PoradyDodajesz pomidory do sałatki? Lekarka tłumaczy, co może się stać, gdy ich wcześniej nie sparzysz

Dodajesz pomidory do sałatki? Lekarka tłumaczy, co może się stać, gdy ich wcześniej nie sparzysz

Lekarka wyjaśnia, dlaczego warto sparzać pomidory przed dodaniem do sałatki/źródło: SHARKY PHOTOGRAPHY/Adobe Stock, IG: www.instagram.com/drcubala/
Lekarka wyjaśnia, dlaczego warto sparzać pomidory przed dodaniem do sałatki/źródło: SHARKY PHOTOGRAPHY/Adobe Stock, IG: www.instagram.com/drcubala/
Marzena Pęcak
16.07.2023 14:00, aktualizacja: 16.07.2023 17:04

Lubisz pomidory i często wykorzystujesz je w swojej kuchni? Koniecznie sprawdź, o czym należy pamiętać, zanim dodamy je do sałatki. Ta wiedza jest naprawdę bardzo ważna i przydatna. 

Pomidory to niezastąpiony element naszej kuchni. Dodajemy je do wielu dań i to w przeróżnej wersji — smażonej, pieczonej, czy w końcu surowej. I tu nasuwa się kluczowe pytanie, czy należy je sparzyć, przed dodaniem np. do sałatki? Pamiętam, że moja babcia i mama zawsze to robiły. Z biegiem czasu wydaje mi się jednak, że wiele osób zaczęło traktować to działanie jak mit. A co za tym idzie, przestało to robić zupełnie. Do której grupy ty się zaliczasz?

Zadaje to pytanie nie bez powodu. Otóż sparzanie pomidorów to bardzo ważna sprawa, której nie powinno się pomijać. Zresztą za moment sam się o tym przekonasz.

Sprawę wyjaśnia specjalistka

Już od jakiegoś czasu w sieci swoje materiały zaczęli publikować specjaliści, dostarczając nam cennej wiedzy. Do tego grona można zaliczyć dr Magdaleną Cubalę, która na instagramie prowadzi swój profil @drcubala. Śledzi ją tam prawie 70 tys. osób.

W swoim ostatnim materiale lekarka postanowiła wypowiedzieć się na temat sparzania pomidorów. Jako przykład podała tu dodanie pomidorów do sałatki. Jak się okazuje, w takim przypadku pani doktor robi to za każdym razem. Nie zapomina oczywiście również o obraniu skórki i pozbyciu się gniazd nasiennych, które utrudniają gryzienie. W pierwszej kolejności powinniśmy jednak pamiętać o usunięciu skórki. Dlaczego?

- To jest rzeczywiście coś bardzo, bardzo cienkiego, co trudno się trawi. Czasami może się przylepić do żołądka lub dwunastnicy. Może tam gnić, zalegać i dawać bardzo nieprzyjemne objawy żołądkowe - wyjaśnia pani doktor.
Nigdy nie powinniśmy rezygnować ze sparzenia i obierania pomidorów/źródło:  SHARKY PHOTOGRAPHY/Adobe Stock
Nigdy nie powinniśmy rezygnować ze sparzenia i obierania pomidorów/źródło: SHARKY PHOTOGRAPHY/Adobe Stock

Co z pomidorkami koktajlowymi?

W swoim nagraniu lekarka poskreśla, żeby za każdym razem sparzać i pozbywać się skórki z pomidorów. Nie inaczej jest również w przypadku pomidorków koktajlowych. One również powinny być poddane całemu procesowi, zanim trafią do sałatki. Na koniec pani Magdalena dodaje, że sama nie korzysta z pomidorków koktajlowych, bo ich wstępna obróbka wymaga za dużo pracy. Całe nagranie czeka poniżej.

Co myślisz na ten temat? Osobiście zawsze sparzałam i obierałam większe pomidory. Nigdy nie stosowałam tej metody w przypadku pomidorków koktajlowych. A ty?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także