Na jednej się nie skończy. Niewiarygodnie puszyste i miękkie jagodzianki
Gdybyśmy mieli wskazać królową letnich deserów, to bez wątpienia byłaby to jagodzianka. Wyrośnięta i pulchna bułeczka, wypełniona leśnymi owocami, posypana obficie kruszonką lub polana lukrem to coś, na co czekamy przez cały rok. Ceny jagodzianek z roku na rok biją rekordy. Łatwo również dać się oszukać i zamiast jagodowych drożdżówek, kupić bułki z dżemem porzeczkowym. Aby tego uniknąć, najlepiej przygotować jagodzianki w domu. Jak to zrobić?
08.08.2023 06:45
Jagody to owoce, które kojarzą nam się dzieciństwem i beztroskimi wakacjami. Możemy zbierać je sami podczas wyprawy do lasu lub kupić na bazarku czy od sprzedawców stojących przy drogach. Nikogo więc nie dziwi, że pachnące i mięciutkie drożdżowe bułeczki wypełnione słodkim jagodowym nadzieniem są u nas tak popularne i wyczekiwane.
Na blogu znajdziesz również rewelacyjny przepis na czekoladowe ciasto z borówkami.
Domowe jagodzianki z ciasta wełnianego - przepis
Składniki na zaczyn:
- 80 ml letniego mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru.
Ciasto:
- 325 g mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki cukru,
- 100 g śmietany 30 proc.,
- 1 duże jajko.
Dodatkowo:
- 100 g jagód do nadzienia i do dekoracji,
- sok z cytryny i cukier puder na lukier.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania zaczynu. Do naczynia wlej ciepłe (ale nie gorące) mleko i wkrusz drożdże. Następnie dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj na jednolity płyn. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Podgrzej przez chwilę śmietanę kremówkę.
- Do misy miksera wsyp mąkę i cukier, wlej ciepłą kremówkę i dodaj jajko. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto, miksując na drugim poziomie prędkości. Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy, być gładkie i elastyczne.
- Misę z ciastem nakryj czystą i wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i wyłóż na lekko podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Podziel je na 4-6 części. Każdą uformuj w kulę, a potem rozwałkuj na placek. Połowę każdego placka pokrój nożem na cienkie paski, a na drugiej całej jego części połóż 1 łyżkę jagód. Teraz delikatnie zwiń bułkę w rulon, zaczynając od części z jagodami. Zwinięte rolki układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C z opcją góra-dół. Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut – wierzch bułek powinien być rumiany. Wyjmij je na kratkę i przygotuj lukier.
- Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem na gęstą masę i polej nim bułki. Posyp jagodami.