PrzepisDomowa maggi z dwóch składników. Każda zupa nabierze smaku i aromatu

Domowa maggi z dwóch składników. Każda zupa nabierze smaku i aromatu

Domowa maggi. Fot. YouTube/Kuchnia Marioli
Domowa maggi. Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Nikomu nie trzeba przedstawiać tej przyprawy w płynie. Maggi jest wręcz królową polskich kuchni. Nie jest to jednak najlepszy wybór, jeśli zależy nam na zdrowych i naturalnych dodatkach do potraw. Jeśli jednak nie potrafimy z niej zrezygnować, bo brakuje nam jej smaku w daniach, możemy zrobić ją w domu. Lista składników nie jest długa, a czas przygotowania nie jest długi. 

Skład Maggi pozostawia wiele do życzenia. Znajduje się w niej m.in.  rybonukleotyd disodowy, czyli E635, którego zadaniem jest wzmacnianie smaku, jednak może wywołać niepożądane reakcje alergiczne i wahania nastroju. W składzie znajdziemy też E621, czyli glutaminian sodu. Spożywanie go w zbyt dużej ilości prowadzi do kołatania serca, nadmiernej potliwości i zawrotów głowy. Nie brakuje tam również soli. Warto więc postawić na zdecydowanie zdrowszą wersję tej przyprawy i zrobić ją samodzielnie w domu.

Domowa maggi — przepis. Zdrowsza i tańsza alternatywa chemicznego dodatku

Choć oryginalna Maggi ma formę płynną, w domu możemy zrobić ją w formie kostek rosołowych. Potrzebujemy do tego tylko dwóch podstawowych składników. Tak prezentuje się z kolei pełna lista.

Składniki:

  • pędy czosnku,
  • liście i łodygi lubczyku,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Przepis na domowe kostki rosołowe. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Maggi w formie kostek rosołowych to doskonała alternatywna dla tej niezdrowej płynnej przyprawy. Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
  2. Pędy czosnku i lubczyku należy pokroić drobniej, a następnie dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz podlać odrobiną wody, uważając, by konsystencja nie była zbyt rzadka.
  3. Wszystkie składniki blendujemy, a masę przekładam do foremek, w których będziemy ją mrozić. Świetnie nadaje się do tego pojemnik na kostki lodu.
  4. Możemy również wyłożyć masę na papierze do pieczenia, a po zamrożeniu pokroić całość na drobniejsze kostki.
Maggi. Fot. Pixabay
Maggi. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także