PrzepisDodaj pod koniec gotowania. Powstanie lekki rosół, idealny nawet na upały

Dodaj pod koniec gotowania. Powstanie lekki rosół, idealny nawet na upały

Uważasz, że rosół w upalny dzień to zły pomysł? Dlaczego? Ta zupa może być orzeźwiająca i lekka. Wystarczy, że dobrze dobierzesz mięso i wykorzystasz jeden nieoczywisty składnik. Sprawi on, że bulion zyska całkiem nowy smak.

Rosół (ADOBE)
Rosół (ADOBE)

02.07.2023 | aktual.: 02.07.2023 19:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wydaje nam się, że latem powinniśmy jeść chłodniki i inne zimne zupy. Nie musi tak być. Właśnie to cieplejsze potrawy będą lepsze dla naszego organizmu. Łatwiej jest bowiem ochłodzić narządy niż sprawić, by się ogrzały. Dlatego ciepły posiłek będzie o wiele lepszym pomysłem. Nie musicie się już martwić, że będzie zbyt gorący.

Przepis na lekki rosół. Będzie idealny na upały

Jest jeden składnik, dzięki któremu zupa stanie się bardziej orzeźwiająca. Na pierwszy rzut oka nie pasuje on do tego typu dań, ale jak już posmakujecie, to zmienicie zdanie. Pod koniec dodajcie... sok z cytryny. To właśnie ten składnik sprawi, że wywar stanie się nieziemsko lekki.

Teraz bierzemy się za rosół. Przygotujcie:

  • duże skrzydło z indyka (około kilograma),
  • pięć średnich marchewek,
  • pietruszkę,
  • por,
  • 1/4 korzenia selera,
  • lubczyk,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • dwie cytryny,
  • sól i pieprz.
Rosół z cytryną będzie bardziej orzeźwiający (Pexels)
Rosół z cytryną będzie bardziej orzeźwiający (Pexels)

Sposób wykonania

  1. Skrzydełka oczyśćcie i umyjcie, a następnie przełóżcie je do dużego garnka. Dodajcie ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listek laurowy. Całość zalejcie zimną wodą i doprowadźcie rosół do wrzenia. Od razu po tym ustawcie niską moc palnika i gotujcie przez 30-40 minut.
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę umyjcie i obierzcie. Wrzućcie je do gotującej się zupy.
  3. Gotujcie przez jakiś czas. Warzywa muszą w tym czasie zmięknąć.
  4. W tym czasie wyparzcie cytrynę wrzątkiem i wyciśnijcie z niej sok. Postarajcie się, by nie trafiły do niego żadne pestki. Dodajcie go do rosołu pod koniec gotowania.

Wywar podawajcie z makaronem (na przykład świderkami lub nitkami) oraz pokrojonymi warzywami, których użyliście do zrobienia zupy. Dodatek z cytryny sprawi, że rosół będzie bardziej orzeźwiający i lekki. Koniecznie przetestujcie ten przepis, całkowicie odmieni wasz sposób gotowania.