Draczena, czyli jajka po rosyjsku. Zapomniany przepis, który znów wraca do łask
Draczena, a także jajka po rosyjsku, to nic innego jak rodzaj omletu. Wywodzi się on z Kresów Wschodnich, czyli z terenów obecnej Białorusi. Draczenę przygotowuje się niezwykle szybko, przez co będzie idealnym posiłkiem na śniadanie lub też kolację. Jesteś ciekawy tego dania?
31.01.2023 | aktual.: 01.02.2023 12:56
Draczena, czyli jajka po rosyjsku
Pod tajemniczą nazwą "draczena" ukrywają się jajka po rosyjsku. Poniższy przepis pochodzi z broszury "100 potraw z jaj" wydawnictwa Bluszcz z okresu dwudziestolecia międzywojennego, który został przypomniany na łamach bloga kulinarnego "Królestwo Garów". Z tego bloga może spodobać Ci się także przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
Draczena to zapomniany przepis, ale w ostatnim czasie znów zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Bazą tego niezwykle łatwego i smacznego posiłku są jajka, mąka oraz mleko. Nie trzeba dodawać, że w prawie każdym domu znajdują się te składniki, co dodatkowo ułatwia przygotowanie jajek po rosyjsku. Draczena będzie idealna na śniadanie, ale z pewnością sprawdzi się również jako kolacja. Jak zatem ją przygotować?
Draczena przepis
Składniki
- 5 jajek
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka od kawy soli
- 80 g mąki pszennej
- 370 ml mleka
Do pieczenia: 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Masło utrzyj na śmietanę i dodaj żółtka, sól, mąkę, mleko. Całość znów dobrze utrzyj. Następnie ubij białka na sztywną pianę. Gdy skończysz, powoli i delikatnie wymieszaj pianę z ciastem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Rozgrzej naczynie do zapiekania i rozpuść na nim łyżkę masła. Po tym kroku wklej ciasto. Całość wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut. Możesz podawać z dowolnymi dodatkami.
Jeśli masz ochotę na pyszny deser, z pewnością zainteresuje Cię przepis na Fit sernik Kinder Bueno. Znajdziesz go na naszym kanale w serwisie YouTube.