Drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Drożdżowa cynamonka z orzechami pekan to gotowa receptura na pyszny jesienny deser. Kiedy ją przygotowujemy, znika z talerzy w mgnieniu oka!

Obrazek
Pyszności

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy wspomnieć, że na naszej stronie znajdziesz kilka pomysłów na przygotowanie pysznej cynamonki w różnym wydaniu. Doskonale wiemy, że nasi fani lubią takie przepisy, dlatego od czasu do czasu staramy się przygotować kolejną ciekawą formę, która będzie zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. Bo jest to właśnie kluczowa sprawa jeśli chodzi o wypieki tego typu. Nie dość, że są obłędne w smaku, to jeszcze zawsze ciekawie się prezentują. Taka kombinacja ma po prostu w sobie wszystko!

Dzisiejszy deser upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Ciasto

  1. 3/4 szklanki ciepłego mleka
  2. 20 g świeżych drożdży
  3. 1 łyżka cukru
  4. 2 jajka
  5. 2 łyżki roztopionego masła
  6. 280 g mąki tortowej
  7. 1/2 łyżeczki soli

Polewa

  1. 80 g masła
  2. 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  3. 1/2 szklanki śmietanki 30%
  4. 1/4 szklanki syropu klonowego
  5. 2 łyżki ekstraktu klonowego

Pozostałe składniki

  1. 100 g posiekanych orzechów pekan
  2. 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  3. 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie ciasta

Cały proces rozpocznij od przygotowania rozczynu.

W tym celu połącz ciepłe mleko, cukier i świeże drożdże. Po czym odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn mógł podwoić swoją objętość. Następnie połącz w dużej misce przesianą mąkę, gotowy rozczyn, jajka, roztopione masło oraz sól.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Składniki połącz przy pomocy robota kuchennego. Kiedy uzyskasz konsystencję ciasta, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 40 minut.

Polewa

W międzyczasie przygotuj polewę do naszego drożdżowego wypieku.

W małym garnku na palniku połącz tym razem: masło, śmietankę, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy oraz cukier trzcinowy. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka przy pomocy rózgi kuchennej.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Gotuj mieszankę do chwili, aż powstanie gęsta mieszanka o karmelowym kolorze. Przygotowany miks przelej do formy, po czym wsyp do niej również drobno posiekane orzechy pekan. Oczywiście do tego przepisu możesz użyć również orzechów włoskich.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Cynamonka

Wracamy do pracy nad ciastem drożdżowym.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na stolnicy lub na blacie kuchennym. Masz uzyskać efekt cienkiego prostokąta, po czym rozprowadź na cieście mieszankę brązowego cukru i cynamonu, tak aby pokryła ona w całości otrzymaną figurę. Jeszcze raz użyj wałka, dzięki czemu miks cukru i cynamonu jeszcze lepiej połączy się z ciastem. Następnie zwiń ciasto w rulon.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Po czym potnij je na mniejsze kawałki. Ciasto ma wyglądać jak małe skorupka ślimaka. Tak przygotowane elementy umieść w formie z polewą i orzechami pekan, wypełniając ją po brzegi.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Na koniec wstaw ciasto z cynamonem do Ovi Smart na 30 minut. Piecz jesienny wypiek w temperaturze 140 stopni Celsjusza. I to wszystko!

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Gotowy wypiek możesz udekorować dodatkowo przy pomocy owoców. My postawiliśmy na czereśnie w syropie. Ty oczywiście możesz dodać inne składniki, aby jak najlepiej odpowiadały Twoim gustom smakowym. Oczywiście drożdżowa cynamonka w takim wydaniu najlepiej smakuje na ciepło. Dlatego nie zwlekaj z jej serwowaniem. Twoi bliscy na pewno bedą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów