Dwukolorowe ciasto bez pieczenia. Sprawdzony przepis na聽genialny deser na聽zimno
Z naszym dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka zrobisz dwukolorowe ciasto bez pieczenia. Nie tylko 艣wietnie smakuje, ale i genialnie si臋 prezentuje 馃槏
Ciasto bez pieczenia -聽sprawdzony pomys艂 na聽deser na聽zimno
Doskonale wiemy, 偶e nasi fani uwielbiaj膮 ciasta bez pieczenia r贸wnie mocno jak my. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro w szybki i prosty spos贸b mo偶na przygotowa膰 pyszne s艂odko艣ci, kt贸rym nie potrafi odm贸wi膰 nawet najwi臋kszy niejadek. I w naszej bazie z przepisami znajdziesz ca艂膮 mas臋 sprawdzonych przepis贸w na pyszne ciasta bez pieczenia. Deser na zimno w takim wydaniu sprawdzi si臋 艣wietnie zar贸wno jako niedzielne s艂odko艣ci po rodzinnym obiedzie, jak i s艂odka przek膮ska w trakcie wizyty niezapowiedzianych go艣ci.
Dzi艣 przychodzimy z kolejnym ciekawym przepisem na pyszny deser na zimno. Tym razem na spodzie z herbatnik贸w przygotujemy fenomenalne ciasto budyniowe w dw贸ch kolorach. W jaki spos贸b to zrobimy? Tego wszystkiego dowiesz si臋 ju偶 za moment. Gwarantujemy, 偶e z pewno艣ci膮 si臋 nie rozczarujesz :)
Sp贸d do naszego dwukolorowego ciasta bez pieczenia przygotowali艣my w blenderze r臋cznym On the Go marki Philips.
Sk艂adniki
Sp贸d na ciasto
- 250 g herbatnik贸w
- 100 g rozpuszczonego mas艂a
Krem budyniowy
- 1 l mleka
- 100 g budyniu waniliowego/艣mietankowego
- 100 g drobnego cukru
Sp贸d na ciasto
Prac臋 nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania spodu naszego ciasta bez pieczenia.
W tym celu umie艣膰 w blenderze r臋cznym herbatniki i zblenduj je na sypk膮 mieszank臋. Do naszego przepisu wykorzystali艣my herbatniki ma艣lane. Ale Ty oczywi艣cie mo偶esz u偶y膰 tu r贸wnie偶 herbatnik贸w kakaowych. Oba warianty b臋d膮 idealnie pasowa膰 do naszego ciasta bez pieczenia.
Teraz przesyp zmielone herbatniki do miski, po czym po艂膮cz je z roztopionym mas艂em.
Dok艂adnie wymieszaj sk艂adniki, po czym prze艂贸偶 je do okr膮g艂ej formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Gad偶et kuchenny u偶yty do tego przepisu ma 艣rednic臋 23 cm. Teraz wyr贸wnaj i ubij mieszank臋 z herbatnik贸w. Przydatna do tego zadania z pewno艣ci膮 oka偶e si臋 zwyk艂a szklanka, dzi臋ki kt贸rej uzyskasz idealne wyniki w mgnieniu oka.
Tak przygotowany sp贸d na ciasto wstaw do lod贸wki, po czym przejd藕 do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Krem budyniowy
Teraz zajmij si臋 przygotowaniem budyniowej mieszanki.
Na palniku ustaw du偶y garnek, po czym wlej do niego mleko i wsyp drobny cukier. Kiedy cukier si臋 rozpu艣ci i mleko zacznie wrze膰, dodaj do garnka budy艅 w proszku.
I mo偶esz u偶y膰 tu zar贸wno budyniu waniliowego, jak i 艣mietankowego. Gotuj powsta艂y miks przez kilka minut, do chwili, a偶 mieszanka zg臋stnieje. Nast臋pnie rozlej j膮 do dw贸ch misek. Do jednej z nich dodaj nast臋pnie gorzk膮 czekolad臋, po czym dok艂adnie wymieszaj, aby czekolada dobrze si臋 rozpu艣ci艂a i idealnie po艂膮czy艂a si臋 z kremem budyniowym.
Z艂o偶enie i ch艂odzenie
Czas rozla膰 obie mieszanki na wcze艣niej przygotowanym spodzie.
I tu mamy dla Ciebie prosty i jednocze艣nie genialny trik, dzi臋ki kt贸remu Tw贸j deser na zimno b臋dzie prezentowa艂 si臋 fenomenalnie. Do tego zadania b臋dziemy potrzebowa膰 zwyk艂ej, plastikowej butelki. Odetnij doln膮 cz臋艣膰 butelki, po czym umie艣膰 j膮 na 艣rodku formy do pieczenia.
Nast臋pnie przelej kremy budyniowe do dw贸ch miarek z dziubkiem, dzi臋ki czemu bez problemu rozlejesz obie mieszanki. Zasada jest bardzo prosta, na 艣rodku wypuk艂ej ko艅c贸wki butelki rozlewasz po cz臋艣ci budyniowych mieszanek na zmian臋. Dzi臋ki temu zabiegowi uzyskasz ciekawe wzory na naszym cie艣cie.
Po wype艂nieniu ca艂ej formy, usu艅 butelk臋, poniewa偶 nie b臋dzie nam ju偶 potrzebna. Nie przejmuj si臋, 偶e na 艣rodku powsta艂o ma艂e wg艂臋bienie, poniewa偶 p贸藕niej wype艂nimy je s艂odkimi dekoracjami. Tak przygotowane ciasto wstaw do lod贸wki na kilka godzin, najlepiej na ca艂膮 noc.
Gotowe ciasto bez pieczenia udekoruj herbatnikami i czekolad膮. Oczywi艣cie mo偶esz doda膰 tutaj r贸wnie偶 艣wie偶e owoce. Wyb贸r nale偶y do Ciebie.
I to wszystko! Jak sama widzisz, wystarczy naprawd臋 niewiele, aby przygotowa膰 genialny deser bez pieczenia zaledwie z kilku sk艂adnik贸w.