Dodaję sok do budyniu i mieszam. Ciasto Kubuś zachwyci nie tylko najmłodszych

Ciasto Kubuś z sokiem owocowym to warstwowy deser, który oczaruje smakiem. To pyszny przepis na specjalne okazje.

Ciasto KubuśCiasto Kubuś
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto Kubuś to idealny deser dla każdego, kto kocha słodkie i owocowe smaki. Połączenie miękkiego biszkoptu, kremu budyniowego z owocowym sokiem przecierowym i puszystej śmietanki szybko skradnie podniebienia gości. To deser idealny na urodzinowe przyjęcia, spotkania rodzinne i podwieczorki ze znajomymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto Kubuś dla fanów marchewki. Zawsze zbiera pochwały

Ciasto Kubuś - warstwowa pychotka

Kiedy na stole pojawia się ciasto Kubuś z sokiem, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. To ciasto na urodziny i imieniny, które za każdym razem zachwyca smakiem. Na dodatek przepisy na ciasto Kubuś jest prosty, więc poradzi sobie nawet początkujący, domowy cukiernik.

Słodki smak marchewkowego soku Kubuś i delikatna konsystencja ciasta sprawiają, że jest to ulubiony deser najmłodszych, ale o przepis poproszę również ci starsi amatorzy słodkości.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem budyniowy:

  • 800 ml napoju typu Kubuś,
  • 120 g budyniu waniliowego,
  • 250 g masła.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij do biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Masa na biszkopt
Masa na biszkopt © Pyszności

Krok 2. Powstałą masę przelej do formy o wymiarach ok. 28x18 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.

Biszkopt to baza ciasta Kubuś
Biszkopt to baza ciasta Kubuś © Pyszności

Krok 3. Do miski przesyp budyń, wlej 200 ml soku i wymieszaj. Pozostały sok zagotuj, dodaj rozpuszczone budynie. Gotuj całość na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Kubusiowy budyń odstaw do wystudzenia.

Krem budyniowy z soku
Krem budyniowy z soku © Pyszności

Krok 4. Rozetrzyj miękkie masło, stopniowo dodając do niego budyń. Powstały krem wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt.

Ciasto Kubuś z budyniem
Ciasto Kubuś z budyniem © Pyszności

Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Na koniec stopniowo dodawaj mascarpone. Powstały krem wyłóż na ciasto z budyniem. Posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Kubuś z bitą śmietaną
Ciasto Kubuś z bitą śmietaną © Pyszności

Krok 6. Po tym czasie wystarczy pokroić ciasto na kawałki i zachwycać się smakiem. Smacznego!

Ciasto Kubuś
Ciasto Kubuś © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀