Draczena, czyli jajka po rosyjsku. Zapomniany przepis, który znów wraca do łask

Draczena, a także jajka po rosyjsku, to nic innego jak rodzaj omletu. Wywodzi się on z Kresów Wschodnich, czyli z terenów obecnej Białorusi. Draczenę przygotowuje się niezwykle szybko, przez co będzie idealnym posiłkiem na śniadanie lub też kolację. Jesteś ciekawy tego dania?

ObrazekPyszności, Foto: Królestwo Garów
Sandra Biedrzańska

Draczena, czyli jajka po rosyjsku

Pod tajemniczą nazwą "draczena" ukrywają się jajka po rosyjsku. Poniższy przepis pochodzi z broszury "100 potraw z jaj" wydawnictwa Bluszcz z okresu dwudziestolecia międzywojennego, który został przypomniany na łamach bloga kulinarnego "Królestwo Garów". Z tego bloga może spodobać Ci się także przepis na jajka faszerowane pieczarkami.

Draczena to zapomniany przepis, ale w ostatnim czasie znów zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Bazą tego niezwykle łatwego i smacznego posiłku są jajka, mąka oraz mleko. Nie trzeba dodawać, że w prawie każdym domu znajdują się te składniki, co dodatkowo ułatwia przygotowanie jajek po rosyjsku. Draczena będzie idealna na śniadanie, ale z pewnością sprawdzi się również jako kolacja. Jak zatem ją przygotować?

Obrazek
Pyszności, Foto: Królestwo Garów

Draczena przepis

Składniki

  • 5 jajek
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka od kawy soli
  • 80 g mąki pszennej
  • 370 ml mleka

Do pieczenia: 1 łyżka masła

Obrazek
Pyszności, Foto: Królestwo Garów

Sposób przygotowania

Masło utrzyj na śmietanę i dodaj żółtka, sól, mąkę, mleko. Całość znów dobrze utrzyj. Następnie ubij białka na sztywną pianę. Gdy skończysz, powoli i delikatnie wymieszaj pianę z ciastem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Rozgrzej naczynie do zapiekania i rozpuść na nim łyżkę masła. Po tym kroku wklej ciasto. Całość wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut. Możesz podawać z dowolnymi dodatkami.

Obrazek
Pyszności, Foto: Królestwo Garów

Jeśli masz ochotę na pyszny deser, z pewnością zainteresuje Cię przepis na Fit sernik Kinder Bueno. Znajdziesz go na naszym kanale w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀