Pierwszy przygotowałem mielone w ten sposób. Smaczniejsze od klasycznych kotletów

Proste kotlety mielone nadziewane serem oraz szynką to pyszna inspiracja na tradycyjne danie w nowym wydaniu. Zobacz, jak je zrobić.

Kotlety mielone z szynką i serem- PysznościKotlety mielone z szynką i serem- Pyszności
Ewa

Mielone z buraczkami i ziemniakami to obiad, który najczęściej kojarzy się z weekendowymi odwiedzinami u babci. Często gości też w moim domu, bo moja rodzina wprost przepada za mięsnymi kuleczkami. Postanowiłam nieco odświeżyć kultowy przepis i wzbogacić go o dwa proste i uwielbiane składniki: ciągnący się ser żółty oraz szynkę. To połączenie jest tak smaczne, że moja rodzina prosi o mielone jedynie w takiej odsłonie. Kilka chwil, kilka składników i gotowe.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Kotlety mielone z serem i szynką

Składniki:

          
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajo
  • 80 g tartego sera
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 plastry sera żółtego
  • 80 g szynki

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, starty żółty ser, drobno posiekaną natkę pietruszki (może być również suszona). Dodaj również pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności
Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności

2. Na papierze do pieczenia wykładam placek z przygotowanego mięsa.

3. Słupki szynki owijam plasterkami i układam na brzegu mięsnego placka. Następnie zawijam.

Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności
Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności

4. Zawijam brzegi papieru do pieczenia, tworząc cukierek. Odstawiam co najmniej na godzinę do lodówki, aby mielone odpowiednio się uformowały. Możesz przygotować je również dzień wcześniej.

Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności
Kotlety mielone z szynką i serem- Pyszności

5. Odwijam mięso z papieru do pieczenia i podsmażam na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony.

6. Przekładam do żaroodpornego naczynia i wstawiam do piekarnika. Piekę w 180 st. Celsjusza przez 10 minut. Dzięki temu mięso równomiernie się upiecze i unikniemy ryzyka surowego środka.

Pieczenie kotletów- Pyszności
Pieczenie kotletów- Pyszności

7. Przekładam na talerz i podaję z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z ziemniakami i prostą sałatką lub tartymi buraczkami. Sprawdzą się na wszelakie imprezy rodzinne i spotkania ze znajomymi.Smacznego!

Kotlety mielone- Pyszności
Kotlety mielone- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej