Dorzucam grillowaną kiełbasę. Resztki się nie marnują, a goście szaleją z zachwytu
Chociaż amatorów dań z rusztu nigdy nie brakuje, to zdarzyć się może, że przeliczymy się z możliwościami. Nadmiar grillowanej kiełbaski można jednak zamienić w danie, które oczaruje smakiem.
Polacy słyną z gościnności. W wielu domach panuje zasada, że lepiej, aby jedzenie zostało, niż komukolwiek miało zabraknąć. Dzieje się tak również podczas grillowania. w Atrakcyjna cena w sklepie, niedoszacowanie możliwości gości czy po prostu nieprzemyślane zakupy i z rusztu ściągamy kiełbaskę, na którą nikt już nie ma miejsca w żołądku. Nie ma jednak co płakać czy zmuszać się do jedzenia odgrzewanego mięsa. Możesz zamienić je w pyszne leczo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Leczo z grillowaną kiełbaską
To klasyk węgierskiej kuchni, który rozgościł się na dobre w polskich domach. Tradycyjnie składa się z pomidorów i papryki z dodatkiem słoniny, cebuli. Całość dusi się na smalcu i sowicie doprawia sproszkowaną papryką. To wersja bez mięsa w środku, która często serwowana jest jako dodatek do kotletów. W polskiej wersji do środka trafia często również cukinia czy nawet bakłażany. Można również spotkać przepisy z wykorzystaniem kiełbasy. Dzięki temu leczo będzie idealnym sposobem na to, by wykorzystać grillowe nadwyżki.
Grillowana kiełbasa nie tylko świetnie pasuje do dania, ale również pozwala nieco skrócić czas przygotowania. Nie trzeba jej w końcu mocno obsmażać, bo już wcześniej ruszt wydobył z niej cały smak i aromat. Do tego warzywa, przyprawy i obłędnie pyszne leczo gotowe.
Składniki:
- 3 kolorowe papryki,
- 2 duże cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 500 g pomidorów świeżych lub krojonych z puszki,
- 300 g grillowanej kiełbasy,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski.
- Obierz cebule i pokrój je w pióra.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż się zeszkli i zmięknie.
- Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut, aż lekko zmięknie.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno czosnek i smaż przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój na kawałki.
- Dodaj pomidory do warzyw na patelni. Jeśli używasz pomidorów z puszki, wystarczy otworzyć je i wlać od razu na patelnię.
- Grillowaną kiełbasę pokrój w plastry lub ćwiartki i dodaj do leczo.
- Dopraw całość słodką papryką, solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać również nieco ostrej papryki dla podkręcenia oraz wędzonej dla dymnego aromatu.
- Duś leczo przez około 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj.
Gotowe leczo z grillowaną kiełbasą podawaj na gorąco. Najlepiej smakuje w towarzystwie bułki lub chleba, ale możesz podać je również z ryżem, jako obiadowe danie. Smacznego!