PrzepisNa jednej się nie skończy. Niewiarygodnie puszyste i miękkie jagodzianki

Na jednej się nie skończy. Niewiarygodnie puszyste i miękkie jagodzianki

Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta
08.08.2023 06:45

Gdybyśmy mieli wskazać królową letnich deserów, to bez wątpienia byłaby to jagodzianka. Wyrośnięta i pulchna bułeczka, wypełniona leśnymi owocami, posypana obficie kruszonką lub polana lukrem to coś, na co czekamy przez cały rok. Ceny jagodzianek z roku na rok biją rekordy. Łatwo również dać się oszukać i zamiast jagodowych drożdżówek, kupić bułki z dżemem porzeczkowym. Aby tego uniknąć, najlepiej przygotować jagodzianki w domu. Jak to zrobić?

Jagody to owoce, które kojarzą nam się dzieciństwem i beztroskimi wakacjami. Możemy zbierać je sami podczas wyprawy do lasu lub kupić na bazarku czy od sprzedawców stojących przy drogach. Nikogo więc nie dziwi, że pachnące i mięciutkie drożdżowe bułeczki wypełnione słodkim jagodowym nadzieniem są u nas tak popularne i wyczekiwane.

"Wełniane bułki są fantastyczne. Ciasto jest delikatne i lekkie jak kłębek wełny – stąd właśnie jego nazwa. Nadziane i posypane jagodami i polane cytrynowym lukrem. Bajka!Jagodowy sezon już trwa, a w tym roku będzie krótki, bo ściółka w lasach sucha, zatem spieszmy się jeść świeże jagody. Te wyjątkowe owoce lasu mają niesamowitą zdrowotną moc" - pisze Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami.

Na blogu znajdziesz również rewelacyjny przepis na czekoladowe ciasto z borówkami.

Domowe jagodzianki z ciasta wełnianego - przepis

Składniki na zaczyn:

  • 80 ml letniego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru.

Ciasto:

  • 325 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 g śmietany 30 proc.,
  • 1 duże jajko.

Dodatkowo:

  • 100 g jagód do nadzienia i do dekoracji,
  • sok z cytryny i cukier puder na lukier.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Do naczynia wlej ciepłe (ale nie gorące) mleko i wkrusz drożdże. Następnie dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj na jednolity płyn. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  2. Podgrzej przez chwilę śmietanę kremówkę.
  3. Do misy miksera wsyp mąkę i cukier, wlej ciepłą kremówkę i dodaj jajko. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto, miksując na drugim poziomie prędkości. Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy, być gładkie i elastyczne.
  4. Misę z ciastem nakryj czystą i wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i wyłóż na lekko podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
  5. Podziel je na 4-6 części. Każdą uformuj w kulę, a potem rozwałkuj na placek. Połowę każdego placka pokrój nożem na cienkie paski, a na drugiej całej jego części połóż 1 łyżkę jagód. Teraz delikatnie zwiń bułkę w rulon, zaczynając od części z jagodami. Zwinięte rolki układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
  6. Piekarnik nagrzej do 180 st. C z opcją góra-dół. Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut – wierzch bułek powinien być rumiany. Wyjmij je na kratkę i przygotuj lukier.
  7. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem na gęstą masę i polej nim bułki. Posyp jagodami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także