NewsyMagda Gessler robi genialne kotlety schabowe. Dodaje składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Magda Gessler robi genialne kotlety schabowe. Dodaje składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Kotlet schabowy Magdy Gessler - przepis. Fot. instagram/magdagessler_official, fot. adobestock
Kotlet schabowy Magdy Gessler - przepis. Fot. instagram/magdagessler_official, fot. adobestock
14.05.2023 17:38, aktualizacja: 14.05.2023 18:29

Kotlety schabowe to tradycyjne polskie danie, które często pojawia się w naszych domach. Nie wszyscy potrafią jednak przygotować tego kultowego kotleta. Magda Gessler przychodzi z pomocą i zdradza, w jaki sposób zrobić najlepszego schabowego. 

Kotlety schabowe zajmują specjalne miejsce w sercach Polaków. Okazuje się jednak, że nie tylko my potrafimy docenić ich smak. Taste Atlas - przewodnik i portal, który związany jest z tworzeniem rankingów z najlepszymi daniami na świecie, docenił naszą polską potrawę. To właśnie tam znalazł się nasz kultowy kotlet schabowy. Zajął dziewiąte miejsce na liście. Wyprzedziły go m.in. kotlety z kuchni argentyńskiej, japońskiej, austriackiej, ukraińskiej i szwajcarskiej.

Kotlety schabowe – przepis Magdy Gessler. Znalazł się w "Kuchennych rewolucjach"

Magda Gessler to znana restauratorka, która chętnie dzieli się przepisami. W "Kuchennych rewolucjach" zdradziła idealny przepis na kotleta schabowego, którego pokocha każdy Polak. Jak go przyrządzić? O tym nie można zapomnieć.

Składniki: 

  • 500 g schabu,
  • 500 ml mleka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki wody,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Kotlet schabowy Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na kawałki.
  2. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Możemy włożyć mięso w woreczek foliowy, by zapobiec rozpryskiwaniu się i potencjalnym zabrudzeniom.
  3. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka.
  4. W naczyniu żaroodpornym, blaszce bądź głębokiej misce układamy przygotowane wcześniej kotlety i dodajemy do nich cebulę i rozmaryn, a następnie zalewamy mlekiem.
  5. Odstawiamy kotlety do lodówki na kilka godzin.
  6. Po upłynięciu czasu mięso wyjmujemy z mleka i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  7. Kotlety z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy je w mące, a później w jajku i bułce tartej.
  8. Olej wlewamy na patelnię i rozgrzewamy go. Następnie smażymy kotlety z obu stron, aż osiągną złocisty kolor.

Podajemy z młodą kapustą bądź ulubioną surówką. Nie może zabraknąć też frytek bądź ziemniaków z koperkiem. Smacznego!

Kotlet schabowy - przepis. Fot. AdobeStock
Kotlet schabowy - przepis. Fot. AdobeStock

Szukasz pomysłu na grilla? Ten grillowany łosoś w cukinii smakuje najlepiej

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także