Muffinki z borówkami pod kruszonką

Tym razem w naszej kuchni powstały muffinki z borówkami pod kruszonką. Nie tylko genialnie wyglądają, ale i świetnie smakują. Co więcej, możesz przygotować je w zupełnie nowy sposób.

Obrazek
Pyszności

Zamiast piec je standardowo w piekarniku, możesz wykorzystać do tego celu OVI SMART marki Philips.

Składniki:

Babeczki

  1. 2 szkl. mąka pszenna
  2. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  3. 1 łyżeczka soda oczyszczona
  4. 3/4 szkl. cukier
  5. 2 szt. jajka
  6. 3/4 szkl. maślanka
  7. 1/3 szkl. olej roślinny
  8. 150 g borówka amerykańska

Kruszonka

  1. 80 g mąka pszenna
  2. 40 g masło schłodzone
  3. 40 g cukier

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników. W tym celu przesiej do jednej miski mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Obrazek

2. Przy pomocy miksera połącz ze sobą jajka i cukier

Obrazek

3. Następnie dodaj maślankę i olej. Po chwili zacznij dodawać stopniowo miks suchych składników.

Obrazek

4. Na samym końcu uzupełnij mieszankę przy pomocy borówek. Połącz delikatnie, aby nie uszkodzić owoców.

Obrazek

5. Czas teraz na kruszonkę, którą przyozdobisz swoje muffinki. Na stolnicy poszatkuj schłodzone masło (podzielone na mniejsze kawałki), mąkę i cukier. Tak, aby powstała drobna kruszonka.

Obrazek

6. Foremki na muffiny umieść w Ovi Smart marki Philips. Następnie przełóż masę na babeczki do rękawa cukierniczego i rozprowadź w foremkach. Nie zapomnij rozsypać na wierzchu kruszonki. Ustaw urządzenie na 160 stopni i daj babeczkom 30 minut.

Obrazek

7. I to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób