WAŻNE
TERAZ

Polacy z flotylli do Gazy zostaną deportowani z Izraela

Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz

W twojej kuchni już za moment może zrobić się kolorowo, ciekawie i smacznie jednocześnie. A wszystko to za sprawą włoskiego przysmaku na zimę. Giardiniera, bo to o niej mowa, zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Co więcej, możesz wykorzystać ją w kuchni do wielu dań. Przepis krok po kroku znajdziesz w wideo. Lista potrzebnych składników czeka poniżej.

Giardiniera to nic innego jak miks sezonowych warzyw zamarynowanych w zalewie. Zazwyczaj do ich przygotowania włoskie gospodynie wykorzystują zbiory z własnego ogródka, stąd też nazwa, która oznacza "ogrodniczkę". 

Ta ciekawa mieszanka charakteryzuje się pikantnym i orzeźwiającym smakiem oraz chrupiącą strukturą jednocześnie. Możesz podawać ją jako dodatek do obiadu — świetnie pasuje do każdego rodzaju mięsa, a także łączyć z innymi składnikami kanapek i sałatek, czy podawać jako przekąskę z deską serów oraz wędlin.

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 papryczki peperoni,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 120 g zielonych oliwek - wydrylowanych,
  • 1/4 szklanki soli koszernej (do odstawienia do lodówki),
  • 2 łyżki soli koszernej,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryczki chili,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 szklanki białego octu winnego,
  • 2 szklanki wody.

O czym warto pamiętać:

  • Do przygotowania domowych przetworów używaj małych kawałków warzyw. Im będą one mniejsze, tym szybciej się zamarynują. Co więcej, ułożenie ich w słoiku będzie dużo łatwiejsze.
  • Aby domowe przetwory prezentowały się jeszcze lepiej, po pokrojeniu marchewki w cienkie plasterki, wytnij z nich dodatkowo małe kwiatki. Wszystko, czego potrzebujesz do tego zadania, to mała foremka do ciastek. Mały detal, a naprawdę robi wrażenie.
  • Wstępnie przygotowane warzywa zalej wodą, po czym dodaj do miski sól koszerną. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, przykryj i odstaw do lodówki na całą noc. Dzięki tej czynności warzywa zachowają swoją naturalną chrupkość.
  • Następnego dnia odcedź warzywa, dokładnie przepłucz je pod bieżącą wodą i osusz. Połącz z pozostałymi składnikami i przełóż do słoika. Jako ostatni element dodaj domową zalewę i zakręć słoiki. Na koniec odstaw do zamarynowania na co najmniej 3 dni.
Więcej wideo
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustachKruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach
Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu okaChleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Zakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnejZakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnej
Zamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnieZamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnie
Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten samLangosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatkiChrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki
Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowymPolędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowym

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę