Jak zrobić domowe masło? Sposób jest banalnie prosty, o ile weźmiesz odpowiedni składnik

Takie masło niegdyś wyrabiało się nie tylko na wsi, ale również w wielu innych polskich domach. W obliczu wysokich cen tego produktu, może warto jest przypomnieć sobie recepturę z minionych lat? Wystarczy kilkanaście minut, by cieszyć się smakiem tego domowego, najlepszego masła. A czy wiesz, jak je zrobić?

ObrazekMasło - Pyszności; Foto canva.com
Karol Wiak

Pomimo tego, że ceny masła w ostatnim czasie potrafiły wywołać szok, to na szczęście ich wysokość w ostatnich miesiącach nieco spada. To na pewno powód do zadowolenia, ale do czasów, gdy kostka kosztowała 3 zł jest jeszcze bardzo długa droga. Na szczęście, są proste rozwiązania, ale czy na pewno tańsze? Jedną z opcji jest domowe masło, którego przygotowanie jest banalnie proste.

Czy opłaca się zrobić domowe masło?

Ceny nabiału w ostatnim czasie uległy znaczącej podwyżce. Dotyczy to nie tylko masła, ale również śmietany czy mleka.

Jeśli zastanawiasz się, z czego się robi masło, to odpowiedź brzmi - ze śmietany. Najlepiej sprawdzi się tu ta wysokoprocentowa - idealna będzie ta prosta ze wsi, z gospodarstwa. Jeśli nie mieszkasz na wsi lub nie masz bliskich, którzy tam mieszkają, to nie pozostaje ci nic innego, jak zakup śmietany w sklepie. A tu, może pojawić się duże zaskoczenie. Za wysokoprocentową śmietanę trzeba zapłacić nawet 7-10 zł za opakowanie.

Obrazek
Domowe masło - Pyszności

Czy w takiej sytuacji domowe masło ma sens? Koszty przygotowania domowego masła są na pewno wyższe, nie wliczając w to poświęconego czasu pracy. Takie masło kosztuje dużo więcej niż te dostępne kostki w sklepie. Zupełnie inaczej sprawa wygląda, gdy prowadzisz gospodarstwo i masz mleko oraz powstającą z niego śmietanę pod dostatkiem. W takiej sytuacji możesz pozwolić sobie na ten domowy specjał. Jego smak będzie jedyny w swoim rodzaju.

Domowe masło - jak je zrobić? Kluczowy będzie tu jeden składnik!

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domowe masło ze śmietany, to wiedz, że jest to banalnie proste. Potrzebujesz śmietany o możliwie najwyższej zawartości tłuszczu. Mogą się tu pojawić również rozmaite dodatki, takie jak sól czy czosnek. Smak i zapach domowego masła odbiegają od tego sklepowego, ale warto je przygotować.

Składniki:

     
  • lekko schłodzona śmietana 30 proc. lub 36 proc.
  • słoik lub plastikowa butelka
  • opcjonalnie: dodatki, które chcesz użyć.
Domowe masło- Pyszności
Domowe masło- Pyszności

Sposób przygotowania:

      
  1. Przelej śmietanę do słoika lub plastikowej butelki. Dobrze je zakręć.
  2. Zakręcony słoik lub butelkę potrząsaj przez kilka lub kilkanaście minut.
  3. Gdy w naczyniu widać grudki, to odlej maślankę przez gęste sito
  4. Po odlaniu maślanki dolej trochę wody i potrząsaj jeszcze przez chwilę. Wodę odlej przez sito, sklej kawałki i masło gotowe. Uformuj je w dowolny kształt.

Szukasz pomysłu na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na delikatną i lekką pieczeń z piersi kurczaka:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione