Domowa maggi z dwóch składników. Każda zupa nabierze smaku i aromatu
Nikomu nie trzeba przedstawiać tej przyprawy w płynie. Maggi jest wręcz królową polskich kuchni. Nie jest to jednak najlepszy wybór, jeśli zależy nam na zdrowych i naturalnych dodatkach do potraw. Jeśli jednak nie potrafimy z niej zrezygnować, bo brakuje nam jej smaku w daniach, możemy zrobić ją w domu. Lista składników nie jest długa, a czas przygotowania nie jest długi.
19.06.2023 12:45
Skład Maggi pozostawia wiele do życzenia. Znajduje się w niej m.in. rybonukleotyd disodowy, czyli E635, którego zadaniem jest wzmacnianie smaku, jednak może wywołać niepożądane reakcje alergiczne i wahania nastroju. W składzie znajdziemy też E621, czyli glutaminian sodu. Spożywanie go w zbyt dużej ilości prowadzi do kołatania serca, nadmiernej potliwości i zawrotów głowy. Nie brakuje tam również soli. Warto więc postawić na zdecydowanie zdrowszą wersję tej przyprawy i zrobić ją samodzielnie w domu.
Domowa maggi — przepis. Zdrowsza i tańsza alternatywa chemicznego dodatku
Choć oryginalna Maggi ma formę płynną, w domu możemy zrobić ją w formie kostek rosołowych. Potrzebujemy do tego tylko dwóch podstawowych składników. Tak prezentuje się z kolei pełna lista.
Składniki:
- pędy czosnku,
- liście i łodygi lubczyku,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- woda.
Przepis na domowe kostki rosołowe. Sposób przygotowania krok po kroku
- Maggi w formie kostek rosołowych to doskonała alternatywna dla tej niezdrowej płynnej przyprawy. Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
- Pędy czosnku i lubczyku należy pokroić drobniej, a następnie dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz podlać odrobiną wody, uważając, by konsystencja nie była zbyt rzadka.
- Wszystkie składniki blendujemy, a masę przekładam do foremek, w których będziemy ją mrozić. Świetnie nadaje się do tego pojemnik na kostki lodu.
- Możemy również wyłożyć masę na papierze do pieczenia, a po zamrożeniu pokroić całość na drobniejsze kostki.