Magda Gessler przekazała przepis na kotlety lwowskie. Nie ma w ich nawet grama wieprzowiny

Kotlety lwowskie to przepyszne danie wchodzące w skład kuchni galicyjskiej. Rewelacyjnie smakują z surówką oraz gotowanymi ziemniaczkami. Magda Gessler postanowiła podzielić się przepisem na tę wyjątkową potrawę bez grama wieprzowiny. Poniżej podajemy jej recepturę.

ObrazekKotlety lwowskie według Magdy Gessler - Pyszności; Foto: Canva.com; instagram.com/magdagessler_official
Agnieszka

Wyjątkowe danie kuchni galicyjskiej

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety lwowskie wyglądem przypominają nasze kultowe kotlety mielone. Jednak potrawy nieco różnią się od siebie. Warto zaznaczyć, że te pierwsze wykonuje się z piersi z kurczaka. Poza tym dodaje się do nich również żółty ser. Składnik ten fantastycznie wzbogaca smak dania.

W związku z tym kotlety lwowskie są wyjątkowo smaczne i soczyste. Jeśli masz ochotę wypróbować sprawdzony przepis na to danie, polecamy recepturę według Magdy Gessler. Potrawa zachwyci całą twoją rodzinę.

Przepis na kotlety lwowskie według Magdy Gessler

Obrazek
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Magda Gessler to znana polska restauratorka, która prowadzi program "Kuchenne Rewolucje". W jednym z odcinków podała wspaniały przepis na kotlety lwowskie. Potrawa jest jedyna w swoim rodzaju. Ser żółty oraz mięso z kurczaka to idealne połączenie. Poza tym, danie jest dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu. W takim razie przygotuj składniki i do dzieła!

Składniki:

          
  • 300 g żółtego sera
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

     
  1. Czerstwą bułkę namocz w wodzie. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce o drobnych oczkach. W misce zmieszaj ze sobą mielone mięso, ser żółty, odciśniętą bułkę oraz żółtka.
  2. Dodaj łyżkę masła. Całość dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie połącz ze sobą, a następnie wyrabiaj masę rękoma.
  3. Zacznij formować kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na średnim ogniu. Do smażenia najlepiej sprawdzi się masło klarowane. Gotowe kotlety charakteryzują się pięknym złotym kolorem. Potrawę serwujemy z gotowanymi ziemniakami i surówką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować wege kotlety z ziemiaka krok po kroku. Danie faszerowane jest serem i pesto. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości