan. W mielonych może on pełnić formę nadzienia. Dzięki niemu kotlety będą smakowały zupełnie inaczej — ale wciąż doskonale — a jednocześnie zachowają swoją unikalną formę i konsystencję. Czy może być lepiej? Może! Chrzan to przecież także niebywale prozdrowotny składnik. Nazywany naturalnym antybiotykiem wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i wspierające odporność. Jego najcenniejszy składnik — synigryna — ma właściwości grzybobójcze i odkażające; wspiera też przemianę materii. I niech ktoś nam powie, że nie jest to idealny dodatek do mielonych!

Kotlety mielone z chrzanem

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • mleko do namoczenia,
  • majeranek,
  • 6 łyżek tartego chrzanu,
  • bułka tarta,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Mielone - jak ich nie kochać? - Pyszności; foto: Canva
  1. Bułkę namocz w mleku i rozdrobnij. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Oba składniki połącz w naczyniu z mięsem mielonym.
  2. Do mięsnej mieszanki wbij jeszcze jajko, dopraw solą, pieprzem i majerankiem i wymieszaj.
  3. Czas na bohatera tego odcinka: chrzan. Uformuj kotlety, zrób w nich wgłębienia i do każdego nałóż po łyżce chrzanu. Teraz postaraj się zamknąć ten składnik w środku masy mięsnej.
  4. Tak przygotowane mielone obtocz w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec przy pomocy ręcznika papierowego odsącz je z tłuszczu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni