Ulubione danie Agnieszki Hyży. Pyszna duszonka z ogniska

Duszonka, nazywana też prażonką lub pieczonką, to proste danie jednogarnkowe z mięsem i warzywami. Przygotowane nad ogniskiem smakuje najlepiej.

Duszonka Agnieszki Hyży- Pyszności; źródło: Canva, InstagramDuszonka Agnieszki Hyży- Pyszności; źródło: Canva, Instagram
Ewa

Duszonki to tradycyjne danie, które w polskiej kuchni gości od wieków. Sekretem tego przepisu jest prostota: jednogarnkowy przepis bazuje w głównej mierze na kapuście, marchewce, ziemniakach, cebuli oraz mięsie. Wybór mięsnej wkładki zależy od nas, bo sprawdzi się tutaj zarówno boczek, kiełbasa, jak i kawałki wieprzowej szynki czy kurczaka. Prawdziwym game changerem w przygotowywaniu tego dania jest żeliwny kociołek, który wieszamy nad ogniem. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po garnek z grubym dnem i pokrywką, która szczelnie zabezpieczy go od góry.

Agnieszka Hyży przepada za tym daniem

Agnieszka Hyży to znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, której kariera zawodowa związana jest z Polsatem. Pracę jako dziennikarka łączy z macierzyństwem oraz prowadzeniem własnych biznesów. Na Instagramie gwiazdę śledzi ponad 160 tysięcy osób, a Agnieszka chętnie dzieli się pięknymi kadrami ze swojego życia. Jednym z nich jest wieczór przy ognisku, nad którym wisi żeliwny kociołek.

Smaczna tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam. Pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy, kociołek… Chodzi o to samo! – napisała dziennikarka pod postem.

Taki kociołek świetnie sprawdzi się w jesienne, chłodne wieczory i wiosenno-letnie posiadówki ze znajomymi. Syci, rozgrzewa i smakuje po prostu nieziemsko.

Duszonka z ogniska

Kiełbasa i warzywa duszące się w żeliwnym kociołku nad ogniskiem
Duszonka- Pyszności; źródło: Canva

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 3-4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 8 średniej wielkości ziemniaków (mogą być również młode),
  • pół kilograma dobrej kiełbasy,
  • wędzony boczek,
  • sól, pieprz, papryka ostra.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki kroję w ćwiartki, marchewki i cebulę w plasterki.
  2. Odkładam duże liście kapusty, pozostałą część szatkuję.
  3. Dno żeliwnego kociołka wykładam liśćmi kapusty, dodaję trochę pokrojonych ziemniaków, marchewki i cebuli i posypuję solą i słodką papryką.
  4. Następnie dodaję pokrojoną kiełbasę i boczek (możesz go pominąć) i oprószam pieprzem.
  5. Wykładam część poszatkowanej kapusty i solę.
  6. Powtarzam warstwy, aż nie skończą mi się składniki. Na samej górze układam pozostałe liście kapusty i szczelnie zamykam kociołek.
  7. Piekę tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Powinno to zająć minimum godzinę.

Jeśli nie korzystam z młodych warzyw, to do garnka wlewam dodatkowo szklankę wody, aby uniknąć przypalenia. Młode warzywa puszczają więcej soków, więc nie ma konieczności ich podlewania.

Przygotuj chrupiące nachosy z dipem czosnkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe