PrzepisDeseryKrucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami z tego przepisu to prawdziwy strzał w 10. Nie może zabraknąć jej w Twoim jesiennym menu. Na pewno zrobi prawdziwą furorę i to nie jeden raz!

Krucha tarta z jabłkami
Pyszności

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisów, warto w kilku słowach przybliżyć historię tarty. Wypiek ten wywodzi się z kuchni francuskiej. Występuje w formie na słodko i na słono. Bazą tego pysznego arcydzieła może być zarówno ciasto kruche, francuskie, jak i drożdżowe.

Dziś pokażemy Ci, jak przygotować idealną tartę na słodko. Połączymy ją z pysznym kremem na bazie mielonych migdałów oraz soczystymi jabłkami. Obok takiej kombinacji smakowej nie da przejść się obojętnie, zresztą za moment sama się o tym przekonasz. Zarówno spód, jak i nadzienie do naszego wypieku przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Spód

  1. 220 g mąki tortowej
  2. 120 g zimnego masła
  3. 60 g mielonych orzechów włoskich
  4. 50 g cukru pudru
  5. 3 żółtka

Krem

  1. 80 g cukru
  2. 100 g mielonych migdałów
  3. 2 jajka
  4. 100 g masła

Pozostałe składniki

  1. 6 jabłek
  2. 3 łyżki miodu

Spód

Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu naszej tarty.

W tym celu połącz w robocie kuchennym: masło, mąkę, zmielone orzechy włoskie, cukier puder oraz żółtka. Powstałą mieszankę zagnieć na ciasto.

Obraz

Następnie przełóż je na papier do pieczenia i przykryj drugim arkuszem produktu. Dzięki temu zabiegowi bez problemu rozwałkujesz ciasto. Tak przygotowany produkt przenieś do formy na tartę o średnicy 30 cm.

Obraz

Teraz piecz w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wybierz program góra-dół.

Krem

Teraz usuń gniazda nasienne z jabłek, po czym potnij je w cienkie plastry.

Obraz

W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu ponownie użyj robota kuchennego i połącz w nim masło, cukier, mielone migdały oraz jajka. Powstałą mieszankę przenieś do podpieczonej tarty.

Obraz

Przydatna na tym etapie okaże się łopatka kuchenna, dzięki której bez problemu rozprowadzisz pyszny miks na cieście. Na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane kawałki jabłka, tworząc ciekawą i kolorową mozaikę. Nie zapomnij również o miodzie.

Obraz

Pieczenie i podanie

Tak przygotowaną tartę wstaw ponownie do piekarnika. Tym razem piecz ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. I to wszystko!

Obraz

Gotowy deser podawaj oczywiście na ciepło. Możesz dodatkowo podkręcić jego smak przy pomocy lodów. W końcu nie od dziś wiadomo, że lody i szarlotka to idealna kombinacja smakowa. Więcej pomysłów na pyszne ciasta, ciasteczka i desery bez pieczenia znajdziecie w naszej ogromnej bazie. Inspiracji na pewno Ci nie zabraknie!

Wybrane dla Ciebie