PrzepisPachną i smakują rewelacyjnie. Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i kruszonką

Pachną i smakują rewelacyjnie. Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i kruszonką

drożdżówki z rabarbarem - Pyszności; foto: Adobe Stock
drożdżówki z rabarbarem - Pyszności; foto: Adobe Stock
25.05.2023 15:00

Te pyszne bułeczki zrobią wrażenie na wszystkich twoich gościach. Zajadają się nimi i dorośli, i dzieci, a z talerzy znikają dosłownie w ułamek sekundy. Drożdżówki z rabarbarem polecają się przede wszystkim wiosną, kiedy trwa sezon na to zdrowe warzywo. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste!

Rabarbar to niezwykle zdrowe warzywo, z pokaźną ilością witaminy C, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jego fani wiedzą, że kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar, to trzeba z niego korzystać szybko i sprawnie brać się za zakupy. Zbiory kończą się bowiem już w połowie czerwca, mimo że roślina ta rośnie przez całe lato. Przyczyną takiego postępowania są występujące w łodygach rabarbaru szczawiany wapnia, którego skumulowanie — a do tego dochodzi w połowie czerwca — może być groźne dla zdrowia.

drożdżówki z rabarbarem polecają się na wiosnę - Pyszności; foto: Canva
drożdżówki z rabarbarem polecają się na wiosnę - Pyszności; foto: Canva

To dlatego nie ma lepszego czasu na zrobienie łakoci z przepisu poniżej, niż... dzisiaj! Składniki nie nadwyrężą twojego portfela, a połączenie rabarbaru, budyniu i kruszonki prezentuje się doskonale i wybornie smakuje. Drożdżówki z rabarbarem jeszcze nigdy nas nie zawiodły.

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka + 400 ml do budyniu
  • 60 g cukru + 2 łyżki do budyniu i 2 łyżki do rabarbaru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
Obraz

Drożdżówki z rabarbarem robi się w prosty sposób - Pyszności; foto: Canva

Drożdżówki z rabarbarem - sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz do miski i wymieszaj z łyżeczką cukru. Pod wpływem cukru drożdże zaczną zmieniać konsystencję na płynną. Do oddzielnej miski dodaj przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy.
  2. Żółtka rozmąć w miseczce, masło roztop, a mleko podgrzej. Teraz połącz mąkę z drożdżami, masłem, mlekiem i żółtkami. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie wyrób dłońmi. Tak przygotowaną masę przykryj czystą ściereczką i odstaw na 45 minut.
  3. Budyń ugotuj z 400 ml mleka. Rabarbar obierz i pokrój w kawałki. Przełóż go do rondelka, posyp cukrem i podsmażaj przez około 5 minut. Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki i przykryj je ściereczką na kolejne 10 minut. W tym czasie przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem, zalej je roztopionym masłem i rozdrobnij.
  4. Wyrośnięte bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rozpłaszcz je delikatnie i wylej na nie budyń. Na nim ułóż rabarbar, a na końcu kruszonkę. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku. Drożdżówki z rabarbarem gotowe! Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także