Domowy Big Mac. Smakuje dokładnie jest ten z McDonald's

Big Mac to jedna z najpopularniejszych kanapek sieci McDonald's. Według niektórych szacunków restauracja sprzedaje aż 17 takich burgerów na sekundę. Jednak mamy dla ciebie niespodziankę. Domowy Big Mac - to coś, co bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu.

ObrazekInstagram
Sandra Biedrzańska

Hit McDonald's

Big Mac to zdecydowanie najbardziej popularna kanapka, którą bywalcy restauracji McDonald's kupują najczęściej. Wielu nie wyobraża sobie, aby nie było ich w popularnej sieciówce. Jednak jeśli jakimś cudem miałoby się tak stać, warto się przygotować. Naucz się przygotowywać Big Mac'a w swoim domu. Musisz pamiętać o tym, że sekretem tego burgera jest nie tylko pyszny kotlet, ale i sos. Jak przygotować domowego Big Mac'a? To proste. Przekonaj się.

Obrazek
Pexels

Domowy Big Mac - przepis

Składniki

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1,5 bułki do hamburgerów
  • 2 plastry sera amerykańskiego
  • Sałata lodowa posiekana
  • 2 ogórki kiszone
  • Cebula
  • Szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso dopraw solą i pieprzem, następnie uformuj dwa kotlety. Każdy z nich powinien mieć grubość jednego palca. Usmaż kotlety na patelni. Przed końcem połóż na burgerach plastry sera. Poczekaj, aż się rozpuści. Gdy przygotujesz mięso, zajmij się sosem.

Wymieszaj majonez z musztardą i dodaj paprykę wędzoną, granulowaną cebulę, ocet i czosnek. Na koniec wrzuć posiekanego ogórka i dokładnie wymieszaj całość.

Rozkrój bułkę na 3 części i każdą z nich przypiecz na suchej patelni. Drugiego ogórka kiszonego pokrój w plasterki. Bułeczki posmaruj sosem. Na dolnej części połóż mięso z serem, dodaj sałatę lodową, cebulkę i ogórka. Przykryj drugim kawałkiem bułki. Na posmarowaną wcześniej część znów wyłóż mięso i ser, następnie znów sałatę lodową, cebulkę i ogórka. Całość przykryj wierzchem bułki.

Jeśli miałbyś ochotę i na domowego Drwala, koniecznie wypróbuj przepis z naszego kanału w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu