Doskonale chłodzi i orzeźwia. Od Włochów i Hiszpanów możemy się uczyć, jakie wina wybierać latem

Letnia temperatura sprawia, że chętniej decydujemy się na pikniki czy spotkania na świeżym powietrzu w gronie znajomych. Słoneczna aura pozwala również na przesiadywanie w restauracyjnych ogródkach. To czas, gdy oczekujemy orzeźwienia i lekkości. Po jakie zatem sięgnąć wina, aby były doskonałym uzupełnieniem miłych, wakacyjnych chwil?

Jakie wino wybrać latemJakie wino wybrać latem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mina Stefanovic

Latem zdecydowanie chętniej sięgamy po wina białe i różowe, niż cięższe w swoim charakterze wina czerwone. Zainteresowaniem cieszą się zarówno wina spokojne, jak i musujące. Szczególnie dla włoskiego prosecco i hiszpańskiej cavy sezon letni jest czasem idealnym. Delikatne bąbelki i owocowa świeżość fantastycznie gaszą pragnienie w upalne dni.

Koktajle na bazie prosecco

Prosecco to bezsprzecznie najpopularniejsze wino musujące w naszym kraju i jednocześnie doskonała baza do letnich koktajli, które już od kilku sezonów są hitem lata. Największą popularnością cieszył się do tej pory klasyczny spritz - z prosecco i aperitifem o smaku gorzkiej pomarańczy. Jednak winne koktajle mogą mieć wiele twarzy, a wszystkie z nich są idealnym kompanem do letniej zabawy. Niezmiennie, dużą popularnością cieszą się: Hugo – z syropem z kwiatu czarnego bzu, prosecco i wodą gazowaną oraz Bellini – z prosecco i musem brzoskwiniowym. Nie są skomplikowane, z łatwością można je przyrządzić w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

- Jeśli chodzi o kategorię win spokojnych, latem najchętniej wybieramy wina białe - lekkie, orzeźwiające, o owocowym charakterze. W ten opis doskonale wpisują się trunki z takich szczepów jak riesling, sauvignon blanc, pinot grigio czy moscato - mówi - podpowiada Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska.

Z roku na rok coraz częściej sięgamy po wina różowe. Latem nastaje wręcz swego rodzaju letni boom na rosé. Ponadto te radosne i orzeźwiające wina pasują do naszego nastroju w czasie letnich, upalnych dni. Niższa niż w przypadku win czerwonych zawartość alkoholu również powoduje, że w tym czasie tak chętnie sięgamy właśnie po wina różowe.

- Do wszystkich tych win możemy dodać plaster cytryny, limonki lub pomarańczy, uzupełnić kieliszek wodą gazowaną i kośćmi lodu i stworzyć w ten sposób orzeźwiającego i gaszącego pragnienie szprycera - dodaje ekspert.

Wina czerwone, mimo że mniej popularne w okresie letnim, również mogą znaleźć w tym czasie swoje miejsce na naszym stole. To przecież czas, gdy sezon grillowy trwa w najlepsze i jest to doskonały moment, by w gronie rodziny lub znajomych otworzyć butelkę primitivo, chianti czy malbeca.

Hiszpańska sangria

Pamiętajmy, że wina czerwone można serwować również w formie letnich koktajli, a mistrzami w tej dziedzinie są Hiszpanie, którzy latem raczą się sangrią. Sangria jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Dzięki swej olbrzymiej popularności napój ten jest często modyfikowany przez barmanów i doczekał się wielu wariacji. Są jednak zasady, których przestrzegać trzeba. Zawsze dodaje się do Sangrii wino i owoce - najczęściej cytrusy. Często bywa wzmacniana brandy, rumem czy koniakiem. Sangria ma orzeźwiać, więc można rozcieńczyć ją wodą. Bardzo ważny jest też sposób podania koktajlu. Sangrię serwuje się w wazie na poncz. Klasycznie pije się ją ze szklanek, choć napój można również przelać do kieliszków do wina.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki