Jak przygotować chrupiący boczek bez użycia oleju? Oto prosty sposób

Chrupiący boczek to składnik, bez którego trudno sobie wyobrazić domowe burgery, sałatki czy jajecznicę. Znana szefowa kuchni zdradził swój niezawodny patent. Odkryj nową metodę na chrupiący boczek bez tłustych plam na kuchence.

Chrupiący boczekChrupiący boczek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wielu z nas używa oleju do smażenia boczku, co nie jest najzdrowszym rozwiązaniem i często prowadzi do tłustych plam na kuchence. Istnieje jednak prostszy sposób - woda. Na swoim profilu na TikToku, @cravingsbychrissyteigen, Chrissy Teigen podzieliła się metodą na „ekstra chrupiący boczek” przy użyciu wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Jak przygotować chrupiący boczek z wodą?

Woda pozwala na utrzymanie niskiej i łagodnej temperatury początkowej, dzięki czemu boczek zachowuje wilgotność i pozostaje delikatny, gdy tłuszcz się wytapia. Co więcej, dzięki wodzie unikniemy nadmiernego pryskania tłuszczu podczas smażenia.

Aby skorzystać z tej metody, należy:

  1. Rozpocząć od zimnej patelni i ułożyć na niej plastry boczku.
  2. Wlać tyle wody, aby przykryła boczek.
  3. Podgrzać na wysokim ogniu, aż woda zacznie bulgotać, a następnie zmniejszyć ogień.
  4. Pozwolić wodzie wyparować, a następnie delikatnie przewrócić boczek.
  5. Kontynuować smażenie, aż boczek osiągnie głęboki, złocisty kolor.

Chrissy podkreśla, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość, ponieważ trzeba poczekać, aż woda całkowicie wyparuje.

Dlaczego warto spróbować tej metody?

Szef kuchni Andy Cook również poleca smażenie boczku w wodzie zamiast na oleju.

Od kilku lat smażę boczek w wodzie. Nie zdawałem sobie sprawy, że to nie jest powszechna praktyka, dopóki nie opublikowałem tego na TikToku i nie otrzymałem wielu ciekawych komentarzy. To bardzo popularne w domowej kuchni - mówi.

Metoda ta jest szybka i prosta - przygotowanie zajmuje dwie minuty, a smażenie około 20 minut. Dzięki niej można cieszyć się chrupiącym boczkiem bez nadmiaru tłuszczu i bałaganu na kuchence.

Jeśli chcesz podnieść swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom, warto wypróbować tę metodę i cieszyć się doskonałym smakiem boczku.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy