Pierwszy przygotowałem mielone w ten sposób. Smaczniejsze od klasycznych kotletów
Proste kotlety mielone nadziewane serem oraz szynką to pyszna inspiracja na tradycyjne danie w nowym wydaniu. Zobacz, jak je zrobić.
12.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:59
Mielone z buraczkami i ziemniakami to obiad, który najczęściej kojarzy się z weekendowymi odwiedzinami u babci. Często gości też w moim domu, bo moja rodzina wprost przepada za mięsnymi kuleczkami. Postanowiłam nieco odświeżyć kultowy przepis i wzbogacić go o dwa proste i uwielbiane składniki: ciągnący się ser żółty oraz szynkę. To połączenie jest tak smaczne, że moja rodzina prosi o mielone jedynie w takiej odsłonie. Kilka chwil, kilka składników i gotowe.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Kotlety mielone z serem i szynką
Składniki:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajo
- 80 g tartego sera
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 plastry sera żółtego
- 80 g szynki
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, starty żółty ser, drobno posiekaną natkę pietruszki (może być również suszona). Dodaj również pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj.
2. Na papierze do pieczenia wykładam placek z przygotowanego mięsa.
3. Słupki szynki owijam plasterkami i układam na brzegu mięsnego placka. Następnie zawijam.
4. Zawijam brzegi papieru do pieczenia, tworząc cukierek. Odstawiam co najmniej na godzinę do lodówki, aby mielone odpowiednio się uformowały. Możesz przygotować je również dzień wcześniej.
5. Odwijam mięso z papieru do pieczenia i podsmażam na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony.