Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Niektórzy przygotowują sernik na samym mascarpone, ale uważam, że nie ma co szaleć. Żeby nabrał aksamitnej konsystencji i kremowego smaku, wystarczy dodać jedno opakowanie serka. Ciasto wyjdzie w sam raz i nie zamieni się w bombę kaloryczną.
Idealny sernik jest kwestią proporcji. Chociaż nasze babcie uważały, że najlepszy wychodzi ucierany w makutrze, spokojnie możesz ubić masę mikserem. Nie śpiesz się i po dodaniu każdego kolejnego składnika dokładnie rozmieszaj masę. Wtedy ciasto wyjdzie gładkie, puszyste i nie opadnie po upieczeniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie
Nie tylko mascarpone, ale też dobre żółtka
Serek mascarpone sprawia, że masa staje się bardziej wilgotna i kremowa. Żeby jednocześnie była puszysta, potrzebne są dobre jajka, najlepiej od kur karmionych ekologicznie. Żółtka powinny być świeże i jasne, wtedy ciasto wyrośnie bez potrzeby dodawania proszku do pieczenia.
Przepis na sernik z mascarpone na kruchym spodzie
Na masę serową potrzebne są same żółtka, więc z białek możesz przygotować bezę na wierzch upieczonego już ciasta. W takiej sytuacji trzeba jeszcze raz wstawić sernik do piekarnika – tym razem w zmniejszonej temperaturze do ok. 150 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 60 g cukru
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- łyżka śmietany 18 proc.,
- szczypta soli.
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego – warto dwukrotnie zmielić,
- 250 g mascarpone,
- 200 g drobnego cukru do wypieków,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- ziarenka z laski wanilii,
- 5 żółtek.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Usyp stożek, w środek wbij jajko, dodaj łyżkę śmietany i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i wyłóż nim dużą prostokątną blachę. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
- W tym czasie przygotuj masę serową. Ubij mikserem zmielony twaróg z serkiem mascarpone. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki: cukier, budyń w proszku, ziarenka wanilii i żółtka. Po każdym jajku dokładnie rozmieszaj masę.
- Tak przygotowany ser przełóż na podpieczony spód i rozprowadź równomiernie. Ponownie umieść ciasto w piekarniku, tym razem na 60 minut.
- Gdy minie ten czas, wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik do wystygnięcia.
Ważne jest, aby nie wyciągać ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu. Bez bezy i z bezą powinno stopniowo wystygnąć do temperatury pokojowej. Potem warto włożyć sernik do lodówki na co najmniej 2 godziny – wtedy pokroi się na ładne kawałki.