Drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Drożdżowa cynamonka z orzechami pekan to gotowa receptura na pyszny jesienny deser. Kiedy ją przygotowujemy, znika z talerzy w mgnieniu oka!

Obrazek
Pyszności

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy wspomnieć, że na naszej stronie znajdziesz kilka pomysłów na przygotowanie pysznej cynamonki w różnym wydaniu. Doskonale wiemy, że nasi fani lubią takie przepisy, dlatego od czasu do czasu staramy się przygotować kolejną ciekawą formę, która będzie zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. Bo jest to właśnie kluczowa sprawa jeśli chodzi o wypieki tego typu. Nie dość, że są obłędne w smaku, to jeszcze zawsze ciekawie się prezentują. Taka kombinacja ma po prostu w sobie wszystko!

Dzisiejszy deser upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Ciasto

  1. 3/4 szklanki ciepłego mleka
  2. 20 g świeżych drożdży
  3. 1 łyżka cukru
  4. 2 jajka
  5. 2 łyżki roztopionego masła
  6. 280 g mąki tortowej
  7. 1/2 łyżeczki soli

Polewa

  1. 80 g masła
  2. 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  3. 1/2 szklanki śmietanki 30%
  4. 1/4 szklanki syropu klonowego
  5. 2 łyżki ekstraktu klonowego

Pozostałe składniki

  1. 100 g posiekanych orzechów pekan
  2. 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  3. 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie ciasta

Cały proces rozpocznij od przygotowania rozczynu.

W tym celu połącz ciepłe mleko, cukier i świeże drożdże. Po czym odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn mógł podwoić swoją objętość. Następnie połącz w dużej misce przesianą mąkę, gotowy rozczyn, jajka, roztopione masło oraz sól.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Składniki połącz przy pomocy robota kuchennego. Kiedy uzyskasz konsystencję ciasta, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 40 minut.

Polewa

W międzyczasie przygotuj polewę do naszego drożdżowego wypieku.

W małym garnku na palniku połącz tym razem: masło, śmietankę, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy oraz cukier trzcinowy. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka przy pomocy rózgi kuchennej.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Gotuj mieszankę do chwili, aż powstanie gęsta mieszanka o karmelowym kolorze. Przygotowany miks przelej do formy, po czym wsyp do niej również drobno posiekane orzechy pekan. Oczywiście do tego przepisu możesz użyć również orzechów włoskich.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Cynamonka

Wracamy do pracy nad ciastem drożdżowym.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na stolnicy lub na blacie kuchennym. Masz uzyskać efekt cienkiego prostokąta, po czym rozprowadź na cieście mieszankę brązowego cukru i cynamonu, tak aby pokryła ona w całości otrzymaną figurę. Jeszcze raz użyj wałka, dzięki czemu miks cukru i cynamonu jeszcze lepiej połączy się z ciastem. Następnie zwiń ciasto w rulon.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Po czym potnij je na mniejsze kawałki. Ciasto ma wyglądać jak małe skorupka ślimaka. Tak przygotowane elementy umieść w formie z polewą i orzechami pekan, wypełniając ją po brzegi.

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Na koniec wstaw ciasto z cynamonem do Ovi Smart na 30 minut. Piecz jesienny wypiek w temperaturze 140 stopni Celsjusza. I to wszystko!

drożdżowa cynamonka z orzechami pekan

Gotowy wypiek możesz udekorować dodatkowo przy pomocy owoców. My postawiliśmy na czereśnie w syropie. Ty oczywiście możesz dodać inne składniki, aby jak najlepiej odpowiadały Twoim gustom smakowym. Oczywiście drożdżowa cynamonka w takim wydaniu najlepiej smakuje na ciepło. Dlatego nie zwlekaj z jej serwowaniem. Twoi bliscy na pewno bedą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯