Magda Gessler przekazała przepis na kotlety lwowskie. Nie ma w ich nawet grama wieprzowiny
Kotlety lwowskie to przepyszne danie wchodzące w skład kuchni galicyjskiej. Rewelacyjnie smakują z surówką oraz gotowanymi ziemniaczkami. Magda Gessler postanowiła podzielić się przepisem na tę wyjątkową potrawę bez grama wieprzowiny. Poniżej podajemy jej recepturę.
19.07.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:50
Wyjątkowe danie kuchni galicyjskiej
Kotlety lwowskie wyglądem przypominają nasze kultowe kotlety mielone. Jednak potrawy nieco różnią się od siebie. Warto zaznaczyć, że te pierwsze wykonuje się z piersi z kurczaka. Poza tym dodaje się do nich również żółty ser. Składnik ten fantastycznie wzbogaca smak dania.
W związku z tym kotlety lwowskie są wyjątkowo smaczne i soczyste. Jeśli masz ochotę wypróbować sprawdzony przepis na to danie, polecamy recepturę według Magdy Gessler. Potrawa zachwyci całą twoją rodzinę.
Przepis na kotlety lwowskie według Magdy Gessler
Magda Gessler to znana polska restauratorka, która prowadzi program "Kuchenne Rewolucje". W jednym z odcinków podała wspaniały przepis na kotlety lwowskie. Potrawa jest jedyna w swoim rodzaju. Ser żółty oraz mięso z kurczaka to idealne połączenie. Poza tym, danie jest dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu. W takim razie przygotuj składniki i do dzieła!
Składniki:
- 300 g żółtego sera
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 czerstwa bułka
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- bułka tarta
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
- Czerstwą bułkę namocz w wodzie. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce o drobnych oczkach. W misce zmieszaj ze sobą mielone mięso, ser żółty, odciśniętą bułkę oraz żółtka.
- Dodaj łyżkę masła. Całość dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie połącz ze sobą, a następnie wyrabiaj masę rękoma.
- Zacznij formować kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na średnim ogniu. Do smażenia najlepiej sprawdzi się masło klarowane. Gotowe kotlety charakteryzują się pięknym złotym kolorem. Potrawę serwujemy z gotowanymi ziemniakami i surówką.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować wege kotlety z ziemiaka krok po kroku. Danie faszerowane jest serem i pesto. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.