Dzięki metodzie 3x3 ogórki małosolne wyjdą idealne. Nasze babcie zawsze ją stosowały

Jak przygotować ogórki małosolne, by wyszły idealnie? Poznajcie zasadę 3x3, a już nigdy nie zrobicie przetworów inaczej. Będziecie cieszyć się chrupiącymi i doprawionymi ogórkami, które tak łatwo się nie zepsują. Nasze babcie cały czas stosowały tę zasadę.

ObrazekOgórki (adobe)
Paulina Hermann

Robicie kiszonki i zdarza się tak, że wychodzą wręcz okropne. Nie chrupią, są słabo doprawione, a kilka dni później nadają się tylko do wyrzucenia. Zastanawiacie się, co zrobić w takim przypadku. Czy nigdy już nie uda się przygotować idealnych kiszonek? Na szczęście jest na to sposób. Pomogą nam niezawodne babcine porady.

Idealne ogórki kiszone. Spróbujcie zasady 3x3

O co w niej chodzi? Najważniejsze są proporcje, czyli 3 kg ogórków, 3 litry wody oraz 3 czubate łyżki soli. Dzięki temu fermentacja będzie dobrze przebiegać, a przetwory w końcu wyjdą bardzo dobre w smaku. Musicie jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najważniejsze jest to, by ogórki miały jak najlepszą jakość. Woda powinna być przegotowana i mieć 40 stopni Celsjusza. Zbyt gorący płyn może zagotować przetwory i sprawić, że warzywa będą miękkie.

Na początku do słoika wrzućcie ząbki czosnku, korzeń chrzanu oraz gałązki kopru. Możecie też dorzucić liście wiśni, które mają właściwości konserwujące. Dzięki nim ogórki będą jeszcze bardziej chrupiące. Następnie ułóżcie warzywa. Postarajcie się je ciasno poukładać. Na samym końcu zalejcie wszystko wodą z solą i zakręćcie pokrywkę.

Zastanawiacie się pewnie, czy kiszonki lub małosolne trzeba pasteryzować. Tak naprawdę nie jest to konieczne, sama solanka zadba o wszystko. Jeśli jednak wam na tym zależy, możecie to zrobić dopiero po tym, jak przebiegnie proces fermentacji.

Obrazek
Ogórki (unplash)

Jak wybrać idealne warzywa?

Kluczową kwestią są ogórki. Jeśli nie kupicie odpowiednich, to nawet najlepsze zasady wam nie pomogą. Które więc nadadzą się najbardziej? Wybierajcie warzywa o średniej wielkości z twardą, cienką i zbitą skórką. Nie powinno być żadnych przebarwień ani uszkodzeń. To wszystko może zniszczyć smak przetworów.

Przed przygotowaniami powinniście dokładnie umyć ogórki i moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. To sprawi, że będą bardziej chrupały i zyskają niesamowity smak.

Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony