PrzepisPierwszy przygotowałem mielone w ten sposób. Smaczniejsze od klasycznych kotletów

Pierwszy przygotowałem mielone w ten sposób. Smaczniejsze od klasycznych kotletów

Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności
Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności
Ewa
12.06.2023 15:15, aktualizacja: 08.08.2023 13:59

Proste kotlety mielone nadziewane serem oraz szynką to pyszna inspiracja na tradycyjne danie w nowym wydaniu. Zobacz, jak je zrobić.

Mielone z buraczkami i ziemniakami to obiad, który najczęściej kojarzy się z weekendowymi odwiedzinami u babci. Często gości też w moim domu, bo moja rodzina wprost przepada za mięsnymi kuleczkami. Postanowiłam nieco odświeżyć kultowy przepis i wzbogacić go o dwa proste i uwielbiane składniki: ciągnący się ser żółty oraz szynkę. To połączenie jest tak smaczne, że moja rodzina prosi o mielone jedynie w takiej odsłonie. Kilka chwil, kilka składników i gotowe.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Kotlety mielone z serem i szynką

Składniki:

          
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajo
  • 80 g tartego sera
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 plastry sera żółtego
  • 80 g szynki

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, starty żółty ser, drobno posiekaną natkę pietruszki (może być również suszona). Dodaj również pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności
Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności

2. Na papierze do pieczenia wykładam placek z przygotowanego mięsa.

3. Słupki szynki owijam plasterkami i układam na brzegu mięsnego placka. Następnie zawijam.

Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności
Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności

4. Zawijam brzegi papieru do pieczenia, tworząc cukierek. Odstawiam co najmniej na godzinę do lodówki, aby mielone odpowiednio się uformowały. Możesz przygotować je również dzień wcześniej.

Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności
Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności

5. Odwijam mięso z papieru do pieczenia i podsmażam na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony.

6. Przekładam do żaroodpornego naczynia i wstawiam do piekarnika. Piekę w 180 st. Celsjusza przez 10 minut. Dzięki temu mięso równomiernie się upiecze i unikniemy ryzyka surowego środka.

Pieczenie kotletów- Pyszności
Pieczenie kotletów- Pyszności

7. Przekładam na talerz i podaję z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z ziemniakami i prostą sałatką lub tartymi buraczkami. Sprawdzą się na wszelakie imprezy rodzinne i spotkania ze znajomymi.Smacznego!

Kotlety mielone- Pyszności
Kotlety mielone- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także