Na jednej się nie skończy. Niewiarygodnie puszyste i miękkie jagodzianki

Gdybyśmy mieli wskazać królową letnich deserów, to bez wątpienia byłaby to jagodzianka. Wyrośnięta i pulchna bułeczka, wypełniona leśnymi owocami, posypana obficie kruszonką lub polana lukrem to coś, na co czekamy przez cały rok. Ceny jagodzianek z roku na rok biją rekordy. Łatwo również dać się oszukać i zamiast jagodowych drożdżówek, kupić bułki z dżemem porzeczkowym. Aby tego uniknąć, najlepiej przygotować jagodzianki w domu. Jak to zrobić?

ObrazekPyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Jagody to owoce, które kojarzą nam się dzieciństwem i beztroskimi wakacjami. Możemy zbierać je sami podczas wyprawy do lasu lub kupić na bazarku czy od sprzedawców stojących przy drogach. Nikogo więc nie dziwi, że pachnące i mięciutkie drożdżowe bułeczki wypełnione słodkim jagodowym nadzieniem są u nas tak popularne i wyczekiwane.

"Wełniane bułki są fantastyczne. Ciasto jest delikatne i lekkie jak kłębek wełny – stąd właśnie jego nazwa. Nadziane i posypane jagodami i polane cytrynowym lukrem. Bajka!Jagodowy sezon już trwa, a w tym roku będzie krótki, bo ściółka w lasach sucha, zatem spieszmy się jeść świeże jagody. Te wyjątkowe owoce lasu mają niesamowitą zdrowotną moc" - pisze Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami.

Na blogu znajdziesz również rewelacyjny przepis na czekoladowe ciasto z borówkami.

Domowe jagodzianki z ciasta wełnianego - przepis

Składniki na zaczyn:

  • 80 ml letniego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru.

Ciasto:

  • 325 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 g śmietany 30 proc.,
  • 1 duże jajko.

Dodatkowo:

  • 100 g jagód do nadzienia i do dekoracji,
  • sok z cytryny i cukier puder na lukier.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Do naczynia wlej ciepłe (ale nie gorące) mleko i wkrusz drożdże. Następnie dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj na jednolity płyn. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  2. Podgrzej przez chwilę śmietanę kremówkę.
  3. Do misy miksera wsyp mąkę i cukier, wlej ciepłą kremówkę i dodaj jajko. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto, miksując na drugim poziomie prędkości. Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy, być gładkie i elastyczne.
  4. Misę z ciastem nakryj czystą i wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i wyłóż na lekko podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
  5. Podziel je na 4-6 części. Każdą uformuj w kulę, a potem rozwałkuj na placek. Połowę każdego placka pokrój nożem na cienkie paski, a na drugiej całej jego części połóż 1 łyżkę jagód. Teraz delikatnie zwiń bułkę w rulon, zaczynając od części z jagodami. Zwinięte rolki układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
  6. Piekarnik nagrzej do 180 st. C z opcją góra-dół. Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut – wierzch bułek powinien być rumiany. Wyjmij je na kratkę i przygotuj lukier.
  7. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem na gęstą masę i polej nim bułki. Posyp jagodami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej