Dodaj pod koniec gotowania. Powstanie lekki rosół, idealny nawet na upały

Uważasz, że rosół w upalny dzień to zły pomysł? Dlaczego? Ta zupa może być orzeźwiająca i lekka. Wystarczy, że dobrze dobierzesz mięso i wykorzystasz jeden nieoczywisty składnik. Sprawi on, że bulion zyska całkiem nowy smak.

ObrazekRosół (ADOBE)
Paulina Hermann

Wydaje nam się, że latem powinniśmy jeść chłodniki i inne zimne zupy. Nie musi tak być. Właśnie to cieplejsze potrawy będą lepsze dla naszego organizmu. Łatwiej jest bowiem ochłodzić narządy niż sprawić, by się ogrzały. Dlatego ciepły posiłek będzie o wiele lepszym pomysłem. Nie musicie się już martwić, że będzie zbyt gorący.

Przepis na lekki rosół. Będzie idealny na upały

Jest jeden składnik, dzięki któremu zupa stanie się bardziej orzeźwiająca. Na pierwszy rzut oka nie pasuje on do tego typu dań, ale jak już posmakujecie, to zmienicie zdanie. Pod koniec dodajcie... sok z cytryny. To właśnie ten składnik sprawi, że wywar stanie się nieziemsko lekki.

Teraz bierzemy się za rosół. Przygotujcie:

  • duże skrzydło z indyka (około kilograma),
  • pięć średnich marchewek,
  • pietruszkę,
  • por,
  • 1/4 korzenia selera,
  • lubczyk,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • dwie cytryny,
  • sól i pieprz.
Obrazek
Rosół z cytryną będzie bardziej orzeźwiający (Pexels)

Sposób wykonania

  1. Skrzydełka oczyśćcie i umyjcie, a następnie przełóżcie je do dużego garnka. Dodajcie ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listek laurowy. Całość zalejcie zimną wodą i doprowadźcie rosół do wrzenia. Od razu po tym ustawcie niską moc palnika i gotujcie przez 30-40 minut.
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę umyjcie i obierzcie. Wrzućcie je do gotującej się zupy.
  3. Gotujcie przez jakiś czas. Warzywa muszą w tym czasie zmięknąć.
  4. W tym czasie wyparzcie cytrynę wrzątkiem i wyciśnijcie z niej sok. Postarajcie się, by nie trafiły do niego żadne pestki. Dodajcie go do rosołu pod koniec gotowania.

Wywar podawajcie z makaronem (na przykład świderkami lub nitkami) oraz pokrojonymi warzywami, których użyliście do zrobienia zupy. Dodatek z cytryny sprawi, że rosół będzie bardziej orzeźwiający i lekki. Koniecznie przetestujcie ten przepis, całkowicie odmieni wasz sposób gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej