Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz

W twojej kuchni już za moment może zrobić się kolorowo, ciekawie i smacznie jednocześnie. A wszystko to za sprawą włoskiego przysmaku na zimę. Giardiniera, bo to o niej mowa, zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Co więcej, możesz wykorzystać ją w kuchni do wielu dań. Przepis krok po kroku znajdziesz w wideo. Lista potrzebnych składników czeka poniżej.

Giardiniera to nic innego jak miks sezonowych warzyw zamarynowanych w zalewie. Zazwyczaj do ich przygotowania włoskie gospodynie wykorzystują zbiory z własnego ogródka, stąd też nazwa, która oznacza "ogrodniczkę". 

Ta ciekawa mieszanka charakteryzuje się pikantnym i orzeźwiającym smakiem oraz chrupiącą strukturą jednocześnie. Możesz podawać ją jako dodatek do obiadu — świetnie pasuje do każdego rodzaju mięsa, a także łączyć z innymi składnikami kanapek i sałatek, czy podawać jako przekąskę z deską serów oraz wędlin.

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 papryczki peperoni,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 120 g zielonych oliwek - wydrylowanych,
  • 1/4 szklanki soli koszernej (do odstawienia do lodówki),
  • 2 łyżki soli koszernej,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryczki chili,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 szklanki białego octu winnego,
  • 2 szklanki wody.

O czym warto pamiętać:

  • Do przygotowania domowych przetworów używaj małych kawałków warzyw. Im będą one mniejsze, tym szybciej się zamarynują. Co więcej, ułożenie ich w słoiku będzie dużo łatwiejsze.
  • Aby domowe przetwory prezentowały się jeszcze lepiej, po pokrojeniu marchewki w cienkie plasterki, wytnij z nich dodatkowo małe kwiatki. Wszystko, czego potrzebujesz do tego zadania, to mała foremka do ciastek. Mały detal, a naprawdę robi wrażenie.
  • Wstępnie przygotowane warzywa zalej wodą, po czym dodaj do miski sól koszerną. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, przykryj i odstaw do lodówki na całą noc. Dzięki tej czynności warzywa zachowają swoją naturalną chrupkość.
  • Następnego dnia odcedź warzywa, dokładnie przepłucz je pod bieżącą wodą i osusz. Połącz z pozostałymi składnikami i przełóż do słoika. Jako ostatni element dodaj domową zalewę i zakręć słoiki. Na koniec odstaw do zamarynowania na co najmniej 3 dni.
Więcej wideo
W mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczkąW mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczką
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innegoSałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Domowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stoleDomowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stole
Dewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersjiDewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersji
Obiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennieObiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennie
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodłoPuszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebieDyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita