Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka

Niektórzy przygotowują sernik na samym mascarpone, ale uważam, że nie ma co szaleć. Żeby nabrał aksamitnej konsystencji i kremowego smaku, wystarczy dodać jedno opakowanie serka. Ciasto wyjdzie w sam raz i nie zamieni się w bombę kaloryczną.

Ten sernik na kruchym spodzie rozpływa się w ustach Ten sernik na kruchym spodzie rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Idealny sernik jest kwestią proporcji. Chociaż nasze babcie uważały, że najlepszy wychodzi ucierany w makutrze, spokojnie możesz ubić masę mikserem. Nie śpiesz się i po dodaniu każdego kolejnego składnika dokładnie rozmieszaj masę. Wtedy ciasto wyjdzie gładkie, puszyste i nie opadnie po upieczeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie

Nie tylko mascarpone, ale też dobre żółtka

Serek mascarpone sprawia, że masa staje się bardziej wilgotna i kremowa. Żeby jednocześnie była puszysta, potrzebne są dobre jajka, najlepiej od kur karmionych ekologicznie. Żółtka powinny być świeże i jasne, wtedy ciasto wyrośnie bez potrzeby dodawania proszku do pieczenia.

Przepis na sernik z mascarpone na kruchym spodzie

Na masę serową potrzebne są same żółtka, więc z białek możesz przygotować bezę na wierzch upieczonego już ciasta. W takiej sytuacji trzeba jeszcze raz wstawić sernik do piekarnika – tym razem w zmniejszonej temperaturze do ok. 150 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • łyżka śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego – warto dwukrotnie zmielić,
  • 250 g mascarpone,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 5 żółtek.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Usyp stożek, w środek wbij jajko, dodaj łyżkę śmietany i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto i wyłóż nim dużą prostokątną blachę. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  3. W tym czasie przygotuj masę serową. Ubij mikserem zmielony twaróg z serkiem mascarpone. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki: cukier, budyń w proszku, ziarenka wanilii i żółtka. Po każdym jajku dokładnie rozmieszaj masę.
  4. Tak przygotowany ser przełóż na podpieczony spód i rozprowadź równomiernie. Ponownie umieść ciasto w piekarniku, tym razem na 60 minut.
  5. Gdy minie ten czas, wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik do wystygnięcia.

Ważne jest, aby nie wyciągać ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu. Bez bezy i z bezą powinno stopniowo wystygnąć do temperatury pokojowej. Potem warto włożyć sernik do lodówki na co najmniej 2 godziny – wtedy pokroi się na ładne kawałki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów