PrzepisObiadDodaję do ziemniaków zamiast masła i śmietany. Puree wychodzi kremowe i puszyste jak nigdy

Dodaję do ziemniaków zamiast masła i śmietany. Puree wychodzi kremowe i puszyste jak nigdy

Aksamitne, kremowe puree to idealny dodatek do wielu potraw. Wystarczy dodać do niego jeden składnik, by stało się jeszcze lepsze niż zazwyczaj.

Aksamitne puree ziemniaczane
Aksamitne puree ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki zdecydowanie królują wśród naszych ulubionych warzyw. Są wdzięcznym obiektem do wielu kulinarnych eksperymentów. Pożywne zapiekanki, uwielbiane przez dzieci frytki czy faszerowane ziemniaki goszczą często na naszych stołach. Równie chętnie sięgamy po ziemniaczane purée, które wspaniale pasuje do kotletów mielonych czy klasycznych schabowych. Najczęściej dodaje się do nich masło oraz śmietanę, ale ja sięgam po ser mascarpone. To godny zamiennik, który wniesie poziom kremowości ziemniaków na nowy poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Aksamitne puree ziemniaczane z mascarpone

Kiedy na talerzu pojawia się to purée, nikomu nie trzeba mówić "zjedz mięso, zostaw ziemniaczki". Aksamitna, kremowa masa z dodatkiem delikatnego serka mascarpone to nowy poziom ziemniaków. Zastąpienie masła i śmietany mascarpone to pyszny strzał w dziesiątkę. Gałka muszkatołowa nadaje puree subtelny, delikatnie korzenny aromat, który wspaniale komponuje się z ziemniakami. Jeśli masz w domu pieprz biały, śmiało dodaj go zamiast czarnego.

Puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane© Adobe Stock

Do zrobienia purée ziemniaczanego poleca się najczęściej dwa typy ziemniaków. Pierwszy z nich to ziemniaki B (np. Irga, Irys, Bryza, Vineta), najbardziej uniwersalne w kuchni. Dedykowaną odmianą są ziemniaki typu C, które są mączyste i mają wysoką zawartość skrobi, co sprawia, że są idealne do puree, ponieważ łatwo się rozpadają i tworzą gładką konsystencję. Wśród nich są odmiany takie jak Gracja, Gustaw, Tajfun, Magnolia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g serka mascarpone,
  • pół szklanki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź ziemniaki i dokładnie je rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Powinny być dobrze rozgniecione, bez grudek.
  2. Do ubitych, gorących ziemniaków dodaj ser mascarpone i dokładnie wymieszaj do powstania gładkiej i kremowej konsystencji.
  3. Dodawaj ciepłe mleko, aż uzyskasz odpowiednią gęstość. Dopasuj ilość mleka do swoich preferencji.
  4. Ziemniaczane puree dopraw do smaku sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj.

Ziemniaczane puree podawaj na ciepło jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich kotletów czy nawet sadzonych jajek. Smacznego!

przepispuree ziemniaczanemascarpone

Wybrane dla Ciebie