Dodaję do ziemniaków zamiast masła i śmietany. Puree wychodzi kremowe i puszyste jak nigdy

Aksamitne, kremowe puree to idealny dodatek do wielu potraw. Wystarczy dodać do niego jeden składnik, by stało się jeszcze lepsze niż zazwyczaj.

Aksamitne puree ziemniaczaneAksamitne puree ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniaki zdecydowanie królują wśród naszych ulubionych warzyw. Są wdzięcznym obiektem do wielu kulinarnych eksperymentów. Pożywne zapiekanki, uwielbiane przez dzieci frytki czy faszerowane ziemniaki goszczą często na naszych stołach. Równie chętnie sięgamy po ziemniaczane purée, które wspaniale pasuje do kotletów mielonych czy klasycznych schabowych. Najczęściej dodaje się do nich masło oraz śmietanę, ale ja sięgam po ser mascarpone. To godny zamiennik, który wniesie poziom kremowości ziemniaków na nowy poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Aksamitne puree ziemniaczane z mascarpone

Kiedy na talerzu pojawia się to purée, nikomu nie trzeba mówić "zjedz mięso, zostaw ziemniaczki". Aksamitna, kremowa masa z dodatkiem delikatnego serka mascarpone to nowy poziom ziemniaków. Zastąpienie masła i śmietany mascarpone to pyszny strzał w dziesiątkę. Gałka muszkatołowa nadaje puree subtelny, delikatnie korzenny aromat, który wspaniale komponuje się z ziemniakami. Jeśli masz w domu pieprz biały, śmiało dodaj go zamiast czarnego.

Puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane © Adobe Stock

Do zrobienia purée ziemniaczanego poleca się najczęściej dwa typy ziemniaków. Pierwszy z nich to ziemniaki B (np. Irga, Irys, Bryza, Vineta), najbardziej uniwersalne w kuchni. Dedykowaną odmianą są ziemniaki typu C, które są mączyste i mają wysoką zawartość skrobi, co sprawia, że są idealne do puree, ponieważ łatwo się rozpadają i tworzą gładką konsystencję. Wśród nich są odmiany takie jak Gracja, Gustaw, Tajfun, Magnolia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g serka mascarpone,
  • pół szklanki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź ziemniaki i dokładnie je rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Powinny być dobrze rozgniecione, bez grudek.
  2. Do ubitych, gorących ziemniaków dodaj ser mascarpone i dokładnie wymieszaj do powstania gładkiej i kremowej konsystencji.
  3. Dodawaj ciepłe mleko, aż uzyskasz odpowiednią gęstość. Dopasuj ilość mleka do swoich preferencji.
  4. Ziemniaczane puree dopraw do smaku sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj.

Ziemniaczane puree podawaj na ciepło jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich kotletów czy nawet sadzonych jajek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇