Dodaję sok do budyniu i mieszam. Ciasto Kubuś zachwyci nie tylko najmłodszych
Ciasto Kubuś z sokiem owocowym to warstwowy deser, który oczaruje smakiem. To pyszny przepis na specjalne okazje.
Ciasto Kubuś to idealny deser dla każdego, kto kocha słodkie i owocowe smaki. Połączenie miękkiego biszkoptu, kremu budyniowego z owocowym sokiem przecierowym i puszystej śmietanki szybko skradnie podniebienia gości. To deser idealny na urodzinowe przyjęcia, spotkania rodzinne i podwieczorki ze znajomymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Ciasto Kubuś - warstwowa pychotka
Kiedy na stole pojawia się ciasto Kubuś z sokiem, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. To ciasto na urodziny i imieniny, które za każdym razem zachwyca smakiem. Na dodatek przepisy na ciasto Kubuś jest prosty, więc poradzi sobie nawet początkujący, domowy cukiernik.
Słodki smak marchewkowego soku Kubuś i delikatna konsystencja ciasta sprawiają, że jest to ulubiony deser najmłodszych, ale o przepis poproszę również ci starsi amatorzy słodkości.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem budyniowy:
- 800 ml napoju typu Kubuś,
- 120 g budyniu waniliowego,
- 250 g masła.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij do biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
Krok 2. Powstałą masę przelej do formy o wymiarach ok. 28x18 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.
Krok 3. Do miski przesyp budyń, wlej 200 ml soku i wymieszaj. Pozostały sok zagotuj, dodaj rozpuszczone budynie. Gotuj całość na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Kubusiowy budyń odstaw do wystudzenia.
Krok 4. Rozetrzyj miękkie masło, stopniowo dodając do niego budyń. Powstały krem wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt.
Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Na koniec stopniowo dodawaj mascarpone. Powstały krem wyłóż na ciasto z budyniem. Posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 6. Po tym czasie wystarczy pokroić ciasto na kawałki i zachwycać się smakiem. Smacznego!