Draczena, czyli jajka po rosyjsku. Zapomniany przepis, który znów wraca do łask
31.01.2023 10:00, aktual.: 01.02.2023 12:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Draczena, a także jajka po rosyjsku, to nic innego jak rodzaj omletu. Wywodzi się on z Kresów Wschodnich, czyli z terenów obecnej Białorusi. Draczenę przygotowuje się niezwykle szybko, przez co będzie idealnym posiłkiem na śniadanie lub też kolację. Jesteś ciekawy tego dania?
Draczena, czyli jajka po rosyjsku
Pod tajemniczą nazwą "draczena" ukrywają się jajka po rosyjsku. Poniższy przepis pochodzi z broszury "100 potraw z jaj" wydawnictwa Bluszcz z okresu dwudziestolecia międzywojennego, który został przypomniany na łamach bloga kulinarnego "Królestwo Garów". Z tego bloga może spodobać Ci się także przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
Draczena to zapomniany przepis, ale w ostatnim czasie znów zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Bazą tego niezwykle łatwego i smacznego posiłku są jajka, mąka oraz mleko. Nie trzeba dodawać, że w prawie każdym domu znajdują się te składniki, co dodatkowo ułatwia przygotowanie jajek po rosyjsku. Draczena będzie idealna na śniadanie, ale z pewnością sprawdzi się również jako kolacja. Jak zatem ją przygotować?
Draczena przepis
Składniki
- 5 jajek
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka od kawy soli
- 80 g mąki pszennej
- 370 ml mleka
Do pieczenia: 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Masło utrzyj na śmietanę i dodaj żółtka, sól, mąkę, mleko. Całość znów dobrze utrzyj. Następnie ubij białka na sztywną pianę. Gdy skończysz, powoli i delikatnie wymieszaj pianę z ciastem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Rozgrzej naczynie do zapiekania i rozpuść na nim łyżkę masła. Po tym kroku wklej ciasto. Całość wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut. Możesz podawać z dowolnymi dodatkami.
Jeśli masz ochotę na pyszny deser, z pewnością zainteresuje Cię przepis na Fit sernik Kinder Bueno. Znajdziesz go na naszym kanale w serwisie YouTube.