Jak zrobić domowe masło? Sposób jest banalnie prosty, o ile weźmiesz odpowiedni składnik
Takie masło niegdyś wyrabiało się nie tylko na wsi, ale również w wielu innych polskich domach. W obliczu wysokich cen tego produktu, może warto jest przypomnieć sobie recepturę z minionych lat? Wystarczy kilkanaście minut, by cieszyć się smakiem tego domowego, najlepszego masła. A czy wiesz, jak je zrobić?
17.04.2023 | aktual.: 16.10.2023 09:08
Pomimo tego, że ceny masła w ostatnim czasie potrafiły wywołać szok, to na szczęście ich wysokość w ostatnich miesiącach nieco spada. To na pewno powód do zadowolenia, ale do czasów, gdy kostka kosztowała 3 zł jest jeszcze bardzo długa droga. Na szczęście, są proste rozwiązania, ale czy na pewno tańsze? Jedną z opcji jest domowe masło, którego przygotowanie jest banalnie proste.
Czy opłaca się zrobić domowe masło?
Ceny nabiału w ostatnim czasie uległy znaczącej podwyżce. Dotyczy to nie tylko masła, ale również śmietany czy mleka.
Jeśli zastanawiasz się, z czego się robi masło, to odpowiedź brzmi - ze śmietany. Najlepiej sprawdzi się tu ta wysokoprocentowa - idealna będzie ta prosta ze wsi, z gospodarstwa. Jeśli nie mieszkasz na wsi lub nie masz bliskich, którzy tam mieszkają, to nie pozostaje ci nic innego, jak zakup śmietany w sklepie. A tu, może pojawić się duże zaskoczenie. Za wysokoprocentową śmietanę trzeba zapłacić nawet 7-10 zł za opakowanie.
Czy w takiej sytuacji domowe masło ma sens? Koszty przygotowania domowego masła są na pewno wyższe, nie wliczając w to poświęconego czasu pracy. Takie masło kosztuje dużo więcej niż te dostępne kostki w sklepie. Zupełnie inaczej sprawa wygląda, gdy prowadzisz gospodarstwo i masz mleko oraz powstającą z niego śmietanę pod dostatkiem. W takiej sytuacji możesz pozwolić sobie na ten domowy specjał. Jego smak będzie jedyny w swoim rodzaju.
Domowe masło - jak je zrobić? Kluczowy będzie tu jeden składnik!
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domowe masło ze śmietany, to wiedz, że jest to banalnie proste. Potrzebujesz śmietany o możliwie najwyższej zawartości tłuszczu. Mogą się tu pojawić również rozmaite dodatki, takie jak sól czy czosnek. Smak i zapach domowego masła odbiegają od tego sklepowego, ale warto je przygotować.
Składniki:
- lekko schłodzona śmietana 30 proc. lub 36 proc.
- słoik lub plastikowa butelka
- opcjonalnie: dodatki, które chcesz użyć.
Sposób przygotowania:
- Przelej śmietanę do słoika lub plastikowej butelki. Dobrze je zakręć.
- Zakręcony słoik lub butelkę potrząsaj przez kilka lub kilkanaście minut.
- Gdy w naczyniu widać grudki, to odlej maślankę przez gęste sito
- Po odlaniu maślanki dolej trochę wody i potrząsaj jeszcze przez chwilę. Wodę odlej przez sito, sklej kawałki i masło gotowe. Uformuj je w dowolny kształt.
Szukasz pomysłu na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na delikatną i lekką pieczeń z piersi kurczaka: