Domowa nutella z daktyli i orzechów - prosty przepis. Lepsza i zdrowsza od oryginalnej
Jak zrobić nutellę w swoim domu? Okazuje się, że to bardzo proste zadanie. W kilka minut stworzysz krem czekoladowo-orzechowy, który jest zdrowszy od kupnego. Już nigdy nie sięgniesz po Nutellę w sklepie! Oto przepis na nutellę z daktyli i orzechów.
05.02.2022 | aktual.: 19.03.2024 11:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Domowa nutella z daktyli i orzechów – jak zrobić? Przepis
Nie znamy osoby, która nie ma słabości do czekoladowego kremu. Sklepowa wersja, chociaż smaczna, to pozostawia jednak sporo do życzenia. Przygotowaliśmy dzisiaj prosty przepis na domową nutellę w zdrowszym wydaniu.
Słoiki z kremem czekoladowym mają często bardzo długą listę całkowicie zbędnych składników. Olej palmowy, cukier, orzechy i kakao w śladowych niemal ilościach – tego jeść po prostu nie warto!
Udowodnimy Ci, że wystarczą cztery składniki, by stworzyć zdrową nutellę w swoim własnym domu. Smakuje pysznie, a na dodatek jest pełna cennych składników odżywczych pochodzących z kakao i orzechów. To coś więcej niż zwykły krem czekoladowy!
Jak zrobić domową nutellę z daktyli i orzechów? Przepis, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.
W przygotowaniu pysznego kremu czekoladowego pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Składniki
Domowa nutella z daktyli i orzechów – składniki
- 200 g suszonych daktyli
- 200 g orzechów laskowych
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
Przepis na domową nutellę. Jak zrobić?
Zrobienie kremu czekoladowego zajmie Ci tylko kilka chwil. Oto przepis na domową nutellę z daktyli i orzechów.
Zacznij od zalania daktyli wrzątkiem. Odstaw je na 15-20 minut, żeby zmiękły. Smak suszonych daktyli pozwala doskonale zastąpić cukier w ciastach, lodach i deserach. Mają delikatnie karmelowy smak. Zamiast daktyli do przygotowania nutelli możesz użyć też 2 łyżek miodu.
Kiedy daktyle są namaczane- przygotuj orzechy laskowe. Praż je, do chwili, aż skórka zacznie pękać. Rób to na małym ogniu i pamiętaj, żeby co jakiś przemieszać orzechy. Prażenie wydobywa z nich jeszcze więcej smaku i aromatu. Jeśli kupisz orzechy bez skórki, już uprażone, to możesz pominąć ten krok.
Przesyp orzechy na ściereczkę i zroluj, aby skorupki odpadły od orzechów.
Domowa nutella z daktyli i orzechów – łączenie składników
Kiedy orzechy są już uprażone, a daktyle się uprażyły – czas na połączenie składników. Tak powstaje przepis na domową nuetellę.
Do blendera wlej mleko migdałowe (możesz wymienić je na inne mleko roślinne lub krowie), daktyle, orzechy, i gorzkie kakao. Jeśli masa będzie zbyt gęsta- dolej odrobiny mleka lub wody, w której moczyły się daktyle. Możesz też dorzucić odrobinę ziaren wanilii, ale sam bazowy przepis jest tak pyszny, że najlepiej zacząć od niego.
Domowa nutella z daktyli i orzechów – podanie
Nasza domowa nutella jest już gotowa.
Przełóż ją do słoiczka i przechowuj w lodówce. Gwarantujemy, że domowy krem czekoladowo-orzechowy zniknie w kilka chwil. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, jako dodatek do owsianki, naleśników czy też...wyjadana po prostu łyżką.
Smacznego!