Ulubione danie Agnieszki Hyży. Pyszna duszonka z ogniska
09.05.2023 11:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Duszonka, nazywana też prażonką lub pieczonką, to proste danie jednogarnkowe z mięsem i warzywami. Przygotowane nad ogniskiem smakuje najlepiej.
Duszonki to tradycyjne danie, które w polskiej kuchni gości od wieków. Sekretem tego przepisu jest prostota: jednogarnkowy przepis bazuje w głównej mierze na kapuście, marchewce, ziemniakach, cebuli oraz mięsie. Wybór mięsnej wkładki zależy od nas, bo sprawdzi się tutaj zarówno boczek, kiełbasa, jak i kawałki wieprzowej szynki czy kurczaka. Prawdziwym game changerem w przygotowywaniu tego dania jest żeliwny kociołek, który wieszamy nad ogniem. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po garnek z grubym dnem i pokrywką, która szczelnie zabezpieczy go od góry.
Agnieszka Hyży przepada za tym daniem
Agnieszka Hyży to znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, której kariera zawodowa związana jest z Polsatem. Pracę jako dziennikarka łączy z macierzyństwem oraz prowadzeniem własnych biznesów. Na Instagramie gwiazdę śledzi ponad 160 tysięcy osób, a Agnieszka chętnie dzieli się pięknymi kadrami ze swojego życia. Jednym z nich jest wieczór przy ognisku, nad którym wisi żeliwny kociołek.
Taki kociołek świetnie sprawdzi się w jesienne, chłodne wieczory i wiosenno-letnie posiadówki ze znajomymi. Syci, rozgrzewa i smakuje po prostu nieziemsko.
Duszonka z ogniska
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 3-4 marchewki,
- 2 cebule,
- 8 średniej wielkości ziemniaków (mogą być również młode),
- pół kilograma dobrej kiełbasy,
- wędzony boczek,
- sól, pieprz, papryka ostra.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki kroję w ćwiartki, marchewki i cebulę w plasterki.
- Odkładam duże liście kapusty, pozostałą część szatkuję.
- Dno żeliwnego kociołka wykładam liśćmi kapusty, dodaję trochę pokrojonych ziemniaków, marchewki i cebuli i posypuję solą i słodką papryką.
- Następnie dodaję pokrojoną kiełbasę i boczek (możesz go pominąć) i oprószam pieprzem.
- Wykładam część poszatkowanej kapusty i solę.
- Powtarzam warstwy, aż nie skończą mi się składniki. Na samej górze układam pozostałe liście kapusty i szczelnie zamykam kociołek.
- Piekę tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Powinno to zająć minimum godzinę.
Jeśli nie korzystam z młodych warzyw, to do garnka wlewam dodatkowo szklankę wody, aby uniknąć przypalenia. Młode warzywa puszczają więcej soków, więc nie ma konieczności ich podlewania.
Przygotuj chrupiące nachosy z dipem czosnkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: