PrzepisTak najlepiej przechowywać koperek. Pudełko po lodach to kiepskie rozwiązanie

Tak najlepiej przechowywać koperek. Pudełko po lodach to kiepskie rozwiązanie

Zimą mrożony koperek w potrawach smakuje obłędnie. Większość z nas przechowuje go w pudełkach po lodach, bo jest to najprostszy i najtańszy sposób. Okazuje się jednak, że nie powinniśmy tego robić, ponieważ może być to szkodliwe dla naszego zdrowia. Jak zatem przechowywać koperek w zamrażarce? Podpowiadamy. 

Koperek w pudełku po lodach Fot. AdobeStock
Koperek w pudełku po lodach Fot. AdobeStock

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdy z nas lubi mieć koperek zawsze pod ręką. Jest pyszny i aromatyczny, przez co nadaje charakteru wielu potrawom. Posypujemy nim ugotowane ziemniaki, dodajemy też do zup i sosów. Możemy go ususzyć lub zamrozić. Jednak okazuje się, że przechowywanie go w zamrażarce wcale nie jest aż tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jak robić to z głową? Sprawdźmy.

Jak przechowywać koperek? Zapomnij o pudełku po lodach

Nasze babcie i mamy przechowują koperek w pudełkach po lodach. Większość z nas zapewne robi tak samo. Okazuje się jednak, że to dość duży błąd, który możemy przypłacić zdrowiem. Do tak przechowywanej żywności łatwiej przedostają się toksyczne związki chemiczne. Warto więc zainwestować w szczelnie zamykane, najlepiej szklane pudełka, które są przeznaczone do mrożenia żywności. Jeśli jednak nie chcemy wydawać na nie pieniędzy, to świetnie sprawdzą się też słoiki.

Jak mrozić koperek?

Przed zamrożeniem koperek należy dokładnie umyć i osuszyć. Należy też wyrzucić gnijące gałązki. Następnie należy pozbyć się grubych gałązek i posiekać wyłącznie zielone łodyżki. Tak przygotowany koperek przekładamy do zamykanego szczelnie pojemnika i przekładamy do zamrażarki. Od tej pory możemy cieszyć się koperkiem, kiedy tylko będziemy mieć na to ochotę. W zamrażarce możemy przechowywać go przez około rok - aż do następnego sezonu na pyszny i świeży koperek.

Jak suszyć koperek?

Suszony koperek również doskonale sprawdzi się w kuchni. Podobnie jak w przypadku mrożonego, należy go dokładnie umyć, przebrać, a następnie osuszyć. Wystarczy, że utworzymy wiązkę z koperku, a następnie zwiążemy jego łodygi gumką recepturką i zawiesimy końcówkami do góry w ciepłym, ale dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Koperek w pudełku po lodach Fot. AdobeStock
Koperek w pudełku po lodach Fot. AdobeStock
warzywakoperekprzechowywanie