PrzepisKupny likier kawowy nie może się równać domowemu. Jest banalnie prosty, a smakuje wybornie

Kupny likier kawowy nie może się równać domowemu. Jest banalnie prosty, a smakuje wybornie

Domowy likier kawowy - Pyszności; foto: Canva
Domowy likier kawowy - Pyszności; foto: Canva
23.11.2022 16:12

Mamy prawdziwą gratkę dla każdego, kto kocha smak kawy, a bez jej aromatu nie mógłby normalnie funkcjonować. Poznaj przepis na domowy likier kawowy, który jest zarówno prosty do zrobienia, jak i totalnie pyszny.

Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie dnia bez smaku kawy. Nie chodzi tylko o poranne cappuccino, popołudniowe latte czy szybkie espresso w przerwie od pracy. Smak kawy przewija się przecież pod różnymi postaciami. Kawowe cukierki, lody, ciasto...

Skoro więc ustaliliśmy już, że nie musimy tylko zaczynać dnia od kawy, to powiedzmy też jasno, że kończenie dnia z kawą też jest możliwe. Sposobem na to jest przyrządzenie aromatycznego, domowego likieru kawowego. Tak, tego samego, którego być może kojarzycie ze słynnym drinkiem White Russian. Różni się jednak tym, że nie jest kupny, a zrobiony w domu. A przez to - o wiele pyszniejszy.

Domowy likier kawowy - Pyszności; foto: Canva
Domowy likier kawowy - Pyszności; foto: Canva

Uwaga! Ten likier pokochają nawet ci, którzy nie lubią kawy. Poznanie tego przepisu grozi zmianą zdania co do tego napoju. Warto jednak spróbować.

Domowy likier kawowy

Składniki:

  • 3 łyżki zmielonej kawy
  • 350 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Zmieloną kawę zalej niewielką ilością wrzątku. Następnie odcedź przez filtr do kawy. Jeśli nie posiadasz kawy mielonej, możesz użyć rozpuszczalnej. Wtedy po prostu zalej kawę wodą i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj garnuszek. Wlej do niego mleko zagęszczone, dodaj cukier biały i waniliowy. Podgrzewaj całość do rozpuszczenia składników.

Domowy likier kawowy - Pyszności; foto: Canva
Domowy likier kawowy - Pyszności; foto: Canva

Tak przyrządzoną mieszankę zdejmij z ognia i dodaj przefiltrowaną kawę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Czas na dodanie spirytusu. Rób to stopniowo, mieszaj i próbuj. 200 ml spirytusu powinno nadać likierowi odpowiedniego alkoholowego akcentu, ale być może zdecydujesz się na mniejszą ilość.

Domowy likier kawowy przelej do butelek. Mówi się, że tak przygotowany trunek powinien postać minimum 24 godziny (żeby się ,,przegryzł), ale coś czujemy, że podobnie jak my, nie oprzesz mu się już pierwszego dnia.

Sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także