Dodaję sok do budyniu i mieszam. Ciasto Kubuś zachwyci nie tylko najmłodszych

Ciasto Kubuś z sokiem owocowym to warstwowy deser, który oczaruje smakiem. To pyszny przepis na specjalne okazje.

Ciasto KubuśCiasto Kubuś
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Ciasto Kubuś to idealny deser dla każdego, kto kocha słodkie i owocowe smaki. Połączenie miękkiego biszkoptu, kremu budyniowego z owocowym sokiem przecierowym i puszystej śmietanki szybko skradnie podniebienia gości. To deser idealny na urodzinowe przyjęcia, spotkania rodzinne i podwieczorki ze znajomymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Ciasto Kubuś - warstwowa pychotka

Kiedy na stole pojawia się ciasto Kubuś z sokiem, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. To ciasto na urodziny i imieniny, które za każdym razem zachwyca smakiem. Na dodatek przepisy na ciasto Kubuś jest prosty, więc poradzi sobie nawet początkujący, domowy cukiernik.

Słodki smak marchewkowego soku Kubuś i delikatna konsystencja ciasta sprawiają, że jest to ulubiony deser najmłodszych, ale o przepis poproszę również ci starsi amatorzy słodkości.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem budyniowy:

  • 800 ml napoju typu Kubuś,
  • 120 g budyniu waniliowego,
  • 250 g masła.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij do biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Masa na biszkopt
Masa na biszkopt © Pyszności

Krok 2. Powstałą masę przelej do formy o wymiarach ok. 28x18 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.

Biszkopt to baza ciasta Kubuś
Biszkopt to baza ciasta Kubuś © Pyszności

Krok 3. Do miski przesyp budyń, wlej 200 ml soku i wymieszaj. Pozostały sok zagotuj, dodaj rozpuszczone budynie. Gotuj całość na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Kubusiowy budyń odstaw do wystudzenia.

Krem budyniowy z soku
Krem budyniowy z soku © Pyszności

Krok 4. Rozetrzyj miękkie masło, stopniowo dodając do niego budyń. Powstały krem wyłóż na upieczony i wystudzony biszkopt.

Ciasto Kubuś z budyniem
Ciasto Kubuś z budyniem © Pyszności

Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Na koniec stopniowo dodawaj mascarpone. Powstały krem wyłóż na ciasto z budyniem. Posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Kubuś z bitą śmietaną
Ciasto Kubuś z bitą śmietaną © Pyszności

Krok 6. Po tym czasie wystarczy pokroić ciasto na kawałki i zachwycać się smakiem. Smacznego!

Ciasto Kubuś
Ciasto Kubuś © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie