Dodaj ten składnik do mielonych, a będą soczyste i pulchniutkie. Babcia tak zawsze robiła

Kotlety mielone to jedno z najbardziej kultowych dań polskiej kuchni. W pakiecie z ziemniaczkami i mizerią stanowią wręcz idealne trio, któremu nie sposób się oprzeć. Jak się jednak okazuje, smak pysznych mielonych można jeszcze bardziej podkręcić. I to przy pomocy jednego składnika!

ObrazekKotlety mielone/źródło: Grzegorz Lenkiewicz/AdobeStock
Marzena Pęcak

Wiem, że początkowo można pomyśleć, że kultowe mielone są już perfekcyjnie dopracowane. Dlatego też nie ma co kombinować i lepiej trzymać się jednego przepisu. Ale jeśli śledzisz moje posty, to doskonale wiesz, że uwielbiam eksperymentować w kuchni. Odkrywanie nowych smaków, czy wypróbowanie użytecznych porad, to nie tylko świetna frajda, ale i spore ułatwienie. A takich rozwiązań nigdy nie jest za wiele.

Dlatego dziś przychodzę z kolejną porcją przydatnych treści. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób wzbogacić smak i wygląd kotletów mielonych. Nie martw się, tajemniczy składnik jest powszechnie dostępny. Istnieje nawet spore prawdopodobieństwo, że masz go już w swojej kuchni. Tym bardziej nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować nową technikę. Zaczynamy!

Obrazek
Kotlety mielone na patelni/źródło: DarSzach/AdobeStock

Dlaczego kotlety mielone z kaszą manną?

Aby podkręcić naszą mieszankę na kotlety, musimy dodać do niej jeden produkt. I choć kompletnie nie kojarzy się on z mielonymi, uwierz mi na słowo, naprawdę warto to zrobić. Kluczowym produktem w tym przypadku jest niepozorna kasza manna. Jak się okazuje, jej obecność w mieszance na kotlety mielone ma same plusy.

Po pierwsze, wpływa korzystnie na smak dania. Wystarczy, że raz ich skosztujesz, a już nigdy więcej nie będziesz chciał jeść ich w innej formie. Po drugie, obecność kaszy w przepisie sprawia, że struktura kotletów jest po prostu lepsza. Mielone po usmażeniu nie tylko będą idealnie soczyste, ale też będą mega pulchniutkie.

Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać Cię do wypróbowania nowej receptury. Przechodzimy do szczegółów!

Jak zrobić kotlety mielone z kaszą manną?

Przepis na dzisiejsze kotlety mielone jest bardzo prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. Rób wszystko zgodnie z instrukcją, a na pewno wyczarujesz w swojej kuchni przepyszny obiad dla całej rodziny!

Składniki: 

  • 450 g mięsa mielonego,
  • 1/2 cebuli
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od obrania i podzielenia na mniejsze kawałki cebuli.
  2. Następnie dodajemy warzywo do mięsa mielonego.
  3. Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się: jajka, kasza manna oraz przyprawy.
  4. Wszystkie produkty dokładnie mieszamy. Kiedy uzyskamy już jednolitą mieszankę, dzielimy ją na mniejsze kawałki i formujemy małe kotlety mielone.
  5. Przed smażeniem, obtaczamy każdy element w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej oraz natłuszczonej patelni.
  6. Kotlety będą gotowe, kiedy nabiorą brązowych rumieńców. Smacznego!

Nie byłabym sobą, gdyby na koniec nie dodała jakiejś przydatnej porady. Po usmażeniu warto przełożyć kotlety na chwilę na ręcznik papierowy. Kuchenny gadżet wchłonie nadmiar tłuszczu, dzięki czemu mięsne kęski będą dużo lżejsze.

Oczywiście kotlety mielone możesz serwować z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, ryżem lub kaszą. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kotlety podawać z różnymi dodatkami na przemian. Masz wtedy pewność, że nigdy Ci się nie znudzą. Oczywiście na talerzu z mielonymi nie może zabraknąć także kolorowej i zdrowej surówki.

To również może Cię zainteresować:Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo-bakłażanowym

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀