Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz
W twojej kuchni już za moment może zrobić się kolorowo, ciekawie i smacznie jednocześnie. A wszystko to za sprawą włoskiego przysmaku na zimę. Giardiniera, bo to o niej mowa, zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Co więcej, możesz wykorzystać ją w kuchni do wielu dań. Przepis krok po kroku znajdziesz w wideo. Lista potrzebnych składników czeka poniżej.
Giardiniera to nic innego jak miks sezonowych warzyw zamarynowanych w zalewie. Zazwyczaj do ich przygotowania włoskie gospodynie wykorzystują zbiory z własnego ogródka, stąd też nazwa, która oznacza "ogrodniczkę".
Ta ciekawa mieszanka charakteryzuje się pikantnym i orzeźwiającym smakiem oraz chrupiącą strukturą jednocześnie. Możesz podawać ją jako dodatek do obiadu — świetnie pasuje do każdego rodzaju mięsa, a także łączyć z innymi składnikami kanapek i sałatek, czy podawać jako przekąskę z deską serów oraz wędlin.
Składniki:
- 1/2 główki kalafiora,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 3 marchewki,
- 1 papryka czerwona,
- 3 papryczki peperoni,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 120 g zielonych oliwek - wydrylowanych,
- 1/4 szklanki soli koszernej (do odstawienia do lodówki),
- 2 łyżki soli koszernej,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1 łyżeczka płatków czerwonej papryczki chili,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 3 liście laurowe,
- 3 szklanki białego octu winnego,
- 2 szklanki wody.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania domowych przetworów używaj małych kawałków warzyw. Im będą one mniejsze, tym szybciej się zamarynują. Co więcej, ułożenie ich w słoiku będzie dużo łatwiejsze.
- Aby domowe przetwory prezentowały się jeszcze lepiej, po pokrojeniu marchewki w cienkie plasterki, wytnij z nich dodatkowo małe kwiatki. Wszystko, czego potrzebujesz do tego zadania, to mała foremka do ciastek. Mały detal, a naprawdę robi wrażenie.
- Wstępnie przygotowane warzywa zalej wodą, po czym dodaj do miski sól koszerną. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, przykryj i odstaw do lodówki na całą noc. Dzięki tej czynności warzywa zachowają swoją naturalną chrupkość.
- Następnego dnia odcedź warzywa, dokładnie przepłucz je pod bieżącą wodą i osusz. Połącz z pozostałymi składnikami i przełóż do słoika. Jako ostatni element dodaj domową zalewę i zakręć słoiki. Na koniec odstaw do zamarynowania na co najmniej 3 dni.