Domowa wędlina na świąteczny stół. Bez konserwantów i zagęstników
Czujesz zmęczenie wędlinami pełnymi konserwantów i sztucznych dodatków? Odkryj, jak łatwo zrobić w domu zdrowe, aromatyczne wersje, które zachwycą smakiem i pozwolą ci mieć pełną kontrolę nad ich składem. Zacznij swoją przygodę z domowymi wyrobami już dziś!
Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie wędlin w domu. To nie tylko sposób na odzyskanie kontroli nad tym, co jemy, ale także okazja do odkrycia nowych smaków i czerpania radości z gotowania. Domowe wędliny pozwalają uniknąć sztucznych dodatków, konserwantów czy nadmiaru soli, które często występują w produktach sklepowych.
Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", proponuje na Wielkanoc polędwiczki wieprzowe wędzone w domu. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą
Wędzone polędwiczki na święta
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 3 listki laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- olej,
- kilka ziaren pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego.
Do wędzenia:
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2-3 gałązki jałowca,
- kilka ziaren jałowca,
- trochę siana lub herbaty.
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki oczyścić z błon, umyć, osuszyć. Przyprawy rozdrobnić, wymieszać z solą i olejem i natrzeć nimi polędwiczki. Odłożyć, na co najmniej dwie godziny.
- Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć rozmaryn, jałowiec, siano. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć pokrywką.
- Ustawić na niewielkim gazie. Wędzenie trwa około 2 godzin (można użyć sondy, i nastawić ją na 65 stopni.
- Polędwiczkę można podawać na ciepło i zimno.