Domowa wędlina na świąteczny stół. Bez konserwantów i zagęstników

Czujesz zmęczenie wędlinami pełnymi konserwantów i sztucznych dodatków? Odkryj, jak łatwo zrobić w domu zdrowe, aromatyczne wersje, które zachwycą smakiem i pozwolą ci mieć pełną kontrolę nad ich składem. Zacznij swoją przygodę z domowymi wyrobami już dziś!

Domowa wędzona wędlinaDomowa wędzona wędlina
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie wędlin w domu. To nie tylko sposób na odzyskanie kontroli nad tym, co jemy, ale także okazja do odkrycia nowych smaków i czerpania radości z gotowania. Domowe wędliny pozwalają uniknąć sztucznych dodatków, konserwantów czy nadmiaru soli, które często występują w produktach sklepowych.

Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", proponuje na Wielkanoc polędwiczki wieprzowe wędzone w domu. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Wędzone polędwiczki na święta

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • olej,
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego.

Do wędzenia:

  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2-3 gałązki jałowca,
  • kilka ziaren jałowca,
  • trochę siana lub herbaty.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki oczyścić z błon, umyć, osuszyć. Przyprawy rozdrobnić, wymieszać z solą i olejem i natrzeć nimi polędwiczki. Odłożyć, na co najmniej dwie godziny.
  2. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć rozmaryn, jałowiec, siano. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć pokrywką.
  3. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzenie trwa około 2 godzin (można użyć sondy, i nastawić ją na 65 stopni.
  4. Polędwiczkę można podawać na ciepło i zimno.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy