Wirtualna Polska

Magda Gessler robi genialne kotlety schabowe. Dodaje składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Magda Gessler robi genialne kotlety schabowe. Dodaje składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Kotlet schabowy Magdy Gessler - przepis. Fot. instagram/magdagessler_official, fot. adobestock

Kotlety schabowe to tradycyjne polskie danie, które często pojawia się w naszych domach. Nie wszyscy potrafią jednak przygotować tego kultowego kotleta. Magda Gessler przychodzi z pomocą i zdradza, w jaki sposób zrobić najlepszego schabowego. 

Wirtualna Polska

Kotlety schabowe zajmują specjalne miejsce w sercach Polaków. Okazuje się jednak, że nie tylko my potrafimy docenić ich smak. Taste Atlas – przewodnik i portal, który związany jest z tworzeniem rankingów z najlepszymi daniami na świecie, docenił naszą polską potrawę. To właśnie tam znalazł się nasz kultowy kotlet schabowy. Zajął dziewiąte miejsce na liście. Wyprzedziły go m.in. kotlety z kuchni argentyńskiej, japońskiej, austriackiej, ukraińskiej i szwajcarskiej.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kotlety schabowe – przepis Magdy Gessler. Znalazł się w „Kuchennych rewolucjach”

Magda Gessler to znana restauratorka, która chętnie dzieli się przepisami. W „Kuchennych rewolucjach” zdradziła idealny przepis na kotleta schabowego, którego pokocha każdy Polak. Jak go przyrządzić? O tym nie można zapomnieć.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki: 

  • 500 g schabu, 
  • 500 ml mleka, 
  • 2 cebule, 
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki wody, 
  • bułka tarta, 
  • mąka pszenna, 
  • olej, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sprawdź również: Agnieszka z „Gogglebox” schudła ok. 40 kg. Przestała jeść 3 produkty i kilogramy leciały jak szalone

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kotlet schabowy Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na kawałki.  
  2. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Możemy włożyć mięso w woreczek foliowy, by zapobiec rozpryskiwaniu się i potencjalnym zabrudzeniom. 
  3. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka. 
  4. W naczyniu żaroodpornym, blaszce bądź głębokiej misce układamy przygotowane wcześniej kotlety i dodajemy do nich cebulę i rozmaryn, a następnie zalewamy mlekiem. 
  5. Odstawiamy kotlety do lodówki na kilka godzin.  
  6. Po upłynięciu czasu mięso wyjmujemy z mleka i osuszamy je ręcznikiem papierowym. 
  7. Kotlety z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy je w mące, a później w jajku i bułce tartej. 
  8. Olej wlewamy na patelnię i rozgrzewamy go. Następnie smażymy kotlety z obu stron, aż osiągną złocisty kolor. 

Podajemy z młodą kapustą bądź ulubioną surówką. Nie może zabraknąć też frytek bądź ziemniaków z koperkiem. Smacznego!  

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Kotlet schabowy Magdy Gessler – przepis, fot. AdobeStock

Kotlet schabowy Magdy Gessler – przepis, fot. AdobeStock

Szukasz pomysłu na grilla? Ten grillowany łosoś w cukinii smakuje najlepiej

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×