Domowa wędlina na świąteczny stół. Bez konserwantów i zagęstników

Czujesz zmęczenie wędlinami pełnymi konserwantów i sztucznych dodatków? Odkryj, jak łatwo zrobić w domu zdrowe, aromatyczne wersje, które zachwycą smakiem i pozwolą ci mieć pełną kontrolę nad ich składem. Zacznij swoją przygodę z domowymi wyrobami już dziś!

Domowa wędzona wędlinaDomowa wędzona wędlina
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie wędlin w domu. To nie tylko sposób na odzyskanie kontroli nad tym, co jemy, ale także okazja do odkrycia nowych smaków i czerpania radości z gotowania. Domowe wędliny pozwalają uniknąć sztucznych dodatków, konserwantów czy nadmiaru soli, które często występują w produktach sklepowych.

Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", proponuje na Wielkanoc polędwiczki wieprzowe wędzone w domu. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Wędzone polędwiczki na święta

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • olej,
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego.

Do wędzenia:

  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2-3 gałązki jałowca,
  • kilka ziaren jałowca,
  • trochę siana lub herbaty.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki oczyścić z błon, umyć, osuszyć. Przyprawy rozdrobnić, wymieszać z solą i olejem i natrzeć nimi polędwiczki. Odłożyć, na co najmniej dwie godziny.
  2. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć rozmaryn, jałowiec, siano. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć pokrywką.
  3. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzenie trwa około 2 godzin (można użyć sondy, i nastawić ją na 65 stopni.
  4. Polędwiczkę można podawać na ciepło i zimno.
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀