Jak przygotować chrupiący boczek bez użycia oleju? Oto prosty sposób

Chrupiący boczek to składnik, bez którego trudno sobie wyobrazić domowe burgery, sałatki czy jajecznicę. Znana szefowa kuchni zdradził swój niezawodny patent. Odkryj nową metodę na chrupiący boczek bez tłustych plam na kuchence.

Chrupiący boczekChrupiący boczek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wielu z nas używa oleju do smażenia boczku, co nie jest najzdrowszym rozwiązaniem i często prowadzi do tłustych plam na kuchence. Istnieje jednak prostszy sposób - woda. Na swoim profilu na TikToku, @cravingsbychrissyteigen, Chrissy Teigen podzieliła się metodą na „ekstra chrupiący boczek” przy użyciu wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Jak przygotować chrupiący boczek z wodą?

Woda pozwala na utrzymanie niskiej i łagodnej temperatury początkowej, dzięki czemu boczek zachowuje wilgotność i pozostaje delikatny, gdy tłuszcz się wytapia. Co więcej, dzięki wodzie unikniemy nadmiernego pryskania tłuszczu podczas smażenia.

Aby skorzystać z tej metody, należy:

  1. Rozpocząć od zimnej patelni i ułożyć na niej plastry boczku.
  2. Wlać tyle wody, aby przykryła boczek.
  3. Podgrzać na wysokim ogniu, aż woda zacznie bulgotać, a następnie zmniejszyć ogień.
  4. Pozwolić wodzie wyparować, a następnie delikatnie przewrócić boczek.
  5. Kontynuować smażenie, aż boczek osiągnie głęboki, złocisty kolor.

Chrissy podkreśla, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość, ponieważ trzeba poczekać, aż woda całkowicie wyparuje.

Dlaczego warto spróbować tej metody?

Szef kuchni Andy Cook również poleca smażenie boczku w wodzie zamiast na oleju.

Od kilku lat smażę boczek w wodzie. Nie zdawałem sobie sprawy, że to nie jest powszechna praktyka, dopóki nie opublikowałem tego na TikToku i nie otrzymałem wielu ciekawych komentarzy. To bardzo popularne w domowej kuchni - mówi.

Metoda ta jest szybka i prosta - przygotowanie zajmuje dwie minuty, a smażenie około 20 minut. Dzięki niej można cieszyć się chrupiącym boczkiem bez nadmiaru tłuszczu i bałaganu na kuchence.

Jeśli chcesz podnieść swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom, warto wypróbować tę metodę i cieszyć się doskonałym smakiem boczku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟