Najlepszy przepis na mizerię. Magda Gessler zawsze dodaje ten składnik

Czy istnieje łatwiejsza i szybsza do przyrządzenia surówka, niż mizeria? Prawdopodobnie nie, co nie zmienia faktu, że można przy niej trochę pokombinować. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na mizerię według wskazówek samej królowej polskiej sceny kulinarnej — Magdy Gessler. Restauratorka dodaje do ogórków ważny składnik i przekonuje o tym, że bez niego mizeria nie będzie idealna. 

ObrazekMagda Gessler mówi, jak powstaje idealna mizeria - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook: Magda Gessler

Klasyka polskiej kuchni i niedzielnego obiadu, orzeźwiający dodatek do mięsa i ziemniaczków, aż w końcu surówka, którą uwielbiają zarówno dorośli, jak i najmłodsi członkowie rodziny. O mizerii można mówić w samym superlatywach. Przygotowuje się ją niezmiernie szybko, a ogórki dostarczają nam tego, czego oczekuje się od każdej surówki — solidnej porcji wartości odżywczych. 

Obrazek
Mizeria według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Chociaż w wielu domach preferuje się przygotowanie mizerii na słodko, to jej słona wersja nadal pozostaje na najwyższym stopniu podium popularności wśród Polaków. Również Magda Gessler, słynąca przecież z oddawania należnej uwagi potrawom, które na pozór jej nie wymagają, przyrządza mizerię w ten sposób. Jednak restauratorka przekonuje, że nie tylko sól jest w tej surówce kluczowa.

Jak powstaje mizeria Magdy Gessler?

Magda Gessler uważa, że gęsta śmietana jest jedyną słuszną wersją tego produktu w przypadku mizerii. Do swojej surówki z ogórków restauratorka używa śmietany 12 lub 18 proc. To jednak niejedyna wskazówka do zrobienia idealnej mizerii. Jakie jeszcze zalecenia Magdy Gessler warto wziąć pod uwagę?

Zdaniem wielu osób ogórki do mizerii nie powinny być ścierane na tarce, a krojone. Taki zabieg sprawi, że surówka będzie przyjemnie chrupała, a smak ogórków będzie wyraźnie wyczuwalny. Kiedy pokrojone warzywo trafi już do miski, należy dodać do nich łyżkę octu. Jest to również dobry moment na ich posolenie. Następny krok to odłożenie ogórków na pół godziny. Po tym czasie trzeba odlać z nich wodę, którą puściły.

Obrazek
Według wielu osób mizeria powinna być robiona z krojonych, a nie tartych ogórków - Pyszności; foto: Canva

Dopiero potem można dodać do warzywa cebulę, czosnek, koperek i ostatni element surówki — polecaną przez Magdę Gessler gęstą śmietanę. Przed wyłożeniem mizerii na talerz dopraw ją jeszcze pieprzem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę