PrzepisMagda Gessler przekazała przepis na kotlety lwowskie. Nie ma w ich nawet grama wieprzowiny

Magda Gessler przekazała przepis na kotlety lwowskie. Nie ma w ich nawet grama wieprzowiny

Kotlety lwowskie to przepyszne danie wchodzące w skład kuchni galicyjskiej. Rewelacyjnie smakują z surówką oraz gotowanymi ziemniaczkami. Magda Gessler postanowiła podzielić się przepisem na tę wyjątkową potrawę bez grama wieprzowiny. Poniżej podajemy jej recepturę.

Kotlety lwowskie według Magdy Gessler - Pyszności; Foto: Canva.com; instagram.com/magdagessler_official
Kotlety lwowskie według Magdy Gessler - Pyszności; Foto: Canva.com; instagram.com/magdagessler_official
Agnieszka

19.07.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:50

Wyjątkowe danie kuchni galicyjskiej

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety lwowskie wyglądem przypominają nasze kultowe kotlety mielone. Jednak potrawy nieco różnią się od siebie. Warto zaznaczyć, że te pierwsze wykonuje się z piersi z kurczaka. Poza tym dodaje się do nich również żółty ser. Składnik ten fantastycznie wzbogaca smak dania.

W związku z tym kotlety lwowskie są wyjątkowo smaczne i soczyste. Jeśli masz ochotę wypróbować sprawdzony przepis na to danie, polecamy recepturę według Magdy Gessler. Potrawa zachwyci całą twoją rodzinę.

Przepis na kotlety lwowskie według Magdy Gessler

Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Magda Gessler to znana polska restauratorka, która prowadzi program "Kuchenne Rewolucje". W jednym z odcinków podała wspaniały przepis na kotlety lwowskie. Potrawa jest jedyna w swoim rodzaju. Ser żółty oraz mięso z kurczaka to idealne połączenie. Poza tym, danie jest dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu. W takim razie przygotuj składniki i do dzieła!

Składniki:

          
  • 300 g żółtego sera
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

     
  1. Czerstwą bułkę namocz w wodzie. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce o drobnych oczkach. W misce zmieszaj ze sobą mielone mięso, ser żółty, odciśniętą bułkę oraz żółtka.
  2. Dodaj łyżkę masła. Całość dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie połącz ze sobą, a następnie wyrabiaj masę rękoma.
  3. Zacznij formować kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na średnim ogniu. Do smażenia najlepiej sprawdzi się masło klarowane. Gotowe kotlety charakteryzują się pięknym złotym kolorem. Potrawę serwujemy z gotowanymi ziemniakami i surówką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować wege kotlety z ziemiaka krok po kroku. Danie faszerowane jest serem i pesto. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie