Dzięki metodzie 3x3 ogórki małosolne wyjdą idealne. Nasze babcie zawsze ją stosowały

Jak przygotować ogórki małosolne, by wyszły idealnie? Poznajcie zasadę 3x3, a już nigdy nie zrobicie przetworów inaczej. Będziecie cieszyć się chrupiącymi i doprawionymi ogórkami, które tak łatwo się nie zepsują. Nasze babcie cały czas stosowały tę zasadę.

ObrazekOgórki (adobe)
Paulina Hermann

Robicie kiszonki i zdarza się tak, że wychodzą wręcz okropne. Nie chrupią, są słabo doprawione, a kilka dni później nadają się tylko do wyrzucenia. Zastanawiacie się, co zrobić w takim przypadku. Czy nigdy już nie uda się przygotować idealnych kiszonek? Na szczęście jest na to sposób. Pomogą nam niezawodne babcine porady.

Idealne ogórki kiszone. Spróbujcie zasady 3x3

O co w niej chodzi? Najważniejsze są proporcje, czyli 3 kg ogórków, 3 litry wody oraz 3 czubate łyżki soli. Dzięki temu fermentacja będzie dobrze przebiegać, a przetwory w końcu wyjdą bardzo dobre w smaku. Musicie jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najważniejsze jest to, by ogórki miały jak najlepszą jakość. Woda powinna być przegotowana i mieć 40 stopni Celsjusza. Zbyt gorący płyn może zagotować przetwory i sprawić, że warzywa będą miękkie.

Na początku do słoika wrzućcie ząbki czosnku, korzeń chrzanu oraz gałązki kopru. Możecie też dorzucić liście wiśni, które mają właściwości konserwujące. Dzięki nim ogórki będą jeszcze bardziej chrupiące. Następnie ułóżcie warzywa. Postarajcie się je ciasno poukładać. Na samym końcu zalejcie wszystko wodą z solą i zakręćcie pokrywkę.

Zastanawiacie się pewnie, czy kiszonki lub małosolne trzeba pasteryzować. Tak naprawdę nie jest to konieczne, sama solanka zadba o wszystko. Jeśli jednak wam na tym zależy, możecie to zrobić dopiero po tym, jak przebiegnie proces fermentacji.

Obrazek
Ogórki (unplash)

Jak wybrać idealne warzywa?

Kluczową kwestią są ogórki. Jeśli nie kupicie odpowiednich, to nawet najlepsze zasady wam nie pomogą. Które więc nadadzą się najbardziej? Wybierajcie warzywa o średniej wielkości z twardą, cienką i zbitą skórką. Nie powinno być żadnych przebarwień ani uszkodzeń. To wszystko może zniszczyć smak przetworów.

Przed przygotowaniami powinniście dokładnie umyć ogórki i moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. To sprawi, że będą bardziej chrupały i zyskają niesamowity smak.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło